Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Koalīcijas deputāti nesteidz atbalstīt nodokli dienesta automašīnām

Kamēr nav izstrādāts noteikumu projekts, kādos gadījumos būs jāmaksā nodoklis par dienesta automašīnu izmantošanu personīgajām vajadzībām, kā tas tiks administrēts un kādos gadījumos noteiktas atlaides, neviens koalīcijas deputāts par šo nodokli balsot nevarēs, tā paziņojis Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP), kura vadītā komisija šodien sāka skatīt 2010.gada sagatavoto valsts budžetu.

Kā vēsta db.lv, viņam piekrita arī Jaunā laika pārstāvis Dzintars Zaķis:"Kā var balsot par likumu, neko nezinot par tā detaļām?" Viņš Db stāstīja, ka ir aptaujājis mazos uzņēmējus Igaunijā, jo tieši šī kaimiņvalsts no Finanšu ministrijas puses tiek minēta kā piemērs, veiksmīgai auto ienākuma nodokļa ieviešanai. Viņš uzzinājis, ka šāds nodoklis Igaunijā laikam esot gan, tomēr ir atrasts veids, kā to apiet.

"Kā gan šo nodokli vispār kontrolēs? Vai ceļu policists, kas apstādinās svētdienā braucēju uz ceļa, kurš būs dienesta mašīnā, autovadītājam prasīs, vai viņš nodokļa iekasēšanas perioda beigās grasās šo nodokli samaksāt? Varbūt uz ceļa sūtīs Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekus, taču tiem nav tiesību apturēt automašīnas," finanšu ministra Einara Repšes (JL) partijas biedram Dz.Zaķim bija daudz jautājumu.

Dz.Zaķis secina, ka šī nodokļa samaksa darbosies tikai uz labprātības principa. Vienīgie, kas no šī nodokļa nevarēs izvairīties, būšot valsts un pašvaldību uzņēmumi un iestādes. Viņš piebilda, ka ar to Finanšu ministrija laikam arī rēķinās, jo norādījusi, ka no visām 180 tūkstoš valstī reģistrētajām automašīnām, nodokli iekasēs aptuveni tikai no 40 tūkstošiem, liecina deputāta rīcībā esošā informācija.

Jau vēstīts, ka no nākamā gada plānots ieviest papildu ienākuma nodokli par dienesta auto izmantošanu privātajām vajadzībām. Šī nodokļa apomērs mēnesī būs 81 lats. No šī papildu nodokļa valsts budžetā nākamgad paredzēts ieņemt 38.4 milj. latu.

Finanšu ministrijas sniegtā informācija par jauno nodokli pagaidām ir skopa. Ministrijā portālam sacīja, ka speciālisti vēl turpina iepazīties ar Igaunijas pieredzi, piemērojot iedzīvotāju ienākuma nodokli gadījumos, ja dienesta automašīna tiek izmantota personiskām vajadzībām. Ministrija arī pašlaik strādā pie nodokļa piemērošanas kārtības, kurā tiks reglamentētas situācijas saistībā ar dažādiem dienesta automašīnas izmantošanas nosacījumiem. Igaunijā šādu uz darba attiecību pamata gūtu labumu ar nodokļiem apliek jau vairākus gadus, norādīja ministrijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas