Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Jākobsons: Valdības lēmums ir laba ziņa Citadeles klientiem

Ministru kabineta pieņemtais lēmums par valstij piederošo AS Citadele banka (Citadele) akciju pārdošanas stratēģiju ir laba ziņa gan bankas klientiem, gan arī visiem Latvijas iedzīvotājiem, atzina Citadeles valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Viņaprāt, tas, ka šajā jautājumā ir parādījusies konkrētība, ir apsveicams valdības solis, jo tas apliecina, ka bankai tiks meklēts stabils investors, kas ieguldīs finansējumu bankas turpmākajā attīstībā un jaunu produktu izstrādē.

"Latvijas iedzīvotājiem un tautsaimniecībai kopumā tā ir ziņa, ka pārskatāmā nākotnē valsts var atgūt savulaik bankā ieguldīto finansējumu," uzskata J.Jākobsons.

Viņš apgalvo, ka bankas akciju īpašnieku maiņas process tās darbību neietekmēs, tā turpināšot strādāt un attīstīties, apkalpojot gan privātpersonas, gan uzņēmumus un institūcijas, gan arī strādājot kapitāla pārvaldīšanas sektorā.

"Ļoti augstu vērtējam valsts un visas sabiedrības sniegto atbalstu bankas darbības un valsts finanšu stabilitātes nodrošināšanai un esam ieinteresēti, lai valsts pēc iespējas ātrāk atgūtu bankā ieguldītos finanšu līdzekļus un varētu tos novirzīt patlaban daudz aktuālākām iedzīvotāju vajadzībām," norādīja bankas vadītājs.

Viņš uzsver, ka patlaban, kad Citadele strādā patstāvīgi un stabili, ieņēmumi pārsniedz izdevumus un banka attīsta jaunus produktus, sākt pārdot tās akcijas ir daudz labāk, nekā tas būtu uzreiz pēc jaunās bankas izveides, kad tai darbs vairākos pakalpojumu veidos bija jāsāk gandrīz no nulles.

J.Jākobsons ir pārliecināts, ka kvalitatīva un rūpīga investora piesaiste Latvijas tautsaimniecībai nāks tikai par labu.

Patlaban 75% Citadeles akciju pieder Latvijas valstij Privatizācijas aģentūras personā, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Valsts ieguldījumus Citadelē patlaban veido 77,3 miljoni latu bankas pamatkapitālā, 98,2 miljoni latu termiņnoguldījumu veidā, kā arī 45,2 miljoni latu ir subordinētais aizdevums.

Kā ziņots, valdība otrdien atbalstījusi AS Parex banka un Citadele pārdošanas stratēģijas, kas paredz savstarpēji nesaistītu pārdošanas procesu, žurnālistiem apliecināja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Plānots, ka Citadele tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi divos posmos. Šis process varētu tikt sagatavots, iespējams, jau līdz šī gada beigām.

Iespējams, atsevišķi varētu tikt izdalīti bankā esošie aktīvi, kas saistīti ar NVS valstīm. To vērtība tiek lēsta 200 miljonu latu apmērā, un tos varētu pārdot atsevišķā izsolē.

Savukārt Parex bankai tiks piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas paredz pašlaik banku kopumā nepārdot, bet veikt darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai vai saglabāšanai.

Kā skaidroja Ekonomikas ministrijā, Ministru kabinets (MK) otrdien apstiprināja finanšu konsultanta Nomura International plc (Nomura) sagatavoto stratēģiju.

Citadelei un Parex kā operacionāli neatkarīgām kredītiestādēm restrukturizācijas procesa gaitā ir atšķirīgi uzdevumi, tāpēc stratēģiju pamatā izvēlēta nesaistīta banku pārdošana.

Citadeles pārdošanas procesā investoriem būs iespēja iesniegt sākotnējos piedāvājumus, un, ja tie atbildīs valdībā apstiprinātajai bankas pārdošanas stratēģijai, investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus. Citadeles pārdošana tiks sākta vistuvākajā laikā, un MK līdz ar kopējo banku pārdošanas stratēģiju noteicis arī kritērijus investoru piedāvājumu izvērtēšanai un to atbilstības pārdošanas stratēģijas mērķiem noteikšanai.

Parex tiks piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas atbilst noteiktajām bankas attīstības nostādnēm. Pašlaik Parex kopumā netiks piedāvāta investoriem. Īstenojot bankas attīstības stratēģiju, tiks veiktas darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai vai saglabāšanai, lai valsts maksimālā apjomā atgūtu ieguldītos līdzekļus.

Citadeles pārdošanu, tostarp pārdošanas sagatavošanas pasākumus, sarunas ar investoriem un piedāvājumu izvērtēšanu organizēs Nomura sadarbībā ar PA.

Nomura ir viena no pasaulē lielākajām investīciju bankām un finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzēja ar pārstāvniecībām 18 pasaules valstīs. Uzņēmumam ir plaša reģionālā pieredze aktīvu un banku pārdošanā, tostarp lielākās Serbijas valsts kontrolētās bankas Vojvodjanska bankas pārdošana un Slovēnijas otrās lielākās bankas NKBM pārdošana.

2010.gada 23.martā Ministru kabinets nolēma atbalstīt Parex restrukturizācijas modeli, kas paredzēja bankas aktīvu sadalīšanu un jaunas bankas izveidošanu. Saskaņā ar restrukturizācijas plānu 2010.gada 1.augustā tika pabeigta Parex uzņēmuma daļas nodošana Citadelei, un pašlaik tās ir operacionāli neatkarīgas kredītiestādes.

Restrukturizācijas plāns 2010.gada 15.septembrī ir apstiprināts Eiropas Komisijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas