Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

NA gaida skaidru JV piedāvājumu par jaunās valdības modeli

Nacionālā apvienība (NA) gaida skaidru Jaunās vienotības (JV) piedāvājumu par jaunās valdības modeli, aģentūrai LETA sacīja NA politiķis, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava.

Viņš norādīja, ka versijas par valdību esot dzirdētas dažādas, bet JV nav skaidri pateikusi, ar kuriem partneriem būtu gatava strādāt valdībā.

Vaicāts, vai NA un "Apvienotais saraksts" (AS) varētu izveidot partiju bloku ar vienotu nostāju, Dombrava nenoliedza, ka ir iespējams nonākt situācijā, ka abas partijas ir valdībā, vai abas partijas ir opozīcijā, bet NA un AS neesot bijušas sarunas par partiju bloka izveidi.

Politiķa ieskatā patlaban ir priekšlaicīgi runāt par to, ka būs paplašināta koalīcija. Pēc Dombravas vārdiem, JV neesot devusi skaidru atbildi, vai ir gatava veidot 52 balsu koalīciju, vai apsver iespēju saglabāt līdzšinējo 54 deputātu koalīciju. Dombrava sacīja, ka JV nav devusi skaidru signālu, ka noteikti grib panākt četru partiju valdību.

Kā ziņots, Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV) pēc AS lūguma līdz trešdienas rītam valdības veidošanas sarunās ieturēs pauzi.

Pēc Siliņas vārdiem, AS lūgusi laiku lēmumu pieņemšanai saistībā ar jaunās valdības veidošanu, taču nekonkretizēja, par ko tieši AS šajā laikā plānojusi izšķirties.

Respektējot AS lūgumu līdz trešdienai partiju apvienības iekšienē pārrunāt valdības veidošanas jautājumus, oficiālas sarunas starp partijām otrdien nenotiks, reizē turpināsies neformālas konsultācijas, norādīja Siliņa.

Kā ziņots, iepriekšējā nedēļā pamatā tika diskutēts par diviem iespējamiem četru partiju koalīcijas modeļiem, kuros abos būtu JV, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un AS, bet izšķiršanās būtu, kuru politisko spēku - "Progresīvos" vai NA - iesaistīt koalīcijā kā ceturto partiju.

AS līdz šim ir uzsvērusi, ka vēlas turpināt strādāt valdošajā koalīcijā, taču ne par katru cenu. AS politiķi pārsvarā ir uzsvēruši, ka vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un NA, taču nav snieguši ļoti skaidru atbildi, vai iekļautos tādā koalīcijā, kurā nav NA.

Premjeram amatam nominētā politiķe pirmdien stāstīja, ka JV valdes sēdē saņēmusi mandātu rīcībspējīgas valdības izveidošanai ar "pietiekoši plašu Saeimas vairākumu". "Man ir ļoti plašs mandāts turpināt sarunas," sacīja Siliņa. Tomēr Siliņa vēl neatklāja, ko pati uzskata par "plašāku koalīciju" jeb kuru no partneriem - NA vai "Progresīvos" - plāno aicināt koalīcijā, ja tiktu veidota četru partneru koalīcija.

Politiķe uzsvēra, ka partijām ir svarīgi vienoties un parādīt, ka tās spēj nolikt malā ideoloģiskās domstarpības, lai vienotos par risinājumiem pārāk lielajām hipotekāro procentu likmēm, "Sadales tīklu" tarifiem un citiem valstī aktuāliem jautājumiem.

Arī pagājušajā nedēļā, vaicāta par izšķiršanos starp NA un "Progresīvajiem", ja tiek veidota četru partiju koalīcija, Ministru prezidenta amatam nominētā Siliņa žurnālistiem atzina, ka piecas partijas nevarēs būt koalīcijā, jo NA ir izslēgusi sadarbības iespēju ar "Progresīvajiem", taču konkrētu savu pozīciju par vēlamajiem partneriem nepauda.

Siliņa uz pirmajām oficiālajām sarunām aicināja četru politisko spēku pārstāvjus, lai mēģinātu vienoties par iespējami plašu koalīciju. Politiķi gan ir pauduši skepsi, vai par dabu vienā valdībā izdosies vienoties visām piecām sarunās iesaistītajām partijām, sekojoši ir aktuāls jautājums, kura vai kuras divas partijas paliks "aiz borta".

Sarunas bez JV piedalījās AS, ZZS, NA un "Progresīvie". Nepastāv iespējas NA un "Progresīvajiem" vienoties par kopīgu darbu valdībā, līdz ar to topošajā koalīcijā varētu tikt iekļauta tikai vienai no šīm partijām.

Siliņa iepriekš teikusi, ka saskata iespēju izveidot četru partiju valdību divās kombinācijās, vienā no kurām būtu pārstāvēti "Progresīvie", bet citā modelī - NA. Politiķe reizē uzsvēra, ka noteikti ir iespējamas arī "citas variācijas", lai izveidotu stabilu valdību ar vismaz 51 balsi.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs atbilstoši Satversmei aicinājis Siliņu sastādīt valdību.

Trešdien, 30.augustā, paredzēta Rinkēviča un Siliņas tikšanās par panākto progresu jaunās koalīcijas veidošanā.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas