Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kažoka: Iesalnieka rīcība ļaus viņam "saglabāt sevi politikā"

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes locekļa Jāņa Iesalnieka lēmums savu izteikumu dēļ nekandidēt Saeimas vēlēšanās un nolikt valdes locekļa amatu ir respektējams un ļaus viņam turpināt darboties politikā, sacīja Providus pētniece Iveta Kažoka.

Kā ziņots, Iesalnieks, kurš pēdējās dienās izpelnījies plašu publicitāti saistībā ar viņa izteikumiem par Norvēģijas traģēdijas iemesliem, nolēmis uzņemties politisko atbildību par saviem neveiksmīgajiem izteikumiem un atteikties no kandidēšanas Saeimas ārkārtas vēlēšanās, aģentūru LETA informēja Iesalnieks. Tāpat Iesalnieks līdz nākamajam nacionālās apvienības kongresam nolicis savas partijas valdes locekļa pilnvaras.

"Tas atbilst visiem politiskās atbildības kanoniem, varētu teikt [viņš rīkojās] kā no mācību grāmatas. Vēlētos, lai šāda rīcība būtu sagaidāma ne tikai šādā gadījumā, bet arī citos gadījumos un no visām Latvijas partijām," uzsvēra Kažoka. Viņa norādīja, ka mēs nekad neuzzināsim, vai tā ir patiesa nožēla par nevietā izteiktajiem vārdiem vai tā ir priekšvēlēšanu konjuktūra, taču "Latvijas politikā ir jau ļoti daudz vienkārši atzīt savu kļūdu un aiziet no redzamiem amatiem, un atteikties kandidēt. Tas ir netipiski un pareizi".

VL-TB/LNNK valdes loceklis ar savu rīcību, kas nav tik ierasta pēdējos gados politikā, no nacionālās apvienības tēla novērsa apdraudējumu reputācijai un ar šādu soli "saglabā sevi politikā". Katra šāda rīcība paaugstina politiskās atbildības latiņu gan vēlētāju, gan partiju acīs, nosakot jaunu standartu, kāda rīcība no partijas ir vai nav sagaidāma.

Grūti teikt vai citas partijas ņems piemēru no Iesalnieka rīcības, bet Kažoka cer, ka tas notiks un ka Latvijā izveidosies tāda politiskā kultūra, kur dažas rīcības tiks uzskatītas par tik nepieņemamām, ka, pat ja rīcības veicējs joprojām uzskata, ka ir darījis pareizi, viņš saprot, ka tā nav savienojama ar politiku.

Kā ziņots, piektdien Oslo centrā notika sprādziens, kam sekoja asinspirts vadošās Darba partijas jauniešu nometnē, kuru sarīkoja 32 gadus vecais Anderss Bērings-Breivīks, kurš tiek saistīts ar labējiem ekstrēmistiem. Dažas stundas pirms teroraktu sākuma Bērings-Breivīks publiskoja savu manifestu, kurā izklāstīta vīzija par jaunu kristīgo krusta karu, kas jāuzsāk Eiropas tradīciju un kultūras glābšanai no islāma kolonizācijas un marksistu kultivētā pagrimuma, kas sagrāvis konservatīvās ģimenes un nacionālisma vērtības.

Iesalnieks pēc tam paziņoja, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis", tādējādi viņa viedoklis ir tuvs Bēringa-Breivīka paustajam. Iesalnieka viedoklis "Twitter" vidē izraisīja sašutuma pilnas diskusijas, ka tādējādi "Visu Latvijai!" biedrs mēģina šo noziegumu attaisnot, ko gan pats Iesalnieks publiskā paziņojumā noliedza.

Politiķis šodien izplatītajā paziņojumā skaidro, ka norādījis uz tiem cēloņiem, kas, viņaprāt, kalpojuši par labvēlīgu augsni šaušalīgajai traģēdijai Norvēģijā. "Lai arī dažādi eksperti gan Norvēģijā, gan Eiropā un citur šobrīd izsaka līdzīgus secinājumus, proti, ka traģēdiju cita starpā veicināja arī kļūdainā multikulturālisma politika, es apzinos, ka no manis nebija pareizi meklēt traģēdijas cēloņus tik ātri pēc pašas traģēdijas. Nacionālās apvienības politiskie konkurenti to nekavējās izmantot, demagoģiski sagrozot manis teikto, kā rezultātā ir nodarīts kaitējums partijas tēlam. Tā bija mana kļūda," atzīst Iesalnieks.

Viņš norāda, ka nacionālā apvienība ir vienīgais Saeimā pārstāvētais politiskais spēks, kas nākamajā parlamentā nedomā veidot kopīgu valdību ar "Kremļa interesēs kalpojošo" apvienību "Saskaņas centrs". "No manas puses būtu bezatbildīgi pakļaut riskam VL-TB/LNNK panākumus vēlēšanās. Nevienam Latvijas patriotam nedrīkst būt lieks iemesls nenobalsot par nacionālo apvienību, jo, lai cik tas skarbi arī neizklausītos, realitāte ir tāda, ka tikai balss par nacionālo apvienību var novērst Latvijas nonākšanu Krievijas ietekmes sfērā," uzsver politiķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas