Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Iekšējā pārbaudē neatklāj pārkāpumus žurnālistes Naglas kratīšanā

Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības birojs nav konstatējis pārkāpumus policistu darbībās, veicot kratīšanu LTV raidījuma _de facto _žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā saistībā ar datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jeb Neo lietā. Par to vēsta Db.lv, atsaucoties uz VP preses pārstāvja Aigara Bērziņa teikto.

Jāatgādina, ka šī kratīšana radīja bažas par žurnālistu vārda brīvības ierobežojumiem. Policija gan jau iepriekš norādīja, ka sankcionēta kratīšana I.Naglas dzīvesvietā tika veikta ar mērķi atrast un atsavināt datu nesējus un citus dokumentus, kas varēja saturēt informāciju par neatļauti iegūtiem un apstrādātiem datiem par nodokļu maksātājiem. Kratīšanas mērķis neesot bijis atklāt žurnālistes informācijas avotu, jo šī avota personība pēc krimināllietā esošām ziņām bija noskaidrota jau iepriekš un uz kratīšanas brīdi aizdomās turētā persona bija aizturēta.

Neo jeb Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns tika aizturēts šogad maijā. Viņš atzina, ka ir Neo jeb cilvēks, kas publiskoja datus no VID datu bāzes. Par organizācijas "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) aktivitātēm publiski kļuva zināms 2010.gada 14.februārī, kad de facto paziņoja, ka no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) noplūduši 7,4 miljoni dokumentu. Kopš tā laika 4ATA publiskoja informāciju par atalgojumu dažādās valsts un pašvaldību institūcijās.

Ekonomikas policijas pārvaldē (EPP) kriminālprocess tika sākts šā gada 11.februārī pēc Krimināllikuma 244.panta 2.daļas - par tādas ierīces (arī datorprogrammas) neatļautu izgatavošanu, pielāgošanu izmantošanai, realizēšanu, izplatīšanu vai glabāšanu, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Minētais likuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Process sākts arī pēc Krimināllikuma 145.panta - par sveša personiska noslēpuma tīšu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kam pēc sava amata vai nodarbošanās jāglabā slepenībā tai uzticētās vai zināmas kļuvušas ziņas. Šis likuma pants paredz soda sankciju - arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas