Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Jaunzeme atvainojas, ja kādu aizskārusi; Zatleram izteikumi nav pieņemami

Lielās talkas patrons Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata par neattaisnojamiem talkas organizatores Vitas Jaunzemes aizskarošos izteikumus par homoseksualitātes izcelsmi.

“Valsts prezidents Valdis Zatlers ciena Vitas Jaunzemes ieguldījumu Lielās talkas organizēšanā, bet šādi izteicieni, kas var aizskart citus cilvēkus, nav attaisnojami,” Dienai sacīja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

Citi komentāri no V.Zatlera puses nesekoja.

Neapdomīgi, neētiski un aizskaroši – tā Lielās talkas organizatores Vitas Jaunzemes izteikumus, kuros homoseksualitāte tiek sasaistīta ar atkritumu dedzināšanu un dabas piesārņojumu, vērtē Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece Sigita Zankovska-Odiņa.

“Ar šādiem izteicieniem mēģināt pārliecināt cilvēkus, ka nevajag dedzināt atkritumus vai kūlu, ir neētiski. Nevar pieskaitīt homoseksualitāti pie visām iespējamā slimībām, samest vienā katlā. Homoseksuālisms nav slimība,” uzsver S.Zankovska-Odiņa un pauž pārsteigumu par to, ka kādam var ienākt prātā sasaistīt homoseksuālismu ar dedzināšanu.

Pētniece uzskata, ka šāda V.Jaunzemes viedokļa paušana sabiedriskajā televīzijā populārā rīta raidījumā ir ļoti neapdomīga, ņemot vērā to, cik Latvijā sabiedrība ir jūtīga un reizēm asi reaģē pret jautājumiem, kas skar homoseksuālu orientāciju. "Jāapzinās katra vārda ietekme," saka S.Zankovska-Odiņa. Viņa būtu sagaidījusi, ka žurnālists V.Jaunzemei šajā situācijā aizrādītu par nekorekto salīdzinājumu.

Jau vēstījām, ka Lielās talkas rīkotāja un projekta Pēdas vadītāja V.Jaunzeme, dienu pirms talkas, intervijā Latvijas televīzijā pauda, ka atkritumu dedzināšana var atstāt iespaidu uz dedzinātāja bērnu reproduktīvo veselību un, iespējams, ka viņi būs homoseksuāli.

“Es vienkārši pateikšu - ja jūs dedzināsiet, tad jūsu bērni būs impotenti, iespējams homoseksuāli, iespējams, reproducēties nespējīgi, iespējams, slimos ar visām iespējamām alerģijām, astmām, sirdskaitēm un tā tālāk. Un jūs paši, protams, arī, un kaimiņi pie tam,” piektdien Latvijas televīzijas 1.kanālā, raidījumā Labrīt, Latvija! pavēstīja V.Jaunzeme, atbildot uz kāda skatītāja jautājumu par atkritumu dedzināšanu. Viņa sacīja, ka sekas, ko var izraisīt degšanas procesā izdalījušies dioksīni, ir neprognozējamas.

Dienai V.Jaunzeme skaidroja, ka tā ir pasaulē atzīta versija, ka dabas piesārņojums rada nopietnas mutācijas nākamajās paaudzēs, kas, iespējams, var novest pie homoseksualitātes.

“Man nav absolūti nekas pret homoseksuāliem cilvēkiem, bet viņi taču droši vien neizdara brīvu izvēli kļūt vai nekļūt par tādiem. Saknes ir dziļākas – vai tā ir vecāku saindēšanās vai vēl kas cits,” pauž V.Jaunzeme un uzsver, ka tautas pastāvēšanai ir nepieciešami veselīgi cilvēki.

Vēlāk vakarā V.Jaunzeme izsūtīja plašsaziņas līdzekļiem e-pastu, kurā atvainojas, ja viņas viedoklis ir kādu personīgi aizskāris, tāds neesot bijis viņas nolūks. "Patiesība par vides piesārņojuma ietekmi un mūsu fizisko un garīgo veselību var būt nepatīkama, bet tādēļ tā nav mazāk patiesa. Šī diena pirms Lielās Talkas ir bijusi diskusijām un viedokļiem piesātināta," raksta Lielās talkas rīkotāja. Viņa ar teikto, iestājoties pret atkritumu dedzināšanu un par tīru vidi, vēlējusies pievērst sabiedrības uzmanību ilgstoši sasāpējušai un aktuālai problēmai – kaitīgo vielu ietekmei uz cilvēku veselību. "Šis jautājums medijos nav parādījies pirmo reizi, tomēr lielai daļai sabiedrības ir bijis ērtāk to ignorēt." Lai pamatotu savu viedokli un šī jautājuma nopietnību, V.Jaunzeme nosūtījusi arī saites uz diviem "atraktīviem un viegli saprotamiem" rakstiem par šo tēmu no interneta vides - raksts Zilais hormons un raksts Palestīnā piedzimis trusis ar snuķi.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka vadītāja Linda Freimane V.Jaunzemes izteikumus sauc par “no gaisa paķertām idejām” un “absolūtām muļķībām”. Viņa kā pretargumentu min, ka ir ģimenes ar pieciem bērniem, taču tikai viens no viņiem ir homoseksuālas orientācijas.

“Viena lieta ir ticēt šādām pašsafabricētām idejām, bet otra – tās paust nacionālajā televīzijā,” saka apvienības vadītāja. Viņu V.Jaunzemes teiktais ir aizskāris, taču tādēļ viņa neatteiksies no plāniem sakopt Latviju sestdienas talkā.

Savukārt viena no Lielās talkas iniciatorēm, domubiedru grupas Tīriem mežiem vadītāja un ārste Ilze Aizsilniece Dienai pauda, ka vairākos pētījumos ir pierādīts, ka dioksīnu ietekmē mainās dzīvnieku seksuālā orientācija, ko reizēm nav iespējams pat noteikt. Pētījumi uz dzīvniekiem parāda arī “šausmīgas iedzimtības un kroplības", ko izraisa dabas piesārņojums.

Tajā pat laikā daudzi cilvēki aiz mājas dārziņā met ārā datorus un citus atkritumus, bet pēc tam blakus stāda ēdamas lietas. “To taču pēc tam nevar ēst!” satraukta ir I.Aizsilniece.

(pievienota 11.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas