Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Komisija noraida pieprasījumu premjeram par slepenības noņemšanu "Parex bankas" pārņemšanas dokumentiem

Šodien Saeimas Pieprasījumu komisija ar divām balsīm "par", desmit "pret" un vienam deputātam atturoties, noraidīja LPP/LC frakcijas deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) par slepenības statusa noņemšanu visiem ar AS "Parex banka" pārņemšanas procesu saistītiem dokumentiem.

Pieprasījumā LPP/LC deputāti norāda, ka kopš Ministru kabineta lēmuma par AS "Parex banka" pārņemšanu ir pagājis gads un saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5.panta ceturto daļu ierobežotas pieejamības statusu informācijai nosaka uz laiku, kas nav ilgāks par gadu. LPP/LC deputātiem nav saprotams, kāpēc daži dokumenti saistībā ar AS "Parex banka" pārņemšanas procesu ir publiskoti, bet citi joprojām nav pieejami sabiedrībai.

Kopumā deviņiem MK sēžu protokoliem un 40 citiem materiāliem ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss. To klasificētāji ir Ministru kabinets, Latvijas Banka, Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Ekonomikas ministrija, Finanšu ministrija, Tieslietu ministrija, VAS "Hipotēku un zemes banka", VAS "Privatizācijas aģentūra" un Valsts kanceleja.

LPP/LC deputāti uzskata, ka "šobrīd pietrūkst konkrētas valsts vadītāja rīcības, brīžiem tā ir apzināti indiferenta, tādējādi arī iepriekš minētās iestādes neko nedara sabiedrības informēšanai un slepenības plīvura atsegšanai". LPP/LC frakcija arī norāda, ka šāds Dombrovska darbības stils, "publiski sakot vienu, bet praktiski novilcinot skaidras, visai sabiedrībai saprotamas un analizējamas informācijas sniegšanu par AS "Parex banka" pārņemšanas procesu, rada labvēlīgu augsni šo dokumentu izmantošanai politiskām spekulācijām, pamatu baumām un nepatiesu ziņu izplatīšanai".

Pieprasījuma iesniedzēji arī pauž aizdomas, ka "Ministru prezidenta apzinātā vai neapzinātā vilcināšanās ar AS "Parex banka" pārņemšanas procesu saistīto dokumentu atslepenošanu ir "dūmu aizsegs", lai sabiedrība tā arī neuzzinātu patiesību".

Šodien Pieprasījumu komisijas sēdē Valsts kancelejas direktora vietniece tiesību aktu lietās Elita Dreimane un Valsts kancelejas Dokumentu nodrošinājuma departamenta vadītāja Līga Peinberga deputātiem skaidroja, ka daži Ministru kabineta (MK) sēžu protokoli "Parex bankas" sakarā jau sākotnēji ir bijuši vispārpieejama informācija, ar kuru var iepazīties MK interneta mājas lapā, daļa dokumentu tiek deklasificēti pakāpeniski.

Finanšu ministrijas Tiesību aktu departamenta vadītāja vietniece Līga Kļaviņa deputātiem skaidroja, ka slepenības statuss dokumentiem par "Parex bankas" pārņemšanu joprojām tiek saglabāts, jo kādā no tam pievienotajā informācijā ir "sensitīvi dati".

Savukārt Privatizācijas aģentūras valdes loceklis Mihails Pietkevičs norādīja, ka vairākiem dokumentiem, piemēram, līgumam par konsultācijām ar "Nomura International plc" un trim līgumiem ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku, kura iegādājās 25% un vēl vienu "Parex bankas" akciju jau sākotnēji tika noteikti stingri konfidencialitātes noteikumi, par kuru neievērošanu būtu bargas "komerciālas sankcijas".

Slepenības statusa saglabāšanu "Parex bankas" pārņemšanas dokumentiem atbalstīja arī bijušais finanšu ministrs, deputāts Atis Slakteris (TP), kurša pauda viedokli, ka "daudziem citiem baņķieriem arī būtu interesanti uzzināt, kā valdība lemj par bankas pārņemšanu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas