Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

LU rektors piedāvā plānu radikālām reformām augstākajā izglītībā

Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš piedāvā veikt dziļas strukturālas reformas augstākajā izglītībā. M.Auziņš ir izstrādājis plānu ar trim iespējamajiem variantiem, no kuriem visi nozīmē dziļas strukturālas reformas augstākajā izglītībā.

Pirmais variants paredz, ka Latvijā tiktu izveidota tikai viena valsts augstskola ar vairākām tās filiālēm. M.Auziņš kā piemēru min Kalifornijas universitāti, kas ir izkaisīta plašā teritorijā. Tādā gadījumā bez Izglītības un zinātnes ministrijas iejaukšanās arī tiktu novērsta pašreiz vērojamā programmu dublēšanās vairākās valsts finansētās augstskolās.

Otrais variants nozīmētu strukturēt augstākās izglītības sistēmu pēc reģioniem, izveidojot pa vienai augstskolai Rīgā, Kurzemē, Vidzemē, Latgalē un Zemgalē.

Trešais M.Auziņa piedāvātais variants nozīmē augstskolu koncentrēšanu pa nozarēm, piemēram, izveidojot humanitāro un inženierzinātņu augstskolas. M.Auziņš uzskata, ka jebkuru no šiem variantiem iespējams ieviest arī viena mācību gada laikā.

Pats M.Auziņš nevēlas publiski paust atbalstu kādam no piedāvātajiem variantiem, taču viņš uzskata, ka reformām jābūt radikālām, jo bez «šoka terapijas», neko nopietnu nevar panākt. Izvairīgs ir arī Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra, kurš gan arī apliecina, ka nepieciešamas dziļas reformas, jo ar «ļoti mērenām izmaiņām ir ļoti grūti kaut ko atrisināt».

Savukārt citi Dienas uzrunātie augstākās izglītības speciālisti vai nu uzskata, ka nepieciešamas mērenākas izmaiņas vai arī atbalsta otro no M.Auziņa piedāvātajiem variantiem.

LU rektors šo plānu jau piedāvājis izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei, kurai kopā ar ekonomikas ministru Arti Kamparu un izglītības speciālistiem premjers uzdevis izstrādāt piedāvājumu strukturālām pārmaiņām augstākajā izglītībā.

Vitas Dreijeres pētījumu par augstāko izglītību Latvijā Iesaka "šoka terapiju" lasiet ceturtdienas laikrakstā Diena


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas