Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ķīmiskā kastrācija gūst popularitāti

Latvijas kaimiņzemē Igaunijā un Krievijā pēdējo dienu laikā aktīvi apspriež nepieciešamību likumdošanā paredzēt iespēju ķīmiski kastrēt cilvēkus, kuri ir izdarījuši seksuāla rakstura noziegumus. Igauņi jau sākuši šāda likumprojekta izstrādi, bet Krievijas likumdevējiem mudinājumu rīkoties līdzīgi izteicis valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Ziemeļamerikā un vairākās Eiropas valstīs jau gadiem ķīmiskā kastrācija tiek izmantota kā viens no līdzekļiem, lai novērstu izvarotāju un pedofilu vēlmi izdarīt jaunus noziegumus. Tajā pašā laikā turpinās diskusijas par šīs metodes efektivitāti un ietekmi uz veselību.

Nost ar liberālismu

Igaunijas Tieslietu ministrija šonedēļ paziņoja, ka tiek gatavots likumprojekts, kas ļautu dzimumnoziedzniekiem brīvprātīgā kārtā iziet ķīmiskās kastrācijas kursu.

Igaunijas tieslietu ministrs Kristens Mihals uzskata, ka ikviens pasākums, kas palīdz novērst jaunus dzimumnoziegumus un aizsargāt bērnus no pedofiliem, ir ļoti svarīgs. «Starptautiskā pieredze rāda, ka visaptveroša ārstēšana, kuras viena no sastāvdaļām ir dzimumnoziedznieku ķīmiska kastrācija, sniedz labus rezultātus un palīdz atturēt šos noziedzniekus no noziegumu izdarīšanas nākotnē. Tādēļ arī Igaunijai būtu jāapsver un, kad nepieciešams, jāizmanto šī iespēja,» ministru citē laikraksts Postimees.

Ministrija jau 2009. gadā piesaistījusi nozares ekspertus, lai analizētu līdzšinējo darbu ar dzimumnoziedzniekiem Igaunijā un šādu noziedznieku ārstēšanas praksi citās valstīs.

Igauņi plāno, ka ķīmiskā kastrācija varētu tikt izmantota pret cilvēkiem, kas seksuāli izmantojuši bērnus un kuru noziedzīgās tieksmes nav iespējams nomākt ar citām metodēm, kā arī gadījumos, kad ir augsta jaunu noziegumu izdarīšanas iespējamība.

Savukārt Krievijas prezidents D. Medvedevs aicinājis izskatīt iespēju izmantot ķīmisko kastrāciju pret pedofiliem. «Sodam ir jābūt pēc iespējas bargākam, valstij ir jāizmanto visi iespējamie līdzekļi, liberāla pieeja ir pilnībā nepieņemama,» paziņoja Kremļa saimnieks. «Es ierosinu runāt par pasākumiem, tostarp medicīniskām procedūrām, kas bloķētu šādu cilvēku hormonu darbību.»

Krievijā prasības efektīvāk rīkoties pret pedofiliem pastiprinājušās, jo kopš 2003. gada dzimumnoziegumu skaits pret bērniem esot pieaudzis 32 reizes un vairāk nekā dubultojies pēdējos divos gados, vēsta The Christian Science Monitor.

Čehijā veic visbiežāk

Ķīmiskā kastrācija jau tiek izmantota tādās Eiropas valstīs kā Dānija, Austrija, Vācija, Itālija, Francija, Lielbritānijā, bet turpmāk to izmantos arī Somijā. Šo dzimumnoziegumu novēršanas metodi piemēro arī vairākos ASV štatos, Kanādā, Argentīnā un Izraēlā. Tomēr šajās valstīs pārsvarā gadījumu tas notiek tikai ar paša noziedznieka akceptu.

Turpretim Polijā, kur ķīmiskā kastrācija tika ieviesta pagājušajā gadā, to var veikt ar tiesas lēmumu bez vainīgā piekrišanas. To gan var piemērot tikai gadījumos, kad ir izvarota persona, kas jaunāka par 15 gadiem, vai incesta gadījumā.

Ar biežu ķīmiskās kastrācijas izmantošanu izceļas Čehija, kur no 2000. līdz 2010. gadam tā veikta vairāk nekā 300 vīriešiem. Tajā pašā laikā Čehijā joprojām izmanto ķirurģisko kastrāciju, par ko Prāga saņēmusi pārmetumus no cilvēktiesību aizstāvjiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas