Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

NA: Birokrātiskā elite pretojas uz godīgumu vērstām reformām kultūras nozarē

Nacionālā Apvienība (NA) atbalsta kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes mērķi ieviest Latvijas Nacionālajā operā (LNO) labu pārvaldību un nodrošināt caurskatāmību valsts finansējuma izlietojumā. Viņuprāt, "birokrātiskā elite pretojas uz godīgumu un efektivitāti vērstām reformām kultūras nozarē", portālu Diena.lv informēja nacionālās apvienības _Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK _pārstāve__ Ieva Līne.

NA arī paziņojumā presei norādīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklēšana saistībā ar pārmetumiem ministres darbībā ir pilnībā atbalstāma, lai "tiktu noņemta šaubu ēna ministres darbības tiesiskumam, faktus nošķirot no nomelnojošiem izdomājumiem".

Trešdien NA Saeimas frakcijas sēdē, uzklausot kultūras ministres viedokli, apvienības deputāti pauda pārliecību, ka NA ministriem ir jāīsteno tāda rīcības politika, kas atbilst tiesiskas, godīgas un efektīvas valsts pārvaldības principiem. "Ja ministrs ierēdņu vai citu amatpersonu darbā ir konstatējis kādus pārkāpumus vai tikai radušās aizdomas par iespējamiem pārkāpumiem, tad viņam uz tiem ir atbilstoši jāreaģē," uzskata NA.

Ministre frakcijas sēdē informēja, ka LNO ir lielākā kapitālsabiedrība Kultūras ministrijas padotībā, un tā saņem ievērojamu valsts budžeta dotāciju gandrīz 4 miljonu latu apmērā. Tā kā LNO jau ilgstoši ir bijusi neskaidrība par finanšu izlietojumu un tā pamatotību, kā arī regulāri nācies meklēt operai papildu finansējumu, ministre uzskata, ka operā ir jāmaina pārvaldības modelis, paplašinot valdi līdz trīs cilvēku sastāvam, kas būtu adekvāti tik lielai un valsts budžetam dārgi izmaksājošai iestādei, turklāt nepieļautu vienpersonisku un diskutablu vadības stilu. "Operā strādā gandrīz 600 cilvēki un opera kā teātris ir nozīmīga gan Latvijas kopējā kultūrainā, gan veicinot valsts starptautisko atpazīstamību, un ar šīm vērtībām mēs nedrīkstam riskēt," teikts NA paziņojumā.

"Jebkura vēlme mainīt pastāvošo, gadiem ilgi notiekošo lietu kārtību, birokrātos rada pretestību un vēlmi saglabāt savas pozīcijas jebkuriem līdzekļiem. Īpaša pretestība tiek izrādīta tad, ja pārmaiņas skar plašākas interešu grupas, kas tālu pārsniedz vienas iestādes robežas. Līdzšinējās poliskās pārmaiņas valstī arī apliecina, ka vecās, iesīkstējušās "tradīcijas" ir jāmaina," uzskata NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas