Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lapsa vērsies prokuratūrā par eksprezidentes grāmatā atainotu epizodi

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un viņas dzīvesbiedra uzņēmums VVF Consulting, gatavojot ziņojumus par Liepājas pašvaldības attīstības politiku, vārds vārdā kopējis domes darbinieču rakstīto un pēc tam to ieteikumu veidā piedāvājis pašvaldībai, teikts pirmdien iznākušajā grāmatā Va(i)ras virtuve.

«Pašvaldības darbinieces uzraksta papīru privātam kantorim, kas lielā mērā tiešā veidā pārkopē tekstu un pārdot atpakaļ pašvaldībai. Būtu vismaz tekstā komatus ielikuši un vārdus pamainījuši,» par krāpšanu šādu rīcību sauc viens no grāmatas autoriem Lato Lapsa. Viņš par šo gadījumu jau ir vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā.

Prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks apstiprināja, ka L.Lapsas iesniegums ir saņemts jau vasarā un nosūtīts tālāk izmeklēšanai Valsts policijai.

VVF Consulting konsultācijas Liepājas domei izmaksāja 16 190 latu. Par šo naudu uzņēmums sagatavoja vairākus ziņojumus, kuriem Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks uz gadu noteica ierobežotas pieejamības informācijas statusu. Tas tika noņemts pērn oktobrī un atklājās, ka teksts daudzviet pilnīgi sakrīt ar Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieces Ivetas Pukas un viņas palīdzes Vitas Plūksnas rakstītajiem un parakstītajiem darba apspriežu protokoliem. Šajās apspriedēs klāt bijusi arī V.Vīķe-Freiberga un viņas vīrs Imants Freibergs.

«Patiesībā pirmie trīs VVF Consulting starpziņojumi caurcaurēm izskatās, kā nolaizīti no Liepājas pašvaldības pārstāves rakstītajiem protokoliem – rodas iespaids, ka dārgo padomu «autore» tos lielākoties lāga pat nav pārlasījusi,» rakstīts grāmatā. Spriežot pēc protokoliem, konsultanti pētniecību uz vietas Liepājā veikuši sešas dienas.

Grāmatas autori norāda, ka darba rezultāts ir 13 lappušu garš sacerējums «ļoti sliktā latviešu valodā ar vidusskolēna līmeņa padomiem». Tajā cita starpā parādās jau iepriekš publiskajā telpā izskanējušais ieteikums Liepājai «sakopt un izmantot» tādu pilsētas dabisko dotumu kā «dzejnieku apdziedātais vējš».

Viens no uzņēmējiem, kurš arī bija plānojis piedalīties Liepājas domes izsludinātajā konkursā par attīstības politikas analīzi, bijis pārsteigts, ieraugot VVF Consulting paveikto: «Tas, ko es tagad redzu, ne tuvu neatbilst tam uzstādījumam, kas bija mums. Tur nav gandrīz nekā no tā, kas tika prasīts.»

Konkursa nolikumu izņēma 11 pretendenti, bet pieteikumus iesniedza tikai divi. Ekonomistam Uldim Osim piederošais Konsorts apņēmās darbus veikt par 45 tūkstošiem latu, VVF Consulting piedāvājums bija gandrīz trīs reizes mazāks. Pārējo pretendentu atkāpšanās varētu būt saistīta tieši ar apjomīgām konkursa prasībām. «Tika uzrādīta Liepājas attīstības stratēģija vairākos desmitos kilogramu, un mūsu uzdevums būtu bijis sniegt diezgan precīzu un detalizētu izvērtējumu. Tur tika prasīts, piemēram, izvērtēt pilsētas transporta stratēģiju, kur būtu jāstrādā veselai komandai. Vēl tika prasīts izvērtēt sociālo infrastruktūru, skolu tīklu, visu, kas saistās ar pašvaldības paklapojumiem. Mēs rēķinājām, kas tas varētu izmaksāt aptuveni 40 tūkstošus latu,» grāmatā saka kāds anonīms uzņēmējs.

U.Sesks VVF Consulting pētījuma kvalitātē neesot saskatījis problēmas un sacīja, ka pašvaldība vērtēs, ko no ieteikumiem ņemt vērā.

Jau ziņots, ka šodien notika iepazīstināšana ar Lato Lapsas, Irēnas Saatčianes un Kristīnes Jančevska jauno grāmatu Va(i)ras virtuve, kurā izdevuma autori sola lasītājiem jaunus un šokējošus faktus par eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Preses konferences vieta Rīgā, Akadēmijas laukumā 1, nebija izraudzīta nejauši: tieši šī ir grāmatas varones V.Vīķes-Freibergas pirmā oficiālā darbavieta mūsu valstī - Latvijas Institūta vēsturiskās telpas.

Tieši ar šo darbavietu, kā atklāj jaunā grāmata, V.Vīķe-Freiberga, tobrīd tā arī nesaņēmusi no valsts pieprasīto ministra algu, dienesta dzīvokli un automašīnu, sāka soli pa solim virzīties uz Valsts prezidenta posteni.

Pati V.Vīķe-Freiberga jau iepriekš šo grāmatu nosaukusi par «ķengu grāmatu». Turklāt internetā V.Vīķes-Freibergas aizstāvībai tika publicēti vairāki viedokļi, kas aicināja neaizskart bijušo prezidenti.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Sirmais
S
Brīnums kā Igaunija un Lietuva bez Vairas tika NATO un ES, kā mūsu kaimiņi bez Vairas tikuši tālāk par mums.Lūdzu pasakiet man muļķim vienu konkrētu darbu ko vakusi prezidentes kundze,vienalga ārpolitikā vai iekšpolitikā. tikai nesakiet par NATO un ES.
J
Nav VVF veikuse nekādus milzu darbus ārpolitikā. Vienīgais viņas plus ir tas , ka ārzemēs guvusi normālu sarunvalodu prasmi un to izmantojusi. Pirms 8 gadiem šeit visiem bija lielie brīnumi pēdiņās, ka VVF parlē franciski, tas arī viss. Jāatzīst , ka ar visiem lielajiem valsts tēriņiem VVF ģērbās bezgaumīgi, sava stila viņai nebija, ko nevar teikt, piemēram , par VP kandidāti Ukrainā J. Timošenko.
martiņš
m
izraadaas, ka patiesiiba, atklaatiiba daudziem nepatiik. vai arii uzzpirrktie skrribennti nomelno autoru. Un VV-F 8. g. darba rezultaats- nozagta- izzagta valsts, viskorumpeetaakaa, visnabadziigaakaa, atdeva 2% Latvijas zemes bez Tautas referenduma, toottaali beztiesiska valstele ar kuutrri, apssiiti, maizeli pa priekshu. sarkanie, oranzjie turpina zagshanu Visa cieņa Lapsas kungam un meitenēm. Lai veicas !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas