Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Mūrnieces palikšanu amatā izšķir četras balsis

Saeima noraidījusi demisijas pieprasījumu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL) saistībā ar kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā Neo lietas ietvaros. Par demisiju nobalsoja 44 tautas kalpi, pret 48, bet atturējās viens.

Par to, ka L.Mūrniecei jāatkāpjas, balsoja deputāti no Saskaņas centra, LPP/LC, Tautas partijas, PCTVL.

Amatu izdevies saglabāt, jo vairāki opozīcijas deputāti balsojumā nepiedalījās. Viens no viņiem ir Andrejs Klementjevs (SC), kurš nevēlējās paskaidrot, kāpēc nebija zālē, bet norādīja, ka fakts, ka viņš nebija zālē, jau pats par sevi kaut ko nozīmē. Viņš arī atzina, ka Saskaņas centram bija obligātais balsojums.

SC Saeimas frakcijas līderis Jānis Urbanovičs žurnālistiem teica, ka A.Klementjevs jau iepriekš ir informējis par motīviem, kas viņam liedz atbalstīt L.Mūrnieces demisiju. “Ja mēs sāksiem par katru atšķirīgu viedokli izrēķināties, tad cilvēki slēps savu viedokli un tas būs daudz sliktāk,” sacīja J.Urbanovičs, atbildot uz jautājumu, vai frakcija sodīs A.Klementjevu.

Saeimas mājas lapā
kā nebalsotāji parādās Raimonds Pauls (TP) un Igors Pimenovs (SC). Balsojumā atturējās Jānis Klaužs, kurš joprojām skaitās TP frakcijas deputāts.

Tātad demisijas pieprasījumu izšķīra minēto četru deputātu balsis, jo šodienas Saeimas sēdē pozīcijai bija 48 balsis un opozīcijai bija 48 deputātu balsis.

Pret demisiju bija JL, PS, ZZS, TB/LNNK un pie frakcijām nepiederošie deputāti, tajā skaitā Jānis Lagzdiņš.

"Par" šodien balsoja arī LPP/LC pārstāvis un bijušais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars, lai gan iepriekš pauda, ka ministrei būtu jāturpina strādāt. Viņš bija atradis un žurnālistiem rādīja balsojumu 2006.gada 18.maijā, kur neuzticības izteikšanu Dz.Jaundžeikaram kā iekšlietu ministram bija atbalstījusi arī L.Mūrniece. Tāpēc viņš šodien balsoja "par".

Rugāte: Lindas Mūrnieces darba stils

Iesniedzēju vārdā debatēs uzstājās Anta Rugāte (TP). “Pārmērības  ir Lindas Mūrnieces darba stils. Ir skaidrs, ka procesa virzītāji – policija, prokurori un advokāti, savu darbu padarīs paši, arī bez politiskas vadības. Ministrei pēc labākajiem paraugiem nāktos atkāpties no amata pašai.”

Viņasprāt, ar politiskajiem komentāriem, neprasmi komunicēt, L.Mūrniece “veiksmīgi paguva gan ietekmēt policijas darbu, gan provocēt sliktu slavu policijai, gan diskreditēt žurnālisti, gan radīt bažas par preses brīvības ierobežošanu”.

Viens no demisijas pieprasījuma iesniedzējiem Tautas partijas pārstāvis Vents Armands Krauklis paziņoja, ka “šāda ministre ir bīstama”.

“Zivs pūst no galvas. Policija dara to, ko politiskā vadība uzskata par labu. Un politiskā vadība par labu uzskata Omon. Šādi ministri ir bīstami sabiedrībai.”

Savukārt L.Mūrniece, aizstāvot sevi pati, no Saeimas tribīnes iesākumā teica, ka aicina atkāpties deputāti A.Rugāti.

“Tā, kā mums nav prakses pieprasīt Saeimas deputātu demisiju, Antai Rugātei pašai jāatkāpjas, godprātīgi pasakot, ka es, Anta Rugāte, sameloju visai Latvijai,” ministre atsaucās uz vakardienas raidījumu “Kas notiek Latvijā”.

Mūrniece aicina atļaut policijai darīt savu darbu

Nekad nebiju domājusi, ka nāksies taisnoties par labi padarītu policijas darbu, teica L.Mūrniece, noraidot pārmetumus par nesamērīgo policijas rīcību, veicot kratīšanu žurnālistes mājās.

Kāpēc kratīšana izdarīta žurnālista mājās vēlā vakarā, viņa parlamentāriešiem no tribīnes teica: ”Varu uzdot jums tikai vienu jautājumu – ja iespējamais līdzdalībnieks noziegumā tiktu apcietināts, vai pirmais, ko jūs darītu nebūtu visu pierādījumu iznīcināšana? Droši vien, ka jā. Policija kratīšanu steidzamības kārtā veica, jo pastāvēja tieši šādas bažas par iespējamo pierādījumu iznīcināšanu.”

Policija esot noskaidrojusi, ka 14.februāra it kā ekskluzīvā intervija ar Neo bijusi studijas montāža. Tas nav pārkāpumus, bet sabiedrības maldināšana, uzskata ministre. Policija atklājusi vēl vairākas lietas.  Ilmārs Poikāns no VID sistēmas ieguvis kopumā 7,5 miljonus datu, kurus “viņš viens pats vai kopā ar saviem līdzzinātājiem ir sistematizējis un apstrādājis”. Tur esot privāto uzņēmumu dati, arī dati, kas skar tiesnešu ģimenes locekļus. Uzņēmēji visu šo laiku dzīvo pastāvīgā uztraukumā, ka iegūtā informācija par viņu uzņēmumu var tikt izmantota negodīgai konkurencei vai krāpnieciskās interesēs, teica L.Mūrniece.

Policija šobrīd arī izmeklē versiju, ka Neo ir bijuši līdzdalībnieki arī Valsts ieņēmumu dienestā un Exigen services, kas izstrādāja EDS sistēmu.

Aicinu atļaut policijai darīt savu darbu, sacīja L.Mūrniece.

Mūrniece ceturtdienas rītā droša, ka paliks amatā

Jūtos droši, ka turpināšu darbu iekšlietu ministra amatā, dažas stundas pirms balsojuma Saeimā intervijā LNT rīta raidijumam  900 sekundes sacīja L.Mūrniece (JL). “Demisija ir Tautas partijas histērisks mēģinājums atriebties par to, ko esmu darījusi Veselības ministrijā un pēc būtības Tautas partiju neinteresē motivācija manām darbībām. (…) TP atriebjas un vienlaikus mēģina ieriebt valdībai.”

Cik viņai zināms, Saeimā vakar nav notikušas sarunas starp Jauno laiku un citiem partiju deputātiem. L.Mūrnieces izredzes amatā tiek vērtētas kā 50/50, norādīja LNT. Uz to ministre atbildēja, ka neskaita balsis un tās nemeklē, jo “esmu izdarījusi visu, kas man darāms, jo atlaist ministri par to, ka policija labi dara savu darbu, ir diezgan absudri”.

Viņa izteica šaubas, vai visi Saeimas deputāti "uzķeries" uz tā, ko grib Tautas partija. L.Mūrniece pauda, ka ne visi TP un LPP/LC deputāti balsos pret viņu, “kā viņiem būs pasūtīts”.

“Zinu, ka Tautas partijā ir bijušas sarunas - ja kāds balsos pret manu demisiju, tad viņš tiks izlēgts no partijas,” viņa arī piebilda.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Mūrnieces aizstāvības runa Saeimā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas