Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +20 °C
Smidzinošs lietus
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Mēneša laikā pēc vēlēšanām politisko spēku kasēs ieplūduši 50 000 latu

Mēneša laikā pēc 11.Saeimas vēlēšanām politiskie spēki ziedojumos saņēmuši 50 417 latu, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā apkopotie dati.

Visvairāk naudas saņēmusi Vienotība, bet vairāki tūkstoši latu nonākuši partiju kasēs, kas jaunajā Saeimā nav ieguvušas pārstāvniecību.

Vienotībai ziedojumu apmērs no 17.septembra līdz oktobra vidum sasniedzis 20 803 latus. Papildu šiem ienākumiem Jaunajam laikam ziedoti 3150 latu, bet Pilsoniskajai savienībai – 6013 latu.

Zatlera Reformu partija (ZRP) ziedojumos un pakalpojumos saņēmusi 4024 latus. Ziedojuši ir kopumā 19 cilvēku, no tiem daudzi jaunie 11.Saeimas deputāti.

Apmēram mēneša laikā pēc vēlēšanām Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas jaunajā Saeimā, visticamāk, paliks opozīcijā, ziedojumos saņēmusi 2250 latu. Ziedotāji ir tikai divi – Voldemārs Tūcis un Edgars Asars.

Apvienībā Saskaņas centrs (SC) ietilpstošā sociāldemokrātiskā partija Saskaņa saņēmusi 1198 latus, bet Latvijas Sociālistiskā partija – 250 latu.

Saskaņā ar KNAB informāciju Nacionālā apvienība, kas jaunajā Saeimā ir dubultojusi mandātu skaitu, saņēmusi 489 latus, bet tās sastāvā ietilpstošā Visu Latvijai! – 372 latus.

Salīdzinoši lielas summas laikā no 17.septembra līdz oktobra vidum ir partijām, kas nebūs pārstāvētas 11.Saeimā, jo vēlēšanās neguva pietiekamu vēlētāju atbalstu.

Apvienībai Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā ziedoti 4672 lati, bet Šlesera Reformu partijai LPP/LC (ŠRP LPP/LC) – 4500 latu.

Jau ziņots, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanas notika tikai apmēram gadu pēc kārtējām vēlēšanām un partiju kases bija diezgan tukšas. Deputāti arī nobalsoja par priekšvēlēšanu tēriņu griestu ārkārtas vēlēšanu gadījumā samazināšanu uz pusi un tādējādi reklāmām varēja tērēt aptuveni 280 tūkstošus latu.

KNAB sākotnējā partiju tēriņu uzskaite liecina, ka neviena no 13 politiskajām partijām vai to apvienībām, kas startēja 11.Saeimas vēlēšanām, nav pārsniegusi likumā noteikto pieļaujamo izdevumu apmēru reklāmas izvietošanai, pasta pakalpojumiem un labdarībai.

Divi politiskie spēki ir pietuvojušies atļautajam izdevumu apmēram –  97% (ZZS) un 95% (ŠRP LPP/LC), vēl divas partiju apvienības sasniegušas 79% (Vienotība) un 77% (SC), bet viena partija – 65% (ZRP) no atļautā apmēra.

Savukārt piecas partijas vai to apvienības minētajiem izdevumiem iztērēja mazāk par 19% no pieļaujamajiem līdzekļiem, bet trīs partijas šādam nolūkam vispār nav tērējušas finanšu resursus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas