Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 6. jūnijs
Ingrīda, Ardis

Lembergs: šobrīd neesmu iesaistīts VN pārdošanas darījumā

"Es šajā darījumā neesmu šobrīd  iesaistīts, tāpēc es neko vairāk nevaru komentēt, bet nekad nesaki, ka nekas nevar tikt pārdots," tā runas par iespējamu holdingkompānijas Ventspils nafta (VN) pārdošanu kādai Krievijas kompānijai otrdien no rīta LNT raidījumā 900 sekundes komentēja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Tā kā jūsu televīzijas saimnieki mainījās ne tik sen, varbūt tie drīz atkal mainīsies," salīdzinājumu minēja politiķis.  A.Lembergs piebilda, ka tās šobrīd ir privātas kompānijas un tirgus ekonomikā var pārdot jebko, jebkurš darījums var notikt.Vaicāt, vai šāds darījums ir būtisks Latvijai valstiskā līmenī, viņš teica: tas atkarīgs, uz kuru pusi virzās īpašnieks un kādi ir viņa stratēģiskie mērķi un pelnīšanas virzieni. Piemēram, šobrīd terminālis (_Ventspils naftas terminālis - red.) _ir izīrēts lielai angļu kompānijai, kura nodarbojas ar tirgošanos. Viņu interese esot sagaidīt pēc iespējas izdevīgāku cenu pasaules tirgū un pēc tam pārdot uzkrātos naftas produktus, klāstīja A.Lembergs. Viņš norādīja, ka no Latvijas viedokļa izdevīgāk būtu, lai viņi būtu ieinteresēti pēc iespējas vairāk virzīt tranzītā, jo tad Latvijā paliktu vairāk pievienotās vērtības. "Tur ir zināms interešu konflikts. Tā kā no Latvijas viedokļa, runājot par termināli un arī Ventspils pilsētu, ostu, izdevīgāk būtu, ja iegādājas kāds, kuram svarīgi ir eksportēt tonnas, nevis kas ir ieinteresēta tirgoties," sprieda Ventspils mērs.Pēc viņa vārdiem, ja VN iegādātos, piemēram, _Gazprom _vai _Transņeftj _vai šādas Krievijas valsts kompānijas, tas ir būtu svarīgs stratēģisks lēmums, ko pieņem Krievija. Tas norāda uz stratēģijas maiņu, jo Krievijas bijušais prezidents, tagad premjers Vladimirs Putins ir definējis, ka Krievijai jāstrādā caur savām ostām. Ja tiek izdarīts šāds pirkums, stratēģija ir mainījusies, teica A.Lembergs. "Es nedomāju, ka viņi ir par ļaunu Latvijai, pēc manām domām, tas būs par labu Latvijai, par labu Ventspilij un ostai," noteica Ventspils mērs.

Jau ziņots: Latvijā viena no lielākajām holdingkompānijām VN, kur ietilpst Ventspils naftas terminālis un a/s Latvijas kuģniecība (LK), tuvākā gada laikā gandrīz pilnībā var tikt pārdota par aptuveni 300-400 miljoniem eiro (no 210,8 līdz 281,1 miljonam latu), liecina Dienas rīcībā esošā informācija. Neoficiāli avoti vēsta, ka jūnija beigās teju ar visiem pašreizējiem VN akcionāriem ir parakstīts nodomu protokols par holdingkompānijas akciju pārdošanu austriešu miljardierim Martīnam Šlafam, kura dēls Deivids Aleksandrs Šlafs jau šobrīd atrodas VN padomē.

Advokātam Rūdolfam Meroni, kurš aktīvi līdzdarbojās A.Lemberga un viņa oponentu cīniņos, uzticēts pārvaldīt Ventspils mēra aktīvus, kuru vidū, iespējams, ir arī netiešās intereses VN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Partijām nav skaidru vēstījumu vēlēšanu kampaņās

Par Eiroparlamenta vēlēšanu potenciālajiem rezultātiem, politisko situāciju kopumā un Augstākās Tiesas lēmumu publicista Lato Lapsas lietā ar polittehnologu un publicistu Jurģi Liepnieku sarunājas la...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas