Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

LK akcionāri mikroautobusā ievēlējuši jaunu uzņēmuma padomi

Lai arī iepriekš ziņots, ka piektdien plānotā Latvijas kuģošanas kompānijas "Latvijas kuģniecība" (LK) ārkārtas akcionāru sapulce pārcelta, tā tomēr noturēta apsardzes kompānijas "TM Security Latvia" autobusā atpūtas centra "Lejastiezumi" Rendas pagastā Kuldīgas novadā teritorijā, pavēstīja "TM Security Latvia" pārstāvis Klāvs Radziņš.

Viņš informēja, ka piektdien uz LK ārkārtas akcionāru sapulci ieradās vairāk nekā 70% akciju turētāju, bet viņi netika ielaisti "Lejastiezumu" teritorijā. Akcionāri tomēr nolēmuši kopsapulci noturēt un izskatīt darba kārtībā paredzētos jautājumus. "Lai akcionāriem sēde nebūtu jānotur zem klajas debess -9 grādu salā, tā notika "TM Security" autobusā "Lejastiezumu" teritorijā," klāstīja Radziņš.

Savukārt birža paziņoja, ka "NASDAQ OMX Riga" valde piektdien nolēma nekavējoties piemērot uzraudzības statusu LK, ņemot vērā, ka, neskatoties uz LK 2010.gada 16.decembrī biržas informācijas sistēmā publicēto paziņojumu par ārkārtas akcionāru sapulces pārcelšanu uz 2011.gada 28.janvāri, mediji ziņo par notikušu LK ārkārtas akcionāru sapulci.

Biržas noteikumi par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos paredz, ka biržai ir tiesības piemērot uzraudzības statusu, ja ir iestājušies emitenta darbību ietekmējoši apstākļi, kas varētu būtiski apdraudēt ieguldītāju intereses, kā arī citos gadījumos, kad ir svarīgi piesaistīt tirgus dalībnieku uzmanību kādam nozīmīgam apstāklim attiecībā uz attiecīgo finanšu instrumentu vai tā emitentu. "Uzraudzības statuss jāpiemēro, lai piesaistītu tirgus dalībnieku uzmanību," uzsvēra biržā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka LK 16.decembrī paziņoja, ka piektdien plānotā akcionāru ārkārtas sapulce nenotiks un tā pārcelta uz 2011.gada 28.janvāri.

Akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā bija iekļauts jautājums par LK 2009.gada finanšu pārskata apstiprināšanu, par revidenta ievēlēšanu 2010.gada pārskatu revīzijai, kā arī bija plānots lemt par grozījumiem statūtos un pārvēlēt padomi. Pēc LK akcionāres - holdingkompānijas "Ventspils nafta" (VN) - lūguma LK valde papildināja akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtību arī ar jautājumu par revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunas revīzijas komitejas ievēlēšanu.

Kompānijas pārstāvji informēja, ka akcionāru ārkārtas sapulce piektdien nenotiks, jo avārijas situācijas dēļ nav iespējas nodrošināt sapulces norisi. "LK neizslēdz iespēju, ka notikusi apzināta ļaunprātība, lai izjauktu akcionāru sapulces pilnvērtīgu norisi LK valdes likumīgi izsludinātajā vietā. Uz šādu konstatējumu vedina aizdomīgās sakritības, kad vairākos LK koncerna uzņēmumos vienas diennakts laikā tika novērotas avārijas situācijas," bija teikts LK paziņojumā biržai.

Kompānijas pārstāvji paskaidro, ka piektdien plānotā ārkārtas akcionāru sapulce nenotiks, jo tās plānotajā norises vietā - konferenču un atpūtas centrā "Lejastiezumi" Rendas pagastā, Kuldīgas novadā, - ceturtdien konstatēti elektropiegādes ierīču būtiski ilgtermiņa bojājumi.

"LK rīcībā esošā informācija liecina, ka šonedēļ plānotās akcionāru sapulces norises vietu apmeklējušas vairākās apvidus automašīnās ieradušās personas, kas interesējušās, vai konferenču centra teritorija tiek apsargāta pa perimetru un vai tajā ir izvietotas nakts redzamības novērošanas kameras. Šīm vizītēm nesaprotamā veidā sekoja pēkšņs bojājums elektropiegādes ierīcēs, atvienojot sapulces norises vietu no visām komunikācijām un liekot domāt par iespējamu apzinātu sabotāžas aktu. Savukārt Rīgā, citā LK koncerna īpašumā, darījumu centrā "Daugava", Balasta dambī 3, 2010.gada 15.decembra vēlā vakarā izcēlās ugunstrauksme un tika konstatēta degšana. Nekavējoties tika izsaukta policija un ugunsdzēsēji. Patlaban LK drošības dienestam uzdots maksimāli īsā laikā veikt dienesta izmeklēšanu par abiem minētajiem gadījumiem, lai pēc tam varētu lemt par nepieciešamību vērsties tiesībsargājošajās institūcijās," sacīts LK paziņojumā.

Savukārt LK akcionāre VN pauda uzskatu, ka piektdien plānotās ārkārtas akcionāru sapulces atcelšanai nav pamata.

"LK paziņojumam par 2010.gada 17.decembra akcionāru sapulces pārcelšanu nav pamata, un šāda LK valdes rīcība nav spēkā. LK valde klaji izvairās sasaukt akcionāru sapulci, cerot novērst sapulcē paredzēto valdes un padomes pārvēlēšanu, ko pieprasījuši akcionāri. LK valde ir apzināti un mērķtiecīgi radījusi situāciju, ka sapulce tiek atkārtoti novilcināta. Vispirms pārceļot sapulci no Rīgas centra uz meža vidu un tad aizbildinoties ar nekonkrētiem apsvērumiem par ārkārtas apstākļiem, tā nepārprotami rada pamatu akcionāriem pieprasīt izvērtēt valdes rīcības tiesiskumu. Turklāt tik ilgu laiku (11 mēnešus kopš pirmās akcionāru iniciatīvas sasaukt sapulci) izvairoties un novilcinot sapulces sasaukšanu, valde prettiesiski uzurpē akcionāru sapulces funkcijas. Šis ir Latvijas vēsturē nebijis gadījums, kad publiski kotētā sabiedrībā akcionāru tiesības tiek tik rupji pārkāptas. Akcionāri sagaida nopietnu vērtspapīru tirgus uzraudzības iestāžu reakciju," teikts VN paziņojumā.

VN pārstāvji arī norāda, ka kompānija jau kopš 2010.gada sākuma ir pieprasījusi LK ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanu, tomēr visa gada garumā LK nav nodrošinājusi akcionāru tiesību ievērošanu, sasaucot sapulci.

"LK valde izvairās no akcionāru sapulces rīkošanas, lai liegtu akcionāriem iespēju saņemt informāciju par patieso sabiedrības finansiālo stāvokli un izvairītos no prasību izvirzīšanas pret LK amatpersonām, jo VN iesniedza LK valdei pieprasījumu iekļaut akcionāru sapulces darba kārtībā jautājumu par tiesvedības sākšanu pret valdes un padomes locekļiem saistībā ar zaudējumu nodarīšanu sabiedrībai," teikts VN paziņojumā biržai.

VN preses sekretāre Zane Bojāre aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka piektdien VN pārstāvji plāno apmeklēt LK ārkārtas akcionāru sapulci.

Savukārt biržas "NASDAQ OMX Riga" pārstāvji aģentūrai BNS iepriekš atzina, ka LK akcionāru ārkārtas sapulces rīkošana tālu no pilsētas - konferenču un atpūtas centrā "Lejastiezumi" Rendas pagastā, Kuldīgas novadā, - ierobežo akcionāru iespēju uz to nokļūt un piedalīties lēmumu pieņemšanā.

"LK ir starptautiska akcionāru bāze, un kopumā tai ir vairāk nekā 5000 akcionāru. Biržas vadība uzskata, ka šāda sapulces vietas izvēle - tālu no pilsētas piesniguša meža vidū - ierobežo akcionāru iespēju uz to nokļūt un piedalīties lēmumu pieņemšanā. Tas var attiekties uz jebkuriem akcionāriem - gan vairākuma akcionāriem vai to pārstāvjiem, gan mazākuma akcionāriem vai to pārstāvjiem. Biržas vadība cer, ka noteiktā sapulces vietas un laika izvēle tomēr neatturēs akcionārus piedalīties sapulcē," klāstīja biržā un piebilda, ka šāda biržas pozīcija ir bijusi arī par citām iepriekš rīkotajām akcionāru sapulcēm "Lejastiezumos".

"NASDAQ OMX Riga" pārstāvji arī paskaidroja, ka biržas viedoklis par sapulču noturēšanas vietu un laiku un labu praksi ir nepārprotami pausts Korporatīvās pārvaldības kodeksā un ieteikumos to īstenošanā, kuriem ir rekomendējošs raksturs un kuru izveidē ņemti vērā tirgus dalībnieku ierosinājumi un Eiropas Komisijas rekomendācijas.

Biržā norādīja - kodekss noteic, ka emitenta akcionāriem nodrošināma iespēja savlaicīgi un regulāri saņemt visu nepieciešamo informāciju par emitentu, piedalīties sapulcēs un balsot par darba kārtības jautājumiem. "Emitentam jāveic visas iespējamās darbības, lai sapulcē piedalītos pēc iespējas vairāk akcionāru, tāpēc sapulces norises vietai un laikam nevajadzētu ierobežot akcionāru ierašanos uz sapulci. Tāpat nebūtu pieļaujama izsludinātās akcionāru sapulces norises vietas un laika maiņa īsi pirms sapulces, kas tādējādi apgrūtinātu vai pat padarītu neiespējamu akcionāru ierašanos uz sapulci," kodeksa punktu citēja biržas pārstāvji.

Tāpat biržā piebilda, ka uzņēmumiem arī ir obligāta prasība reizi gadā vienlaikus ar gada pārskatu sniegt publisku ziņojumu par šo rekomendāciju ievērošanu un uzņēmuma valde akcionāru priekšā ir atbildīga par ziņojuma patiesumu.

VN pieder 49,9% no LK akciju kapitāla. VN ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna galvenā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitassabiedrībās. VN koncerna darbība vērsta uz naftas un tās produktu pārkraušanu; naftas un tās produktu transportēšanu pa cauruļvadiem, kā arī uz kuģošanas biznesu. Kompānijas akcijas kotē biržas "NASDAQ OMX Riga" oficiālajā sarakstā. VN lielākie akcionāri ir starptautiskais naftas un gāzes tirdzniecības koncerns "Vitol Group" un "Latvijas Naftas tranzīts".

Savukārt LK veic kravu pārvadājumus visās pasaules jūrās un okeānos, apmāca un komplektē starptautiskajām konvencijām atbilstošas apkalpes, kā arī piedāvā kuģu tehnisko menedžmentu saviem un citu kuģniecību kuģiem. Kompānijas akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" oficiālajā sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas