Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Kā vēlēja Gunti Ulmani

1993. gada 7. jūlijā | Pirmais atjaunotās Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, kurš bija ievēlēts 5.Saeimā no Latvijas Zemnieku savienības, prezidenta amatā nonāca tikai pēc trešās balsošanas kārtas un otrajā vēlēšanu dienā.

Latvijas ceļš prezidenta amatam bija izvirzījis Gunāru Meierovicu, bet Latvijas Kristīgo demokrātu savienība – Aivaru Jerumani, kurš bija ASV latvietis. Visi kandidāti bija Saeimas deputāti. Pirmajā kārtā vislielāko atbalstu – 35 balsis –
ieguva G.Meierovics, par A.Jerumani nobalsoja 14 deputātu, bet G.Ulmani atbalstīja tikai 12 viņa frakcijas kolēģu.

Latvijas ceļš (LC) toreiz uzvarēja vēlēšanās un vēlējās iesaistīt koalīcijā Latvijas Zemnieku savienību, kurai bija gatavs piekāpties, atdodot prezidenta amatu, un tāpēc aicināja G.Meierovicu savu kandidatūru atsaukt. Taču politiķi toreiz arī neslēpa, ka LC bija svarīgi valdībā vadīt Finanšu ministriju un patiesībā prezidenta amats ir atdots LZS apmaiņā pret ministra posteni.

Guntis Ulmanis, kuru saistīja radniecība ar pēdējo Latvijas brīvvalsts prezidentu Kārli Ulmani, netika ievēlēts arī otrajā vēlēšanu kārtā, kad viņam vairs bija jāsacenšas tikai ar A.Jerumani. Par G.Ulmani nobalsoja 48 deputāti.

Tikai trešajā kārtā pēc LC sarunām ar kristīgajiem demokrātiem, kuru pieci deputāti atdeva savas balsis G.Ulmanim, kas saņēma nepieciešamo vairākumu. Par viņu nobalsoja 53 deputāti, pret – 26.

G.Ulmanim bija jāsāk Latvijā veidot prezidenta institūciju, kā teikt, no nulles.

1996.gada 18.jūnijā | Pretendējot uz otro pilnvaru termiņu, Guntis Ulmanis 1996.gadā Valsts prezidenta vēlēšanās amatu izcīnīja četru kandidātu konkurencē. Demokrātiskā partija Saimnieks augstajam postenim bija izvirzījusi Saeimas priekšsēdētāju Ilgu Kreitusi, Tautas kustība Latvijai (Zīgerista partija) – Imantu Liepu, Latvijas Sociālistiskā partija – Alfrēdu Rubiku.

G.Ulmani ievēlēja pirmajā kārtā, kurā par viņu atkal nobalsoja 53 deputāti. I.Kreituse saņēma 25 balsis, I.Liepa – 14 balsis, A.Rubiks – 5 balsis.

Pirms prezidenta vēlēšanām sašķēlās Tautas kustība Latvijai, no kuras aizgāja seši deputāti, kas vēlāk izveidoja savu frakciju Tautai un taisnībai. I.Kreituse bija izveidojusi īpašu organizāciju – Ilga Kreituse – Latvijas prezidente. Var pieļaut, ka G.Ulmani aizklātā balsojumā bija atbalstījuši deputāti no plaša politiskā spektra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas