Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Jurševska: arī pensiju piemaksu noņemšanu varētu apstrīdēt tiesā

Labklājības ministrijā (LM) iespējamo pensijas piemaksu noņemšanu sāks izvērtēt tikai tad, kad no valdības vadītāja tiks saņemts konkrēts uzdevums sociālā budžeta izdevumu samazināšanai.

Taču labklājības ministre Ilona Jurševska (Zaļo un zemnieku savienība) trešdien žurnālistiem pieļāva, ka, visticamāk, pensiju piemaksu noņemšanu arī lielo pensiju saņēmēji varētu apstrīdēt Satversmes tiesā.

"Noteikti cilvēki varētu izmantot tiesības vērsties Satversmes tiesā, un pašlaik nevaram prognozēt, ka tiesas lēmums būs par labu valstij. Gribētos aicināt izvērtēt šīs rīcības nepieciešamību, lai neuzkāptu uz tā paša grābekļa, ka summa, ko pensionāriem noņēmām, būtu jāatdod simtprocentīgi atpakaļ. Es pieņemu, ka tie cilvēki, kuri saņem lielas pensijas, būs izvērtējuši, ka arī viņu piemaksas ir likumīgi nopelnītas un ka arī par piemaksām varētu vērsties Satversmes tiesā," sacīja Jurševska.  

Ministre uzsvēra, ka iespējamā pensiju samazināšana uz piemaksu rēķina notiks tikai pēc dialoga un konsultācijām ar pensionāru organizācijām. Viņa pieļāva, ka iniciatīvas par pensiju piemaksām varētu nākt arī no pensionāru organizācijām. Taču sarunas par to tiks sāktas tikai pēc konkrēta uzdevuma saņemšanas no valdības vadītāja.

“Kad būs jautājums par 2012.gada budžetu, kad no valdības vadītāja saņemsim nepārprotamu mājienu, kā tas šogad bija ar ģimenes valsts pabalstu, tad acīmredzot būs laiks, kad būs jāsāk meklēt iespējamos risinājumus, bet nepārprotami Labklājības ministrija nebūs tā, kas nāks ar iniciatīvu samazināt pensijas, piemēram, kādai grupai noņemot pensiju piemaksas,” klāstīja Jurševska.

Ministrijā uzskata, ka nebūtu tālredzīgi pensijas samazināt arī uz piemaksu rēķina, jo tas nebūtu vērsts uz to, lai sistēmu saglabātu stabilu arī nākotnē.

Turklāt Jurševska prognozēja smagas diskusijas par to, ko Latvijā uzskatīt par lielu pensiju.

“Kāds jums šķiet pietiekams pensijas apmērs, kurai varētu noņemt piemaksu vidēji 20 latu apmērā?” trešdien žurnālistiem jautāja ministre. Preses konferences zālē tika minēts tūkstotis latu. Ministre atbildēja, ka tādā gadījumā 2012.gadā ietaupījums no piemaksu noņemšanas būtu 200 000 latu gadā. Savukārt, ja piemaksu noņems no 500 latu lielas pensijas, tas būs pusmiljons latu gadā, bet 200 latiem – 27,3 miljoni latu.

Uz jautājumu, kas Latvijā būtu uzskatāma par lielu pensiju, ministre atbildēja: “Būtu tikai loģiski, ka pensiju apmēru izvērtētu pēc vidējās bruto darba samaksas tautsaimniecībā, kas ir 440 līdz 460 latu, tā, iespējams, ir arī mana atbilde uz jautājumu.”

Pensiju piemaksa tika ieviesta 2006.gadā pensionāriem, kuriem ir liels darba stāžs, bet maza pensija. Laika gaitā piemaksa tika piešķirta visiem pensionāriem neatkarīgi no pensijas apmēra. No nākamā gada piemaksa pie jaunpiešķirtajām pensijām vairs netiks aprēķināta. Vidēji piemaksas apmērs ir 23 lati mēnesī.

LM ierosinājusi piemaksas no sociālā budžeta pārcelt uz pamatbudžetu jau no šā gada, taču valdība atbalstīja to tikai no 2014.gada. Tas ļautu sociālajam budžetam atbrīvoties no šīm izmaksām, uzsvēra LM pārstāvji.

Pēc statistikas datiem, 2011.gada janvārī valstī bija 477,5 tūkstoši vecuma pensionāru, savukārt vidējā pensija – 183,71 lats. Vienā mēnesī vecuma pensiju izmaksām ir nepieciešami 90 miljoni latu.

Patlaban līdz 200 latiem pensiju saņem 80% vecuma pensionāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas