Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Mākslas banka ķīlā ņem mākslu

Jaunatvērtā galerija ielec krīzes vilcienā, piedāvājot aizdevumus mākslas darbu īpašniekiem

Kad nekustamā īpašuma nozare patiešām kļuva nekustama, viņi salika kopā divas idejas — banku un mākslas galeriju. Kamēr antikvāro un mākslas preču uzpirkšanas sludinājumos valda rosība, SIA Māksla B izšķīrās iet nopietnāku ceļu — atvērt galeriju, kas ir ar "vieglām bankas funkcijām" — tirgo mākslu, izsniedz īstermiņa aizdevumus pret mākslas darbu ķīlā un veido jauno mākslinieku darbu uzkrājumus.

Nāk advokāti


Saiņošanu un avioceļu uz Nīderlandi Mākslas bankas vadītājas Vallijas Linteres kabinetā gaida divas porcelāna vāzes. Tas ir pirmais pirkums galerijā. Ar mākslas priekšmetiem to īsti vēl nav izdevies piepildīt, un, kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, tā arī nav iecerēts — tirdzniecība veidošot vien 30% no kopējā biznesa, galvenais jau patlaban ir aizdevumi. Ir, piemēram, ar lietišķo mākslu saistīts klients, kas grib aizdevumu biznesa paplašināšanai, stāsta Vallija. Klients nevēlas ieķīlāto mākslu izstādīt, tādēļ tā stāv noliktavā un katru mēnesi klients procentos samaksā vidēji 6% no summas, ap gadu miju atmaksājot visu aizdevumu. Ja neatmaksā, tad darbi paliek Mākslas bankā. Mākslinieki gan neveidojot klientu vairākumu, nāk advokāti un citi, kas pratuši novērtēt mākslas vērtību.

Uzpirkšana ir loģiska

Mākslas bankas ideja apvieno galeriju, antikvariātu un banku, saka tās saimniece. Nākotnē šeit, iespējams, varētu būt izsoļu nams. Par loģisku un šim laikam atbilstošu soli to sauc uzņēmējdarbības konsultants Gundars Kuļikovskis. Galerijas īpašnieki par savu veiksmes stūrakmeni uzskata to, ka klientam šeit pieejama diskrēta atmosfēra, kur cienīgi risināt savas finansiālās problēmas.

Māksla B ir Vallijas pirmais kucēns šajā jomā. Lai gan pēc izglītības masu pasākumu režisore, viņas iepriekšējais darbalauks bija nekustamie īpašumi. "Nemaz vairs nekustas," viņa nosaka un stāsta, kā nākusi ideja par pārorientēšanos. "Piesēdām ar bosu kabinetā, runājām sešas stundas. Kad bija pagājušas četras, apspriedām ideju par zemes lombardu. It kā idejai ne vainas, taču puse Latvijas jau tāpat ir ieķīlāta. Beigās boss pavaicāja, ko es patiešām vēlos darīt. Atbildēju, ka gribētu mākslas lietu veikaliņu. Tad nu mēs salikām šīs abas idejas kopā," — tā Vallija. Mākslas banka gan prasījusi pamatīgas investīcijas un nebūtu bijusi iespējama, ja Mākslas B īpašniekam nekustamo īpašumu tirgus spēlētājam britam Nīlam Dženingsam nebūtu bijis brīvu līdzekļu. Nauda aizgājusi Vecrīgas pagrabiņa izremontēšanai, arī aizdevumiem un darbu iepirkšanai.

Veidos uzkrājumus

Pirktspēja patlaban čābīga, tādēļ vajag tirgot mazas lietiņas, pārliecināta Vallija. Taču tajā pašā laikā ne māla klimpas, viņa noskurinās, atsaukdamās uz vietējo amatniecību. Viņasprāt, Latvijas potenciāls ir lielāks. Tuvāko pusgadu Mākslas banka ir iecerējusi vadīt "pa nullēm". Krīzi viņi izmantošot savā labā, veidojot darbu uzkrājumus ar "tālākejošu domu, ka nākotnē šie mākslinieki būs slaveni". Galerijas vadītāja jau izzinājusi Mākslas akadēmijas studentus, iepazinusies ar vairākiem pedagogiem. Pie antikvārajiem priekšmetiem tikšot strādāts ar gadsimtiem senām metodēm: "Ja priekšmeti būs tā vērti, braukšu un iepirkšu visu, ko atraitne pārdod. Tie, kam ir galerijas un antikvariāti, visi šādi ir uztaisījuši savu naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas