Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Latvijas pārstāve ECT: Prokuratūras dēļ Latvija Strasbūrā lietas nezaudē

Līdzšinējā Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) judikatūrā lietās pret nav Latviju nav bijis neviena nolēmuma, kur Eiropas cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpums būtu konstatēts tiešas prokuratūras darbinieku rīcības rezultātā. To, piedaloties Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē, kurā tika analizēta prokuratūras darba kvalitāte valstij nelabvēlīgu ECT spriedumu gadījumos, atzina Ministru kabineta (MK) pārstāve starptautiskajās ciklvēktiesību institūcijās Inga Reine.

I.Reine gan norādīja, ka ECT iesniegtajās sūdzībās pret Latviju iespējams identificēt problēmas, kur konstatētajam vai iespējamam pārkāpumam par pamatu bijusi vai var būt netieša prokuratūras darbība vai bezdarbība. Prokuratūras iestāde nereti netieši saistīta ar kādu pārkāpumu, ko veikusi cita institūcija, taču prokuratūra ir tikai viens no posmiem ķēdē, jo tās lēmumi vēlāk tiek apstiprināti tiesā, skaidro I.Reine. Lielākās problēmas ir ar Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu darbību. Visvairāk sūdzību pret Latviju ir par ilgajiem kriminālprocesu izmeklēšanas termiņiem, apcietinājuma ilgumu, kā arī uzturēšanās apstākļiem dažādās apcietinājuma vietās.

Lēmums rīkot šādu sēdi radās aprīlī, kad komisija skatīja grozījumus Prokuratūras likumā. Jau ziņots, ka Saeimas deputāts Mārtiņš Roze (ZZS) bija iesniedzis vairākus priekšlikumus šim likumprojektam, kurus gan vēlāk, pirms otrā lasījuma, atsauca, jo tie nebija guvuši atbalstu komisijā.

M.Roze rosināja likumā noteikt: prokurors atlaižams no darba, ja stājies spēkā ECT spriedums, ar kuru atzīts, ka konkrētajā kriminālprocesā ir pārkāptas personas cilvēktiesības un prokurors ir vainojams pārkāpuma izdarīšanā, un ja kriminālprocesā ir konstatēts prokurora izdarīts tīšs likuma pārkāpums, kura rezultātā nodarīts būtisks kaitējums privātpersonas Satversmē noteiktajām pamattiesībām vai Latvijai saistošajos starptautiskajos līgumos garantētajām cilvēktiesībām. Cits priekšlikums bija noteikt, ka ģenerālprokurora pienākums ir veikt pārbaudi par katru gadījumu, kad ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu konstatēts cilvēktiesību pārkāpums konkrētā kriminālprocesā.

Kā ziņots, Ventspils mērs Aivars Lembergs iesniedzis divas sūdzības ECT saistībā ar, viņaprāt, pieļautajiem cilvēktiesību pārkāpumiem pret viņu uzsāktajos kriminālprocesos. Komisijas deputāts Ainārs Latkovskis (JL) tolaik sarunā ar Dienu pieļāva, ka tas esot "kārtējais mēģinājums atrisināt Lemberga problēmas caur kādu likumu". ZZS deputāti iesniedzot to, ko priekšā uzrakstījuši apvienības sadarbības partijas Latvijai un Ventspilij apsūdzētā vadītāja advokāti, un "nemaz nebēdājas, ja tas netiek pieņemts," sprieda deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas