Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latviskoti vairāki angļu un krievu valodas termini

Vienotas terminoloģijas lietojumam latviešu valodā Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija latviskojusi vairākus angļu un krievu valodas terminus.

Kā aģentūru LETA informēja Austrumeiropas politikas pētījumu centrā, turpmāk "Soft power" tiks latviskots kā "maigā vara". Tas nozīmē - varas veids, kurā pārmaiņas varas objekta rīcībā/uzvedībā notiek varas subjekta kulturālās pievilcības, pausto vērtību vai ārpolitikas darbību dēļ. Šādas varas gadījumā varas objekts maina savu rīcību/uzvedību kooptācijas ceļā, nejūtoties piespiests darīt to, ko no tā grib panākt.

Angļu valodas termins "Hard power" būs jālatvisko kā "stingrā vara", kas ir varas veids, kurā pārmaiņas varas objekta rīcībā/uzvedībā notiek, varas subjektam izmantojot piespiešanu vai ekonomisku stimulēšanu. To var īstenot ar militāra spēka palīdzību, tostarp piespiedu diplomātiju, karu un alianšu veidošanu nolūkā piespiest, iebiedēt vai aizsargāties.

Tāpat turpmāk latviski būs jālieto tādi krievu valodas termini kā "humanitārās tehnoloģijas", "informacionālā ietekme" jeb "infoietekme" un "informacionālais karš" jeb "infokarš".

Austrumeiropas politikas pētījumu centrs skaidro, ka centra pētnieki līdz šim regulāri saskārās ar nekonsekvenci minēto terminu latviskajā atveidē. Tas nereti radīja situācijas, kad vienas sfēras pārstāvji par vienu un to pašu tematiku katrs runāja citā terminoloģijā, kas draudēja radīt apjukumu un pārpratuma situācijas.

Pētnieki cer, ka terminu oficiālie latviskojumi iedibinās vienotas terminoloģijas lietojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas