Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

LU rektors: ir diplomi, kas nekonkurē ne Latvijā, ne pasaulē

Latvijā iegūstamā augstākā izglītība ir zemākas kvalitātes nekā Lietuvā un Igaunijā, intervijā Latvijas Avīzei sacīja Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš, atsaucoties uz pasaulē izveidotajiem augstskolu reitingiem. "Ir diplomi, kas nav konkurētspējīgi ne starptautiskā, ne Latvijas mērogā. Vai ikvienam ir zināms kāds cilvēks ar augstskolas diplomu, kas nespēj atrast darbu," laikrakstam augstāko izglītību novērtēja LU rektors.

Viņš arī atzina, ka Eiropas Savienībā arī nav nevienas citas valsts, kur pat trīs ceturtdaļas studentu paši maksātu par studijām. Eiropā valsts augstākajai izglītībai no iekšzemes kopprodukta tērējot vidēji divus procentus, bet Latvijā pat treknajos gados tērējusi vien 0,7 procentus. Uz jautājumu, ka LU ir fakultāte, kur topošajiem maģistriem studiju maksa ir ap 1000 latiem gadā, bet lekcijas notiek tikai reizi nedēļā, M.Auziņš atbildēja: “Ja šāda situācija tiešām ir, tā ir problēma. Pēc visiem normatīviem studentam būtu jābūt 40 stundu darba nedēļai, no kurām 20 ir kontaktstundas. Ja ir tikai dažas lekcijas nedēļā, tas ir pretrunā ar akreditēto studiju programmu, tas ir studiju disciplīnas pārkāpums.”

LU rektors aizstāv ideju par augstskolu apvienošanu. Viņš min, ka Latvijā ir 60 augstākās izglītības mācību iestādes, bet akadēmiskais personāls tikai aptuveni 6000, kas nozīmējot, ka tikai 40 procentiem ir doktora grāds. “Tas liek domāt, ka ne tikai materiālo, bet arī akadēmisko resursu mums nav daudz vairāk, kā būtu nepieciešams vienai lielai, labai, konkurētspējīgai augstskolai.”

Viņaprāt, viens no variantiem būtu pāriet uz tādu universitāšu sistēmu, kāda darbojas ASV. Piemēram, ir Kalifornijas universitāte, kurā ietilpst Kalifornijas universitāte Berklijā, Kalifornijas universitāte Losandželosā un vēl 11 pilsētās. Šīs universitātes ir relatīvi autonomas. “Dažādas biznesa vadības studiju programmas piedāvā pat 12 valsts augstskolas, informācijas tehnoloģiju studijas piedāvā astoņas valsts augstskolas. Ja būtu viena organizatoriskā struktūra, kas spētu koordinēt studiju programmu piedāvājumu, šīs lietas varētu sakārtot un novērst dublēšanos. Katru programmu varētu apgūt tajā augstskolā, kur to iespējams darīt visaugstākajā līmenī. Vienā jomā spēcīgāka ir Daugavpils universitāte, citā – kāda Rīgas augstskola, citā – vēl kāda,” apvienošanās ideju aizstāv M.Auziņš. Viņš teica, ka mērķis nav izveidot studiju monopolu, jo “ja studentu neapmierina kādas studiju programmas kvalitāte Latvijā, viņš var doties studēt uz ārzemēm”.

Reitingā, kas atspoguļo labākās augstskolas Baltijā, parādās trīs Igaunijas augstskolas, trīs Lietuvas, bet no Latvijas tajā esot tikai LU, turklāt aiz Igaunijas un Lietuvas. Pasaules kontekstā Latvijas augstākās izglītības izskatoties vēl sliktāk.

“Amerikas Savienotajās Valstīs ir aptuveni 4000 augstskolu, tikpat daudz ir Eiropā. Pasaules nopietnākajos augstskolu reitingos, piemēram, Šanhajas vai "The Times" reitingā, nav ietverta neviena Baltijas augstskola. Pats lielākais ir Webometric reitings, kas klasificē 6000 pasaules augstskolu. LU šajā reitingā ir aptuveni tūkstošā vietā, Rīgas Tehniskā augstskola ir aiz divtūkstošās vietas. Latvijas droši vien spēcīgākā privātā augstskola "Turība" ir aiz četrtūkstošās vietas. Tātad arī pasaules kontekstā redzam, ka mums ir nopietnas problēmas, un daudzas lietas ir jāmēģina vērst par labu.”


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas