Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kariņš: Koalīcijā nesaklausīju iebildumus pret LM izstrādāto rīcības plānu Covid-19 ierobežošanai pansionātos

Koalīcijas partneri nav izteikuši iebildumus pret Labklājības ministrijas sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) izstrādāto rīcības plānu Covid-19 ierobežošanai sociālās aprūpes centros, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā pēc tikšanās ar valdības partneriem.

Premjers pauda, ka galvenais uzdevums koalīcijas sanāksmē šodien bija uzklausīt labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) plānu koordinētai rīcībai starp LM, VM un VARAM Covid-19 ierobežošanai sociālās aprūpes centros, "kur, kā zināms, Covid-19 izplatība ir ļoti problemātiska".

"Bija diskusija par plānu, nevienu iebildumu pret to tā arī nesadzirdēju, un rīt to skatīsim gaidāmajā valdības sēdē," teica valdības vadītājs.

Jautāts, vai, viņaprāt, iesniegtais plāns nav nācis novēloti, Kariņš atgādināja, ka divas reizes iesniedzis rezolūciju par sociālās aprūpes centriem Petravičai, un "izskatās, ka tagad rīcības plāns ir". Politiķis gan uzsvēra, ka galvenais patlaban ir panākt rezultātu, plānu realizējot dzīvē.

Kariņš arī uzvēra, ka šonedēļ Ministru kabinets plāno izskatīt un pieņemt veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) gatavoto vakcinācijas plānu, "kas ir ļoti svarīgs, jo iezīmēs ceļu, kā valsts veiksmīgi varēs iziet no krīzes situācijas, veicot iespējami visu brīvprātīgo iedzīvotāju vakcināciju".

Kā ziņots, izstrādātajā plānā cita starpā plānots pilnībā kompensēt pulsa oksimetru iegādi sociālās aprūpes centros (SAC), kā arī 50% apmērā kompensēt SAC izdevumus par individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu iegādi. Operatīvi tiks ievākta un apkopota informācija par aktuālo epidemioloģisko situācijā sinerģijā ar SPKC apkopotajiem datiem.

Lai abpusējā komunikācija ar SAC notiktu iespējami raiti, rīcības plānā paredzēts, ka gadījumos, kad SAC nevarēs atrisināt radušos problēmu, SAC atbildīgā persona operatīvi par to informēs LM noteikto kontaktpersonu. Noteikts arī izstrādāt vadlīnijas par terapijas algoritmu SAC klientiem ar dažādām diagnozēm, norādot iespējamos profilakses pasākumus.

Tāpat rīcības plāns paredz noteikt kārtību vakcinācijas nodrošināšanai SAC. Pēc Petravičas paustā SAC uzdevums ir apkopot datus par tiem klientiem un darbiniekiem, kas piekrīt vakcinēties, kā arī tiem, kas vēl šaubās. Vakcinēšanu SAC nodrošinās mobilās izbraukuma brigādes.

Rīcības plāna atbalsta gadījumā ir paredzēts veikt darbības finansējuma piesaistei un normatīvo aktu grozījumiem, lai no 2022.gada SAC darbiniekiem nodrošinātu piemaksas 100% apmērā.

Šajā sakarā Jaunā konservatīvā partija (JKP) bija izplatījusi paziņojumu, ka, ja divu nedēļu laikā pēc politiskā spēka paziņojuma izplatīšanas jeb, pašlaik rēķinot, aptuveni tuvākās pusotras nedēļas laika netiks novēroti jūtami uzlabojumi Covid-19 ierobežošanā pansionātos, JKP apsver iespēju lūgt premjeru vērtēt labklājības ministres Petravičas demisiju.

Tomēr pirmdien pēc notikušās Petravičas un JKP Saeimas frakcijas tikšanās politiskais spēks aizvien neesot guvis pārliecību par pietiekamu darbību Covid-19 ierobežošanai sociālās aprūpes iestādēs. Tāpēc JKP gaidīs ātro Valsts kontroles novērtējumu, lai lemtu, vai ir pamats labklājības ministres demisijai.

Petraviča pirmdien, prezentējot izstrādāto plānu, žurnālistiem atklāja, ka otrajā Covid-19 izplatības vilnī infekcija skārusi 80 SAC visā valstī. Politiķe apgalvoja, ka lielākajā daļā no iestādēm vīruss tiek atklāts savlaicīgi un tā izplatība tiek tūlītēji apturēta, taču daļā no iestādēm saslimstība ir izpletusies nekontrolēti. Tomēr Latvijā šajā ziņā esot labāka situācija nekā citviet Eiropā un pasaulē, turklāt situācija janvārī esot uzlabojusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas