Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Izveidota darba grupa OIK sistēmas atcelšanai

Ministru kabineta (MK) 17. aprīļa sēdē pieņemts lēmums par darba grupas izveidi elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanai. Darba grupu vadīs ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība). Darba grupā iekļauti pārstāvji gan no enerģētikas nozares organizācijām, gan lielākajām uzņēmēju organizācijām, gan augstskolām un valsts institūcijām, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena.

Plānots, ka darba grupas pirmā sēde notiks nākamās nedēļas laikā.

"OIK tādā izpildījumā, kā tas ir šodien, ir fundamentāla, nacionāla un makroekonomiska kļūda, kas ir jālabo. Esošie mehānismi OIK ietekmes mazināšanai, kas ir manā kā ekonomikas ministra rīcībā, tūlīt būs izsmelti, un valdībai ir jālemj par OIK kā "gāzi grīdā" ekonomikas paliekas izskaušanu - OIK kā iedzīvotāju un uzņēmēju maksājums ir jālikvidē, bez jebkādas tolerances pret negodīgiem ražotājiem, tā vietā izveidojot tādu atjaunojamās enerģijas ražošanas mehānismu, kas atbilst sabiedrības interesēm gan šodien, gan nākotnē. Ir nepieciešama stingra politiskā griba mainīt šo sistēmu, tādēļ esmu gandarīts par Ministru kabineta atbalstu manai iniciatīvai izveidot augsta līmeņa ekspertu grupu OIK atcelšanai," uzsver Ašeradens.

Darba grupai līdz šā gada 1. augustam uzdots sagatavot OIK un subsidētās elektroenerģijas sistēmas ietekmes uz tautsaimniecību izvērtējumu, priekšlikumus OIK kā maksājuma mehānisma atcelšanai, kā arī priekšlikumus esošo atbalsta saņēmēju darbībai pēc OIK maksājumu atcelšanas.

Savukārt Ekonomikas ministrijai līdz šā gada 1. septembrim uzdots iesniegt MK priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem par elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu, ņemot vērā darba grupas priekšlikumus.

Darba grupas vadītāja vietnieks būs Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis, darba grupā iekļauti 24 dalībnieki – atbildīgo ministriju un valsts institūciju vadītāji un eksperti, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Ārvalstu investoru padomes un citu valdības sociālo partneru vadītāji, kā arī atjaunojamo energoresursu nozares asociāciju pārstāvji.

Darba grupas vadītājs, ja nepieciešams, dalībai darba grupā varēs pieaicināt arī citus speciālistus un ekspertus, kā arī pieprasīt no citām institūcijām darbam nepieciešamo informāciju. Darba grupas sekretariāta funkcijas nodrošinās Ekonomikas ministrija.

Top komentāri

Emsis: atbalsts Latvijas latviskuma
E
Diena, 22.09.2000. Dubulttarifs: atbalsts Latvijas latviskumam Autors: I.Emsis, Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs. Ministru kabinetā apspriešanai nodoti Enerģētikas likuma grozījumi, mazinot līdzšinējos atvieglojumus mazajām HES, vēja elektrostacijām un citām reģeneratīvajām energoietaisēm un tuvinot to pilnīgu atcelšanu. Es kā šo atvieglojumu autors un izcīnītājs 6. Saeimā vēlētos ieviest skaidrību dažos ar tiem saistītajos aspektos, kas vai nu aiz nezināšanas, vai apzināti tiek noklusēti. Enerģētikas likuma 40. panta 1. daļā noteikts, ka Latvenergo jāiepērk mazo (līdz 2 MW) hidroelektrostaciju, vēja elektrostaciju, saules bateriju un biogāzes energoiekārtu, kuras nodotas ekspluatācijā līdz 2005. gadam, pirmajos astoņos ekspluatācijas gados saražotās enerģijas neizlietotais pārpalikums par divkāršu realizācijas tarifu, tādējādi paātrinot šo elektrostaciju kapitālieguldījumu atmaksāšanos jeb, citiem vārdiem, mudinot lauku uzņēmējus ieguldīt līdzekļus šādās mazās elektrostacijās
Trollis JT
T
Lasot virsraktu... pirmajā brīdī šķita, ka izveidota operatīvā grupa OIK noziedznieku arestam un izmeklēšanai . Nē tā tikai "darba grupa". Iespējams, tūlīt pasūtīs "pētījumu" ... par kādiem 150 000 evriku.
OIKšerādenu cietumā!
O
Kā var darba grupu vadīt persona, kas vainīga pie šī nozieguma izdarīšanas?! Skaidrs, ka mūs sagaida kārtējais Vienotības farss.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas