Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

JKP līderis koalīcijas izveides iespējas līdz Saeimas pirmajai sēdei vērtē kā 50:50

Iespējas līdz nākamās Saeimas pirmajai sēdei izveidot jaunu valdošo koalīciju ir vērtējamas kā 50:50, vērtē Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Bordāns piektdien pēc tikšanās ar Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvjiem sacīja, ka līdz 6.novembrim izveidot koalīciju ir sarežģīti. "Pirmajā nedēļā pēc Saeimas vēlēšanām sagaidīju, ka process notiks vieglāk, bet manas gaidas izrietēja no manām iekšējām izjūtām. Taču tad, kad satikāmies ar kolēģiem, redzējām, ka tas process prasīs garāku laiku. Nu es teikšu, ka tās iespējas ir 50 pret 50," teica politiķis.

JKP līderis atzina, ka, ņemot vērā, ka sarunās par koalīcijas veidošanu iesaistījušies vismaz seši sarunu vedēji, šis process prasa vairāk laika nekā tad, ja, piemēram, jāvienojas diviem kandidātiem. Viņš uzsvēra, ka no JKP puses divpusējās divpusējās sarunas turpināsies un partijai "izkristalizējušies" iespējamie modeļi par nākamās koalīcijas sastāvu, kurus viņš neatklāja.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs pēc pušu tikšanās uzsvēra, ka darba devēji no nākamās valdības sagaida politisko, ekonomisko un sociālo stabilitāti. Tāpat būtisks ir sociālais dialogs un lēmumu pieņemšana, konsultējoties ar nevalstiskajām organizācijām, tostarp devējiem un darba ņēmējiem.

Gavrilovs uzsvēra, ka nākamajam premjeram būs augsta atbildība ne tikai nacionālā, bet Eiropas un starptautiskā līmenī. "Latvijas valsts un tautas labklājība ir tieši atkarīga no tā, cik lielā mērā esam iekļauti starptautiskajā apritē, jo katra valstij, tautai ir savas stiprās un vājās puses. Tāpēc valstij vēlams paņemt labāko piemēru no citām Eiropas valstīm. (..) Mums jāspēj papildināt vienam otru. Nākamajam premjeram būs ļoti augsta atbildība, jo viņam būs jāsniedz ne tikai skatījumu par Eiropas nākotni, bet viņš nedrīkstēs aizmirst arī par savas valsts iekšējiem ekonomiskajiem jautājumiem," sacīja Gavrilovs.

Viņš arī pauda cerību, ka partijām līdz 6.novembrim izdosies vienoties par koalīciju. "Nevaram izteikt kritiku, jo skatāmies uz procesiem. Viņiem ir jāvienojas. Būs gods un slava, ja viņi līdz 6.novembrim to panāks," sacīja Gavrilovs, norādot, ka šajā ziņā deputātu amata kandidāti ir atbildīgi pret sabiedrību.

LBAS vadītājs Egils Baldzēns pēc sarunas teica, ka visas sanāksmē iesaistītās puses - darba devēji un premjera amata kandidāti - pauduši vēlmi rast pozitīvus risinājumus, kā īstenot Latvijā iesāktās reformas, turpināt labot šo reformu trūkumus, bet vienlaikus saglabājot jau sākto sākto darbu pēctecību. "Vēlamies, lai darbs pie nākamās valdības izveides būtu ātrāks, tomēr svarīgi, lai nākamā valdība būtu stipra un rīcībspējīga," uzsvēra Baldzēns.

Baldzēns aģentūrai LETA teica, ka Bordānu kā premjera amata kandidātu vērtē samērā labi. "Kompetence viņam ir, profesionalitāte pietiek, galvenais ir jautājums, kāda būs jaunās koalīcijas aprise. Tas ir tas diskutablais jautājums, par kuru modeli izšķirsies šo partiju politiķu saime. No tā būs atkarīgs, kurš būs premjers. Man ir grūti to viennozīmīgi prognozēt, jo ir vairāki varianti," sacīja Baldzēns.

Kā ziņots, pašlaik valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki - KPV LV, JKP un apvienība Attīstībai/Par!.

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. Vienlaikus visas partijas, kas piedalās valdības veidošanas sarunās, izslēdz iespēju veidot valdību ar Saskaņu.

 

Top komentāri

Skats no malas
S
Ja Bordelis sapratīs, ka nav spējīgs neko izveidot, tad būs 100%
Uzmini manu mīklu!
U
Kuras partijas vai partiju apvienības līdzi jutēji raksta tos komentārus? Domāju, ka tie, kuri citus baida ar savu nenovērtējamo kompetenci valsts un pašvaldību naudas tērēšamnā.
rēķināt māk
r
Pilnīgi precīzi. Arī izejot no rīta uz ielas, varbūtība, ka pretim nāks pitekantrops ir 50 pret 50. Nāks vai nenāks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas