Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kalniete: 2013.gada rudenī būs zināms, vai Dombrovskis būs viens no EK prezidenta amata kandidātiem

Fakts, ka ministru prezidents Valdis Dombrovskis tiek nosaukts starp iespējamiem Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata kandidātiem, ir ļoti augsts novērtējums gan viņa personīgajām spējām, gan tam, ko Latvija ir izdarījusi, pārvarot ekonomisko krīzi, portālam Diena.lv sacīja Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas deputāte Sandra Kalniete (V).

Šobrīd V.Dombrovskis ir nosaukts kā viens no ETP kandidātiem, taču galīgā izšķiršanās varētu notikt tuvāko mēnešu laikā. Oficiāli ETP kandidāts varētu tikt paziņots 2013.gada rudenī, kad notiks nākamais ETP kongress, skaidroja S.Kalniete. Tas nozīmē, ka turpmākie mēneši Latvijai, Latvijas amatpersonām un diplomātiem, kā arī Eiropas Parlamenta deputātiem būs ļoti svarīgi – to laikā tiem maksimāli jāizmanto savi sakari, lai ietekmētu lēmuma pieņēmējus.

Lēmuma pieņēmēji būs divi - pirmkārt, Eiropas Parlaments un tā politiskā grupa, kas pēc nākamajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām iegūs vislielāko deputātu mandātu skaitu. Šobrīd ir grūti pateikt, vai tā būs ETP vai Sociālistu partija, sacīja S.Kalniete. Otrkārt, savu vārdu teiks arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu premjerministri.

"Šobrīd izskatās, ka arī 2014.gadā, ja vien nenotiek nekas ārkārtējs, tad vairākums piederēs Eiropas Tautas partijai. Šobrīd tie ir 16 premjerministri un izskatās, ka neskatoties uz to, ka Lietuva tikko zaudēja savu premjerministru, klāt varētu nākt Itālijas Tautas partijas premjerministrs nākamā gada aprīlī," prognozēja S.Kalniete.

Būtiskākais vārds šajā izvēlē piederēs Vācijai un Francijai, tāpēc Latvijai visvairāk būtu jāstrādā tieši ar šīm abām valstīm, pauž S.Kalniete. Taču jau tagad V.Dombrovskis tiek ļoti augstu vērtēts Vācijā, jo viņam ir izdevies veiksmīgi īstenot taupības un reformu politiku, kas atbilst arī tam kā Vācija redz turpmāko ES dalībvalstu attīstību.

S.Kalniete pieļauj, ka Vācijai būs jāizšķiras starp V.Dombrovska un Polijas premjerministra Donalda Tuska kandidatūrām. Taču V.Dombrovska priekšrocība ir tā, ka viņš nāk no nelielas Eiropas valstis, kamēr Polija pārstāv vienu no Eiropas lielākajām valstīm. Līdz šim EK priekšsēdētāji lielākoties ir nākuši no mazām dalībvalstīm, uzsvēra S.Kalniete.

"Lielajām dalībvalstīm Eiropas mehānikā piemīt ļoti liela ietekme, tāpēc, lai mazinātu un līdzsvarotu šo ietekmi, pēc savas iekšējās tradīcijas parasti nosverās par labu mazākai dalībvalstij arī, lai neradītu pretestību un grūtības lēmumu pieņemšanā," sacīja parlamenta deputāte.

Ja V.Dombrovskim palaimētos nokļūt augstajā amatā, tas Latviju padarītu ļoti redzamu, uzskata S.Kalniete. Jau tagad publicitātes rādītāji liecina, ka starptautiskajiem plašsaziņas līdzekļiem ir pieaugusi interese par V.Dombrovski, taču katru reizi, kad tiek pieminēts V.Dombrovskis, tiek minēta arī Latvija.

"Ja mēs pēc būtības skatāmies, tad Valdim Dombrovskim, kas pārzina un stingri aizstāv taupības un reformu politiku, būtu ļoti būtiski nonākt Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatā tagad, kad arī daudzās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir jāīsteno šī politika. Komisija priekšsēdētājam rokās būtu ļoti spēcīga svira. Viņa pieredze ir neatsverama šajā ziņā uz visu pārējo Eiropas Savienības vadītāju fona," sarunā ar Diena.lv atklāja S.Kalniete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas