Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kopš Latvijā atļauj lopus kaut islāma tradīcijās, "Viesuļi" ievērojami paplašinājuši darbību

Uzņēmums, kura dēļ pirms pieciem mēnešiem Saeima steidzamības kārtā pieņēma likuma grozījumu, lai Latvijā atļautu kaut lopus atbilstoši islāma tradīcijām, šobrīd ir uzbūvējis gan speciālu piebūvi lopiem, gan eksportē t.s. _halal _gaļu ne tikai uz Skandināvijas valstīm, bet arī uz Dāniju. Uzņēmums laikrakstam _Latvijas Avīze _uzsver, ka politiskais atbalsts ir palīdzējis un radušās jaunas iespējas uzņēmumam un vairāk nekā 1000 lauku saimniekiem.

"Tuvākajā laikā savu ražošanu esam ieplānojuši vēl tālāk pārkārtot. Gribam eksportēt nevis gaļu, bet gan gatavus gaļas izstrādājumus un pusfabrikātus. Uzņēmums naudas izteiksmē iegūs, un tas nozīmē, ka iegūs arī lopu piegādātāji," uzņēmuma plānus atklāj SIA "Viesuļi" valdes priekšsēdētājs Normunds Teicāns.

Pašlaik dāņu saimnieki, kas Latvijā audzē gaļas liellopus, lūdz tos nokaut saskaņā ar reliģisko kopienu tradīcijām, pēc tam liemeņus sūta uz Dāniju, kur pirms pārtikas produktu ražošanas gaļu īpašās telpās noteiktā temperatūras režīmā noteiktu dienu skaitu gatavina. Dāņi vēlas, lai "Viesuļos" būtu šāda dzesētavas kamera un gatavināšana notiktu tepat uz vietas, tad uz Dāniju varētu sūtīt nevis liemeņus, bet jau sadalītu un atkaulotu gaļu.

Pārbūvēta arī kaušanas vieta. Uz to bullis mierīgi atnāk pa šauru eju. Priekšā kaut kas līdzīgs barības galdam, kur lielais dzīvnieks pats ieliek galvu. Tajā brīdī galva tiek fiksēta un kāvējs ar īpašu šim nolūkam piemērotu nazi, kas ir garš un ļoti ass, ātri pārgriež kaklu, jugulārās vēnas un miega artērijas.

Kaut drīkst tikai islāmticīgi cilvēki, kas apguvuši lopu kāvēju apmācības programmu, kursu "Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā" un atbilstošas lūgsnas. Viens no kāvējiem "Viesuļos" ir musulmanis no Ēģiptes Meri Ahmeds Mohameds Abdelsatavs. Viņam ir augstākā izglītība, runā latviski un zina arī vairākas citas Eiropas valodas. Pēc profesijas viņš ir skolotājs, apprecējies ar latvieti, izturējis mūsu valsts valodas prasmes zemākā līmeņa prasību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas