Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

LG noslēdz līgumu ar "Gazprom"; iepirkuma cena būs par 15% zemāka

Latvijas dabasgāzes kompānija "Latvijas gāze" (LG) noslēgusi līgumu ar Krievijas koncernu "Gazprom" par dabasgāzes piegādes cenu apstiprināšanu nākamajam gadam, un noslēgtais līgums paredz 15% samazinājumu vienādos apstākļos, salīdzinot ar iepriekšējo cenu aprēķinu formulu.

LG dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 2011.gada 1.janvāra samazināsies par 4-7% atkarībā no patērētāju grupas, savukārt rūpnieciskajiem klientiem prognozēts tarifu samazinājums par 5%, liecina LG paziņojums "NASDAQ OMX Riga" biržai.

LG vērš uzmanību uz to, ka vēl joprojām lielākā nozīme tarifos ir iepirkuma cenai, kuru savukārt būtiski ietekmē naftas cena un valūtu attiecības. Pašlaik abiem apstākļiem ir negatīva tendence, tādēļ dabasgāzes cenu ilgākā termiņā pašlaik ir grūti prognozēt.

Jāņem arī vērā, ka 2011.gadā tiks paaugstināta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme no 10% līdz 12%, kā arī pieaugs pamata PVN likme. Savukārt 2011.gada 1.jūlijā dabasgāzei mājsaimniecības un siltumapgādes vajadzībām tiks piemērota akcīze, kas sadārdzinās gala tarifus.

LG preses sekretārs Vinsents Makaris aģentūrai BNS pastāstīja, ka dabasgāzes iepirkuma cenas, pārējiem apstākļiem paliekot nemainīgiem, jaunajā dabasgāzes piegādes līgumā ir par 15% mazākas, tomēr tas nenozīmē, ka arī LG klientiem dabasgāzes tarifs samazināsies par 15%. Viņš norādīja, ka atkarībā no patēriņa grupas atšķirīgs ir arī tarifa samazinājums un, jo vairāk dabasgāzes klients patērē, jo tarifa samazinājums ir lielāks. Tādējādi mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurē, tarifi samazināsies par 7%, savukārt plītiņu lietotājiem - par 4%.

Tāpat Makaris teica, ka pašlaik apstākļi tirgū ir negatīvi un, tiem uzlabojoties, sagaidāms arī dabasgāzes tarifu samazinājums lielākā apmērā.

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars jūlija sākumā tikšanās laikā ar Krievijas dabasgāzes kompānijas "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieku Valēriju Golubevu vienojās par sarunu sākšanu, kurās Latvijas puse līdz gada beigām cer panākt dabasgāzes cenu veidošanas mehānisma maiņu ar izdevīgākiem nosacījumiem. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aprēķiniem Krievijas uzņēmuma palielinātā dabasgāzes iepirkuma cena par 38% dabasgāzes tarifu var palielināt par 15-30%.

LG nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu, sadali un realizāciju. LG akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga". Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", "Gazprom" un "Itera Latvija". Pērn LG auditētais apgrozījums veidoja 329,705 miljonus latu, bet kompānijas peļņa bija 19,165 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas