Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ministru portfeļu proporcijas maiņai piekrīt trīs koalīcijas partneri; JKP un KPV LV vēl pārdomās

Ministru amatu proporcijas maiņai patlaban piekrituši trīs koalīcijas partneri, savukārt Jaunā konservatīvā partija (JKP) un KPV LV šo jautājumu vēl pārdomās, pēc tikšanās ar partneriem žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents

Kariņš pauda, ka aizvadītais gads visiem bijis izaicinājumu pilns, kas skāra arī koalīciju.

Premjers uzsvēra, ka labā ziņa esot tas, ka visi koalīcijas partneri ir vienprātīgi par gatavību turpināt darbu kopā un strādāt, lai ne tikai valsti izvestu no Covid-19 krīzes, bet arī turpināt strādāt pie virknes sāktu reformu.

Patlaban koalīcija nonākusi situācijā, kurā Nacionālā apvienība (NA) ir skaidri paudusi vēlmi pārdalīt ministru proporcijas koalīcijā.

"Par to šodien arī runājām, un par to nepieciešama vienprātība koalīcijā. NA, "Attīstībai/Par!" un "Jaunā vienotība" ir gatavi runāt par iespējamu proporciju pārdali, bet "KPV LV" un JKP izteica, ka viņiem būtu nepieciešams laiks, lai partiju iekšienē izdiskutētu gatavību meklēt risinājumus," stāstīja Kariņš.

Par minēto JKP un "KPV LV" jātiek skaidrība līdz pirmdien, 17.maijā, gaidāmajai koalīcijas sanāksmei.

"Darbu ir daudz, bet esmu pārliecināts, ka, ja varam turpināt meklēt kompromisa garu, varēsim atrast labu risinājumu," teica premjers.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, kurš patlaban pilda arī ekonomikas ministra pienākumus, situācijai vērtējumu sniedza kontekstā ar līdz šim notikušo valdības darbības laikā, ka daudzas no valdības sāktajām reformām jau ir notikušas vai ir finiša taisnē. Viņš atgādināja, ka dažādu iemeslu dēļ valdību jau ir pametuši četri ministri, un situācija ir bijusi dažāda.

"Es nepiekristu tam, ko kolēģi teica, ka Nacionālā apvienība piedāvā kaut kādas būtiskas izmaņas un pretendē uz kādiem amatiem," pauda politiķis. Viņš uzsvēra, ka Jānim Vitenbergam (NA) nācās atstāt ekonomikas ministra amatu, jo viens no partneriem izteica vēlmi nomainīt Nacionālās apvienības biedru ekonomikas ministra amatā. "Zināmā mērā cilvēku, kurš ir nopietni, atbildīgi strādājis. Balstoties "burta tulkošanu" līgumā pēc "KPV LV" ierosinājuma premjers pieprasīja Vitenberga demisiju," pauda Gerhards. 

NA politiķis atzīmēja, ka šajā situācijā parādās jautājumi, kā tiks organizēts tālākais koalīcijas darbs. Viņš norādīja, ka Ministru prezidents Kariņš ir piedāvājis runāt par atbildības sfēru pārdalīšanu, kas atbilstoši līgumam ir premjera prerogatīva. "Acīmredzot, pirmdien sadarbības sanāksmē mēs pie šī jautājuma atgriezīsimies, lai saprastu, kādi ir mūsu tālākās darbības iespējamie virzieni. Jautājumi reformu jomā un saistībā ar pandēmiju ir ļoti nopietni, un mums ir jāmobilizē koalīcija, lai visus mūsu uzdevumus varētu izpildīt," akcentēja Gerhards.

Uz jautājumu, vai, lai panāktu izmaiņas portfeļu sadalījumā, NA rosinātu kaut ko pārdalīt par labu arī citām partijām vai arī atteiktos no kāda sava, piemēram, mazāk nozīmīga amata, politiķis cita starpā atbildēja, ka tas, ka NA biedram nācās pamest ekonomikas ministra amatu, raisa jautājumu, vai koalīcijas partneriem ir savstarpēja kopīga izpratne šajās lietās.

Tagad tiek skatīts, kā koalīcija var pašlaik izveidojušos problēmu atrisināt jeb pārvarēt, norādīja Gerhards. Tāpat jautājumi rodas saistībā ar to, ka iepriekš "KPV LV" frakcijā notika "kaut kāda" sašķelšanās, un, ejot soli pa solim uz risinājuma panākšanu, Ministru prezidents ir izteicis priekšlikumu, ka varētu tikt pārskatītas atbildības sfēras, pauda NA politiķis.

Jaunās konservatīvā partija (JKP) uzskata, ka izveidojusies situācija ir jārisina ieinteresētām pusēm, norādīja JKP līderis Jānis Bordāns. Politiķis pauda, ka tiklīdz būs piedāvājums no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), tad JKP arī būs gatava to izskatīt un atbildēt, vai tas liekas pieņemams, vai ir jālūko pēc citiem risinājumiem.

Bordāns pauda, ka JKP šajā jautājumā nav nekādu nosacījumu. Ne kā pārmetumu, bet kā faktu viņš konstatē, ka NA ir izvirzījusi pretenzijas uz ekonomikas ministra amatu. Ja ir konkrēts ierosinājums, tad pirmdien, 17.maijā, par to arī runās koalīcijā, savukārt no JKP nav jāgaida kādi ierosinājumi, jo partija neko neprasa šajā situācijā, uzsvēra Bordāns.

Kā norādīja "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo, "KPV LV" izvirzītais ekonomikas ministra amata kandidāts Pēteris Šmidre koalīcijā tika noraidīts. Politiķa skatījumā tas esot noticis ļoti triviālu iemeslu dēļ, jo viens no sadarbības partneriem esot pateicis, ka meklētājā "Google" par pretendentu esot izlekusi informācija, kas "nelikās pietiekoši glaimojoša".

"KPV LV" koalīcijas sanāksmē vairākkārtīgi mēģinājusi pārliecināt tikties ar kandidātu, lai iepazītos ar to, kāda ir viņa programma, bet šis rosinājums palika bez atsaucības, pauda "KPV LV" frakcijas vadītājs. Viskategoriskākā valdību veidojošo partiju sanāksmē esot bijusi Nacionālā apvienība, kuri norādījuši, ka viņu ministrs ir labi strādājis un ka viņiem pienākas ministrija, - "KPV LV" šādam uzskatam nepiekrīt, norādīja Možvillo.

Politiķis pauda, ka, ja šāda pieeja turpināsies, ka valsts pārvaldē netiks laisti tādi uzņēmēji kā Šmidre, tad drīzumā no krīzes mums var arī neizdoties iziet.

"Attīstībai/Par" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Marija Golubeva preses konferencē sacīja, ka valdību veidojošās koalīcijas sadarbība ir būtisks priekšnoteikums veiksmīgam darbam. Tā kā patlaban nav visu piecu partneru atbalsta, Golubeva uzskata, ka Kariņa piedāvājums diskutēt par atbildību pārdali ir pamatots.

"Koalīcijas partijām jādomā, kā atjaunot sadarbību, un, iespējams, šī diskusija būs ceļš, kā atjaunot sadarbību," sacīja Golubeva.

Kā ziņots, Kariņš norādījis, ka koalīcijā ir atbalsts valdības darba turpināšanai, bet vēl ir jāvienojas par "sadarbības organizēšanu".

Pēc Kariņa teiktā, individuālās sarunās sadarbības partneri ir izteikuši vēlmi turpināt darbu un strādāt pie kopīgas programmas.

"Līdz šim individuālās sarunās visi partneri ir pauduši vēlmi turpināt sadarbību un pieci ["KPV LV" pametušie] deputāti apliecināja, ka atbalstīs manu valdību. Atbalsts kopīgai darbībai ir skaidrs, bet jautājums ir, kā vislabāk organizēt sadarbību, lai varam gludi un koordinēti turpināt darbu," sacīja Kariņš.

(Pievienota 8.-13.rindkopa.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas