Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Latvijas Valsts meži ziedo ZZS deputāta biedrībai

Latvijas Valsts Meži (LVM), kuru politiski pārrauga Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), no aizvadītā gada peļņas pamatīgu summu ziedojusi biedrībai, kuru pārstāv  no ZZS saraksta ievēlētais 10.Saeimas deputāts Jānis Klaužs, svētdien ziņo Latvijas televīzijas raidījums De facto.


Pērnajā vasarā bijušie Tautas partijas Līvānu nodaļas biedri radīja sociāli politisko biedrību Līvāni, atklāj Klaužs. Tagad viņa pārstāvētā biedrība saņēmusi LVM ziedojumu – 60 tūkstošus latu, kas ir visai prāva summa, salīdzinot ar ziedojumiem citām organizācijām.


Uz De facto jautājumu, vai ziedošana politiskās partijas alternatīvai ir labs veids, kā sadalīt peļņu, Klaužs atbild: „Es vispirms gribētu pateikt paldies LVM un viņu vadībai, kas ir ieklausījušies mūsu lūgumā. Otrkārt - mēs jau neiedibinājām šādu praksi, tā ir darbojusies daudzu gadu garumā”.


Sociālpolitiskās biedrības Līvāni iesniegtajā tāmē LVM norādīts, ka pusi no ziedojuma – 30 000 latu, izlietos sporta aktivitātēm, tostarp starptautiskas sadarbības veicināšanai un dažādu sporta veidu atbalstam Līvānos, no basketbola līdz sporta dejām un galda spēlēm. Ar pārējo LVM ziedojuma daļu biedrība atbalstīs pašdarbības kolektīvus un rīkos labdarības pasākumus un sociāla rakstura pasākumus līvāniešu izolētības mazināšanai.


Vai notikušajā nav saskatāma ētiska rakstura problēma, Klaužs izvairās vērtēt, sakot: „Es patiesībā esmu tautsaimnieks, un ziniet par šīm ētiskajām un morālajām niansēm, lai spriež cilvēki, kuriem ir atbilstoša kvalifikācija.”


Atslēgas vārds ir Latgale, ko aizstāvot šī ziedojuma prioritāti lieto gan Klaužs, gan zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Otrs virziens, kurā saskatāms LVM dāsnums ir Ventspils puse. Kamēr valsts un Basketbola savienība meklēja naudu, lai sarīkotu Pasaules čempionātu basketbolā junioriem, LVM ziedoja diviem jauniešu futbola klubiem Ventspilī, katram pa simts tūkstošiem latu. Turklāt organizācijas savā starpā saista ne tikai līdzīgais darbības virziens, bet arī fakts, ka abos viena no amatpersonām ir Latvijas Futbola federācijas pārstāvis un Ventamonjaka padomes priekšsēdētājs Jurijs Bespalovs.


Dūklavs nenoliedz, ka Ventspilij kā vietai ir bijusi nozīme, izvēloties, kam ziedot un De facto saka: „Man grūti atbildēt, kādēļ tik lielā apmērā vai mazā apmērā. Noteikti, ka zināmas varbūt simpātijas pret to Ventspils pusi mums ir, tāpat kā pret Liepāju tagad, tas nav noslēpums. Kad bija cita koalīcija, simpātijas bija uz Valmieras pusi vai vēl kaut kur. Es domāju, ka visi cilvēki normāli saprot, kāpēc ir zināmas simpātijas zemniekiem pret Liepāju un Ventspili.

No ziedotās naudas visvairāk – 1,35 miljoni latu tikuši Olimpiskajai komitejai. Sportam kopumā atvēlēta  vislielākā ziedojumu daļa, lai gan jau minētie pamatprincipi paredz, ka proporcionāli lielākajai daļai ziedojumu būtu jāaiziet labdarībai.


Latvijas valstij piederošais uzņēmums LVM aplēsuši, ka aizvadītā gada peļņa būs lielāka nekā iepriekš cerēts un pārsniegs vairāk nekā 70 miljonus latu. Tas ļāvis arī ar lielu vēzienu izdalīt ziedojumus. Oktobrī un decembra beigās, vairākos piegājienos ziedoti vairāk nekā 3,5 miljoni latu.


Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), kurš šobrīd ziedojumus izvērtē pēc formālo kritēriju atbilstības un dod gala atļauju ziedot, rosina esošo sistēmu mainīt, lai ziedojumu priekšlikumus izvērtētu pēc iespējas plašāks loks.
Finanšu ministrija ir sākusi darbu pie priekšlikumu sagatavošanas. Pērn jau bija mēģinājums mainīt lielo valsts uzņēmumu ziedošanas kārtību, tomēr tas bija nesekmīgs un noslīka papīru kalnos uz politiķu galdiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas