Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Latvijas Banka: Budžeta konsolidācija būtu jāveic neatkarīgi no Parex bankas problēmām

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Muļķu zemes pavalstnieks
M
Būtu laiks sākt saprast,ka budžeta deficīts atrodas ciešā sazobē ar ĀRĒJĀS tirdzniecības deficītu,kas izskalo naudu no valsts iekšējā tirgus. Tāpēc mēs budžeta deficīta problēmu nevaram skatīt atrauti no tirdzniecības deficīta situācijas. Negatīvā tirdzniecības bilance ir tieši tas faktors,kas izraisa naudas (arī valūtas) trūkumu valsts iekšējā finanšu apritē. Raksta autors nodarbojas ar klaju demagoģiju,jo tieši viņš ir tas,kurš nespēj atšķirt cēloņus (tirdzniecības deficītu) no sekām (valdības budžeta deficīta). Ja LB GODĪGI darītu savu darbu,par ko saņem fantastisku algu,tad sen jau būtu devalvēts lats un veikta latu emisija,un par naudas trūkumu raizēties nevajadzētu,bet šobrīd situācija ir tāda,ka valdībai ,nodokļu maksātāju vārdā ,jāaizņemas valūtu,lai nodrošinātu stabilu lata nenormālo maiņas kursu,jo citādi LB sāk pietrūkt valūtas rezervju ar ko segt apritē esošos latus ,pie nenormālā kursa,jo,lai nodrošinātu vienu latu apritē ,tā segumā vajadzīgi 1,4 eiro,bet,pateicoties negatīvajai tirdzniecības bilancei,eiro nauda platā straumē plūst no valsts ārā un trūcīgais eksports nespēj to kompensēt. Tātad,centrālās valdības(nevis valsts) budžeta deficīta īstais cēlonis meklējams negatīvajā tirdzniecības bilancē - valsts finanšu sistēmas nespējā naudu noturēt apgrozībā, nepareiza starptautiskā lata maiņas kursa dēļ. Grāvītis ,protams,to nedrīkst atzīt,jo par to viņam algu maksā,lai viņš turētu muti,un karinātu "makaronus"ausīs lētticīgiem komentētājiem.
Hrenovijs Hrens
H
"Parex bankas pārņemšana neizraisīja krīzi,.." Taisnība. Vien jautājums LB: vai taisnība ka bez miljarda to būtu vieglāk izdarīt?
RR
R
"Parex bankas pārņemšana neizraisīja krīzi,.." Loģiski, ka neizraisīja un to arī neviens neapgalvo. Krīze Latvijā būtu iestājusies jebkurā gadījumā. Pirmkārt, jau tāpēc, ka no krīzes cieta visas valstis, ja ne tieši, tad pastarpināti gan, otrkārt, pēc iepriekšējo gadu treknās, nepārdomātās un korumpētās politika tas bija tikai likumsakarīgi. Parex "glābšanas plāns" vienkārši musu krīzi pastriprināja divkārt vai trīskārt. Nevajadzētu tagad konsolidēt uz slimiem vai nabadzīgiem, bet varētu papildus atbalstīt uzņēmējus un zinātniekus. To naudu varēja lietderīgāk iztērēt!
tetris
t
Latvijas Banka: Budžeta konsolidācija būtu jāveic neatkarīgi no Parex bankas problēmām === Ne gluži. Ieņēmumu un izdevumu samērošana bija vajadzīga, tomēr. Miljards Ls - Latvijai tas nav +/- neparedzēti izdevumi šur vai tur. Nebūtu Parex pārņemšanas, nebūtu bijis aizņēmums jāņem, iegrūžot Latviju parādos uz vairākiem desmitiem gadu. Tad varbūt nebūtu arī Godmaņa valdība "kritusi". Attiecīgi - varbūt tagad TP vadītu valdību, nevis Vienotība. Kas zin, kā tagad būtu, ja ne Parex. === Viņš atgādināja, ka no 2005.gada līdz 2008.gadam valsts budžeta izdevumi pieauguši divarpus reizes, kas Latvijas Bankas skatījumā ir neuzturams izdevumu līmenis === Jādomā, ka šie izdevumi bija ne tikai algām, kuras apgrieza pirmām kārtām. Un šis paradokss - algas apgrieza, bet cenas nē. Savulaik taču ne tikai pensijas un algas piedzīvoja kāpumu! Kāpa arī visas cenas, inflācija bija ar divciparu skaitli, pretēji Godmaņa solītajam, tur pat anekdotes par šo tēmu radās. Un tad - hops - algas apgriež, bet cenas visam paliek kā bijušas (izņemot NĪ, bet tas jau toreiz bija galvenais IKP pieauguma%). Hops, un izrādās, ka visi mūsu rādītāji bija virtuāli, tas ir, uz aizņemtas naudas. Jā, tagad LB konstatē, ka konsolidācija bija vajadzīga. Bet kur LB bija, kad redzēja, Latvijas iedzīvotāji aizņemas 3x vairāk nekā spēj nopelnīt? Ja kas, to Šķēle teica. Lai kāds viņš būtu, bet naudas lietās viņš sajēdz. Valstij gājis zudumā varbūtēji izcils valstsvīrs, kas būtu palicis vēsturē tāpat kā Ulmanis, ja vien viņš darbotos Latvijas, nevis savā labā.Bet, labāk kā tagad, nevis kā bija - ar Bērnu slimnīcām utt utt.
replika
r
kāpēc Irena Krumman turpina kontrolēt bankas pēc lielākās vietējās bankas faktiska bankrota?
verotajs
v
Protams, ka taupisana but javeic Latvija ta vai ta, jo ir nenormali,ka 20.gadu laika tada nabadziba kada dzivo Latvijas iedzivotaji, Latvijas bankas darbinieki, prezidenti, Saeimas deputati, ieredni, ministri un citi valsts iestades, parvalde sanem tik lielas algas kada tas ir civilizetas partikusas valstis. Latvijas valsti un Latvijas iedzivotaju sapzog Latviajs valsst parvalde un valsts iestades un institucijas. Pareks no Latvijas valsts nozaga vairakus milijardus latu no Latvijas iedzivotajiemun Latvijas valstsun tas bus jasamaksa Latvijas iedzivotajiem un vairakam paudzem nakotne tikai tapec ka daziem zidiem ka Godmanim, Karginam, Krasovickim vajag vairak un gribas labak dzivot ka citiem civlekiem.
dajosh milijard
d
tad jau nekas cits neatliks ka konficet to "tautisko" chekistu noorganizeto milijarda uzdavinashanu atpakal no kremla bandugeniem piederigajiem.
zex
z
tas jau mazam bērnam saprotams,ka 700 miljoni ir kapitāls nevis 70 Ls
pipka
p
nākošgad to budžēta konsolidāciju 100 miljoni jāveic tieši uz PAREXa un 4 žīdu rēkina 1 abi PAREXa K2 2...goodmann un toverjānis,....banku uzrauga tverjonis
reptilis-fiksais
r
Kas maksā tas pasūta mūziku! Vai Jūs uzturat kādu politisko partiju? Ja neuzturat,tad nav ko pīkstēt ,ka tiek pieņemti lēmumi uzturētāju interesēs!!! Tāds nu mums ir tas demokrātijas tirgus,kas maksā tā interesēs tiek pieņemti likumi un strādā advokātu bari ....kā sacīt jāsaka-nabagi maksā par visiem.....
fiksais
f
Bezkaunība! Vai valsts kase netika tukšota caur šo banku? Kāpēc bijušie ģenerālprokurori, premjeri, ministri uc. izbijušie varenie kādu laiku dabuja pasēdēt siltā vietā šai bankā? Vai ne caur šo banku gāja 90% lielo valsts pasūtījumu? Vai tāpēc bija jāglābj divu džeku pakāstie 7,5 miljardi? Vai LB nezināja par problēmām parx bankā vēl 2006-07-08 gadā? Piekopa strausa politiku, tieši tāpat kā BB gadijumā? Kam jānotiek, lai kāds šajā valstī atbildētu par apzinātu miljardu zaudējumu radīšanu?
Diemžēl
D
Finanšu ministrija nav spējīga neko sakarīgu sagatavot!
zemnieks
z
Tūlīt tak sindicētais kredīts jāatmaksā PAREXsam.Ja nemaldos ap 200 MIL.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas