Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lems, vai sodīt advokātu Gobzemu par reklamēšanās ierobežojumu ignorēšanu

Zvērinātu advokātu padome (ZAP) otrdien, 18.maijā, kārtējās sēdes laikā paredzējusi izskatīt advokātu Ētikas komisijas ierosinājumu piemērot advokātam Aldim Gobzemam disciplinārsodu par advokātu profesionālās ētikas pārkāpumu, apstiprināja padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošais Ētikas komisijas lēmums, komisija lūgusi piemērot juristam disciplinārsodu par advokāta ētikas pārkāpumu, kas "izpaudusies juridiskās palīdzības piedāvāšanā rakstiskā [formā] uzmācīgā un citus kolēģus noniecinošā veidā personām, kuras iepriekš nav izteikušas skaidru vēlmi tādu palīdzību saņemt no advokāta Gobzema".

Gobzema darbību atbilstību Reklāmas likumam un advokātu Ētikas kodeksam šā gada februārī bija lūguši celtniecības un remonta darbu veicējs AS "Ku-Lat-Holding", kā arī Advokātu atbalsta biedrības valdes priekšsēdētāja advokāte Maija Kalniņa, norādot, ka advokāts nosūtījis vēstuli uzņēmumam ar savu raksturojumu, netieši salīdzinot sevi ar citiem juridisko pakalpojumu un juridiskās palīdzības sniedzējiem, kā arī aicinot uzņēmuma pārstāvjus uz "iepazīšanās konsultāciju".

"Ku-Lat-Holding" un Kalniņa iesniegumos pauduši uzskatu, ka šāda advokāta rīcība nav pieļaujama, jo Ētikas kodeksa piektā sadaļa noteic: advokāta reklāmas saturs nedrīkst būt uzmācīgs un paust pārākumu pār citiem kolēģiem, un lūguši Ētikas komisiju ierosināt disciplinārlietu pret Gobzemu.

Savukārt Gobzems Ētikas komisijai paskaidrojumos norādīja, ka, sūtot vairākiem adresātiem vēstules, viņš vēlējies "tikai iepazīties ar sabiedrību, tās vadību un tajā strādājošajiem cilvēkiem", turklāt vēstulē viņš esot ietvēris "vispārzināmu patiesību, ka katrs advokāts ir citādāks, ka neviens nav vienāds", norādījis, ka citi juridisko pakalpojumu sniedzēji strādā labi, tā paužot pozitīvu attieksmi.

Gobzems arī cita starpā norādījis, ka vēstule neesot reklāma Reklāmas likuma izpratnē, jo zvērināti advokāti nesniedz pakalpojumus, bet gan juridisko palīdzību, uzsverot, ka juridiskās palīdzības piedāvāšana tādā formā, kā to darījis viņš, pilnībā atbilst zvērinātu advokātu reklamēšanās un ētikas principiem.

Izskatot iesniegumus un Gobzema paskaidrojumus, Ētikas komisija secinājusi, ka nav tiesīga izvērtēt advokāta Gobzema vēstules atbilstību Reklāmas likuma prasībām, taču vērtējusi viņa rīcības atbilstību advokātu Ētikas kodeksa prasībām.

Komisija secinājusi, ka advokātam Gobzemam "vajadzēja atturēties paust viedokli par citu juridisko pakalpojumu un juridiskās palīdzības sniedzējiem". Komisija paudusi uzskatu, ka Gobzems nedrīkstēja paust pārākumu saistībā ar citu kolēģu veikto darbu.

Komisijas lēmumā norādīts uz Ētikas kodeksa punktu, kas noteic: "Kā profesionālajā darbībā, tā privātajā dzīvē advokātam jāatturas no tādas uzvedības vai rīcības, kas var apkaunot viņa profesiju, izsaukt šaubas par viņa cieņu, godīgumu un taisnīgumu." Komisija atzinusi, ka ne reklāmas saturs, ne tās izplatīšanas veids nedrīkst būt "uzmācīgs, maldinošs, biedējošs" vai arī jebkurā citā veidā pārkāpt iepriekšminētā punkta noteikumus.

Tāpat komisija paudusi uzskatu, ka "katram advokātam būtu jāapzinās, ka individuāli adresēta juridiskās palīdzības reklāmas vēstule un tās saturs no potenciālā klienta puses var tikt rūpīgi vērtēts un uztverts negatīvi, tādējādi izsaucot šaubas gan par advokāta profesijas, gan par konkrētā advokāta cieņu, godīgumu un taisnīgumu".

Komisija secinājusi, ka tāda vēstule, kādu sūtījis Gobzems, var aizskart potenciālā klienta - "Ku-Lat-Holding" - jau apkalpojošā advokāta godu un cieņu.

"Konkrētajā gadījumā nav šaubu, ka nosūtītā vēstule ir izsaukusi adresāta negatīvu reakciju un šaubas par zvērināta advokāta Alda Gobzema rīcības ētiskumu," teikts komisijas lēmumā.

17.marta sēdē, kurā piedalījušies septiņi Ētikas komisijas locekļi, vienbalsīgi nolemts ierosināt piemērot Gobzemam disciplinārsodu.

Advokatūras likums nosaka, ka advokātu Disciplinārlietu komisijai ir tiesības advokātam piemērot tādus sodus kā piezīmi, rājienu, citas prakses vietas noteikšanu vai aizliegumu praktizēt noteiktā vietā, aizliegumu izpildīt advokāta pienākumus uz laiku, kas nav ilgāks par gadu, kā arī izslēgšanu no zvērinātu advokātu skaita.

Personu no zvērinātu advokātu skaita izslēdz Latvijas Zvērinātu advokātu padome.

Bargākais sods - izslēgšana no zvērinātu advokātu skaita - var tikt piemērots par tīšu likuma pārkāpumu, par Zvērinātu advokātu ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu, kā arī tad, ja disciplinārsods tiek uzlikts atkārtoti vai ja zvērināts advokāts nepilda ar disciplinārsodu uzlikto pienākumu.

Pēc "Firmas.lv" datiem, 1991.gadā reģistrētās AS "Ku-Lat-Holding" reģistrētais pamatkapitāls ir 556 240 lati, tās apgrozījums 2008.gadā bijis 1,43 miljoni latu, bet 2007.gadā firma apgrozījusi 4,09 miljonus latu.

Akcionāru vairākums ir fiziskās personas, kuru īpašumā ir 91,47% sabiedrības kapitāla parastajās akcijās, fiziskajām personām darbinieku akcijās pieder 7,68%, bet ap 0,45% īpašniece ir Britu Virdžīnu salās reģistrētajai "Gentech Limited".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas