Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nacionāļi vēlreiz prasīs 16. martu noteikt par oficiālu atceres dienu

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA) Saeimas frakcija 25. februāra koalīcijas sadarbības sanāksmē rosinās iekļaut grozījumu likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, nosakot, ka 16. marts tiktu atzīmēts kā latviešu nacionālo karavīru atceres diena. NA frakcija šīs izmaiņas virzīs Saeimas darba kārtībā tikai tad, ja to atbalstīs vismaz vēl viena valdības partija. NA arī pērn Saeimā virzīja šo ieceri, bet parlamenta vairākums to noraidīja.

NA pamato, ka 16. martu kā leģionāru atceres dienu trimdas latviešu organizācija Daugavas Vanagi atzīmē kopš 1952. gada.

"1998. gadā 6. Saeima 16. martu noteica kā oficiālu leģionāru atceres diena, taču šajā gadā arī sākās masīva Krievijas propagandas kampaņa, lai diskreditētu Latvijas starptautisko tēlu, 16. marta atzīmēšanu saistot ar nacisma glorifikāciju. Pakļaujoties Krievijas spiedienam, 7. Saeima 2000. gadā svītroja 16. martu no atzīmējamo dienu saraksta," pausts NA paziņojumā medijiem, turpinot: "NA uzskata, ka 7. Saeimas rīcība bija atkāpšanās no vēsturiskās patiesības un aicina labot šo kļūdu un atjaunot 16. martu kā oficiālu atzīmējamo dienu."

Partija uzskata, ka tādējādi "tiktu atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem."

"16. martā mēs godinām tos latviešus, kuri centās novērst Baigā gada šausmu atkārtošanos. Mēs to esam darījuši un darīsim neatkarīgi no oficiālās valdības attieksmes, kas, diemžēl, ir devusi ļoti pretrunīgus signālus latviešu leģiona veterāniem. Laiks ir nežēlīgs, un šo cīnītāju rindas kļūst arvien mazākas. Tāpēc mēs uzskatām, ka šī ir viena no pēdējām iespējām Latvijas valdībai izrādīt cieņu un pateikties latviešu leģionāriem. Saistībā ar mūsu ierosinājumu mēs ceram sagaidīt vismaz vēl vienas valdības partijas atbalstu, lai vairotu iespējamību, ka šo priekšlikumu apstiprina arī Saeimā," pauž NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Pērn NA ierosinājums cieta sakāvi, pret izmaiņām balsojot 25 parlamentāriešiem, bet vēl 31 atturoties.

Top komentāri

Gunārs
G
Prasīt jau var visu, bet vajag draudzēties ar saprātu, kas NA pietrūkst. Leģionāri bija pakļauti militāristiem, un nebija paši par sevi, ar to viss ir izteikts
Dens
D
Populistiem par sevi kaut kā jāatgādina, citādi neviens viņus vairs nepamana
Latviešu nacionālists
L
Tā nav atceres, bet mūsu lepnuma diena. Latviešu bruņotās cīņas pret krievu okupantiem slavas diena ! Vateņputeņa diena !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas