Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Kūtris: deputāti mēģinājuši ieraut Satversmes tiesu politiska lēmuma pieņemšanā

Politiķi mēģinājuši netieši ieraut Satversmes tiesu (ST)  politiska lēmuma pieņemšanā valodu referenduma lietā, tā svētdienas vakarā LTV raidījumam de facto atzina ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris. 

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka "tiesa var apturēt šādu procesu, tikai tad, ja tas draud ar bezjēdzīgu tiesas spriedumu, šajā gadījumā mēs neredzējām argumentu, ka tiesas spriedums varētu būt neizpildāms". Un tā kā politiķi tiesā ar prasību vērsušies pārāk novēloti, Kūtrim nākas piekrist, ka netieši šajā situācijā tiesnešus mēģināts ieraut politiska lēmuma pieņemšanā, atbildību par referenduma norisi pārnesot uz tiesas pleciem.

"Noteikti, ka šis process par konkrēto likumprojektu valstī uzsākās krietni senāk un krietni senāk to varēja risināt, šobrīd tas bija pēdējais brīdis, pēdējais līdzeklis, ko izmēģināja apstrīdēt," sacīja Kūtris.

Raidījums gan norāda, ka tikmēr politiķi tagad steidz tiesas lēmumu slavēt un vairās to komentēt. Kā arī liedzas, ka atbildību par referenduma nenovēršanu mēģinājuši no sevis noņemt.

"Nekādā gadījumā, jo Satversmes tiesas priekšsēdētājs bija izteicies, ka teorētiski šāda referenduma apturēšana ir iespējama, un, kas attiecas uz nacionālo apvienību, mūsu ministri arī iepriekšējos referenduma posmos pret līdzekļu piešķiršanu referendumam tieši pamatojoties uz to, ka mūsu skatījumā tas ir antikonstitucionāls," raidījumam sacīja nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Savukārt Saeimas priekšsēdētājā Solvita Āboltiņa (Vienotība) skaidroja: "Šajā brīdī es tiešām gribu atgādināt, ka ikviens cilvēks ir valsts un ikviens var ietekmēt šos lēmumus, bet ir kaut kādi lēmumi, kuri ir jāpieņem kompetenti, un kompetento lēmumu par kaut kā atbilstību vai neatbilstību Satversmei var lemt mūsu valstī tikai ST." 

Taču šī gan nav pirmā reize, kad politiķi ST mēģina iesaistīt politiskajos procesos. de facto atgādina, ka spilgtākais piemērs bija mehāniska pensiju samazināšana Dombrovska pirmās valdības laikā. Tolaik politiķi par šādu soli izšķīrās, labi zinot, ka tiesa to neatbalstīs un lēmumu atcels. Taču tas uz laiku ļāva atrisināt finansiālās problēmas, bet atbildība par kļūdas labošanu bija Satversmes tiesai.  

Prezidenta padomnieks Edgars Pastars gan sacīja, ka "ST vienmēr atrodas pa vidu tiesībām un politiku. (..) tiesvedība ir iespēja saņemt atbildes, kuras ir politiski neitrālas, šīs atbildes ir tā vērtas lai viņas palūgtu un saņemtu".

Pretējās domās gan ir bijušais ST priekšsēdētājs Aivars Endziņš, kuraprāt politiķi līdz šim bijuši pārāk miegaini un visticamākais nav līdz galam noticējuši iespējai, ka krievu valodas statusa jautājums varētu nonākt līdz tautas nobalošanai. Šobrīd tas esot bijis mēģinājums tiesu mudināt uz politisku lēmumu.

"Ja politiķi paši kaut ko nespēj atrisināt, tad viņi mēģina ieraut un novelt visu atbildību uz ST," skarbs bija Aivars Endziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas