Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Kredītņēmēju atbalsta programmu akceptē bez izmaiņām

Valdība otrdien akceptējusi grūtībās nonākušo kredītņēmēju atbalsta programmu bez izmaiņām. Nākamajos mēnešos - septembrī oktobrī - iecerēts izstrādāt attiecīgus grozījumus nepieciešamajos likumos un noteikumos.

Finanšu ministrijas (FM) izstrādātā atbalsta programma jau pirmdien saņēma koalīcijas piekrišanu, taču pagaidām nav zināms, kad tā sāks darboties, jo rudenī vēl gaidāmas diskusijas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF). Sarunas ar SVF kredītņēmējiem var dot pat lielākas priekšrocības, nekā patlaban paredz FM plāns.

Koalīcijas un arī valdības akceptētais variants paredz iesaldēt daļu no parāda tiem, kam hipotekārais kredīts ir mazāks par 100 tūkstošiem latu un paņemts vienīgajam mājoklim, bet pārējās kredītsaistības (līzings, patēriņa kredīti) nav lielākas par 5000 latiem. Kredītņēmējiem, kas atbilst šiem kritērijiem un kas ienākumu samazināšanās dēļ vairs netiek galā ar saistībām, banka ar valsts garantiju palīdzību restrukturizē parādu, 20% no tā iesaldējot. Tādējādi samazinās ikmēneša maksājums. Ja kredītņēmējs nevar segt arī samazinātos maksājumus, viņa vietā maksā valsts (pēc tam palīdzība jāatmaksā). Savukārt pēc programmas beigām, ja kredītņēmējs savas saistības ir pildījis apzinīgi, banka noraksta 10% no kredīta summas. SVF pārstāvji jau iepriekš izteikušies, ka bankas varētu norakstīt 20% no kredīta summas.

Pēc FM aplēsēm, patlaban kritērijiem atbilst kredīti nepilnu 1,8 miljardu latu apmērā, kas ir apmēram par 100 miljoniem latu mazāk nekā iepriekšējā programmas apspriešanas reizē jūlija sākumā. Tāpēc no 8,6—40 līdz 6,6— 31,2 miljoniem latu gadā samazinājusies arī programmas īstenošanai nepieciešamā summa.

Izņemot pozitīvu vadības lēmumu, programmas iedarbināšanai vēl nepieciešams SVF akcepts. Galvenā diskusiju tēma būs naudas avoti programmas īstenošanai — FM projekts paredz to gūt no valsts budžeta vai starptautiskā aizņēmuma. Iepriekš FM izskatīja arī iespēju vajadzīgo summu aizņemties iekšējā tirgū, izlaižot obligācijas, taču patlaban šī ideja vairs nav aktuāla. FM piedāvājusi arī citus variantus kredītņēmēju problēmu risināšanai, piemēram, slikto kredītu pārņemšanu un speciālas valsts bankas veidošanu to pārvaldīšanai, bet tas koalīcijas sēdē neguva atbalstu.

Nākotnes kredītņēmēji varētu būt vēl vairāk pasargāti pret problēmām ar kredītu atdošanu, jo kopā ar atbalsta programmu iecerēts arī ieviest izmaiņas likumos, palielinot kredītu devēju (banku) atbildību par kredītu izsniegšanu.

(saskaņā ar jaunāko informāciju papildināts virsraksts un 1.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas