Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nākamo VARAM ministru ir no kā izvēlēties

Nākamo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru šīs nedēļas laikā Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) izvēlēsies no četriem pretendentiem. Viņu vārdus diskusijas laikā nav plānots publiskot, bet neoficiāli zināms, ka uz ministra amatu varētu kandidēt bijušais ministrijas parlamentārais sekretārs Romāns Naudiņš, bijušais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards, bijusī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, kā arī Rihards Kols, kurš nesen kļuva par Kultūras ministrijas parlamentāro sekretāru, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Pēc koalīcijas sēdes NA līderis Raivis Dzintars pirmdien atzina, ka partijai ir asi nosodoša attieksme pret ministra Eināra Cilinska atbrīvošanu no amata par nodomu iet leģionāru piemiņas gājienā. Tajā viņš pēc tam arī piedalījās. Partijā tagad notiekot diskusija. Koalīcijā NA paliks un līdz nākamajai pirmdienai solīja izraudzīties arī jauno ministru. Otrdien intervijā Latvijas Radio Dzintars informēja, ka izšķiršanās notiks starp četriem pretendentiem. Lai labāk saprastu noskaņojumu partijā pēc Cilinska demisijas, kā arī to, kuram kandidātam ir lielāks atbalsts, Diena sazinājās ar daļu no Nacionālās apvienības valdes locekļiem.

No sarunām ar apvienības politiķiem radās iespaids, ka nopietnākie pretendenti ir Naudiņš un Gerhards. Maz ticams, ka Jaunzemes-Grendes kandidatūru būtu viegli saskaņot ar koalīcijas partneriem, ja Vienotības bijušais premjers Valdis Dombrovskis savulaik pieprasīja viņas demisiju. Savukārt mazāk zināmā Kola iekļaušana kandidātu lokā, iespējams, ir saistīta ar vēlmi reklamēt gados jauno politiķi, kurš kandidē arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Taču viņam nebūtu viegli saņemt Latvijas Pašvaldību savienības piekrišanu. Galavārds būs premjerei Laimdotai Straujumai (Vienotība).

Saeimas deputāta Naudiņa priekšrocība ir tā, ka viņš jau strādājis kopā ar Cilinski un pārzina ministra tuvāko nedēļu darba kārtību un aktuālākos uzdevumus. Būtiskākais no tiem ir jautājums par to, pēc kādiem principiem tiks sadalīta ES fondu nauda pašvaldībām, ko jau šonedēļ ministram vajadzēja prezentēt koalīcijas sēdē.

Gerhardam ir valdības darba pieredze, bet līdz šim viņam nav bijusi iespēja demonstrēt ieinteresētību pašvaldību problēmās, par kurām iedegās Cilinskis un arī Naudiņš. Taču Naudiņš apvienībā ienāca no TB/LNNK, ar ko var skaidrot dažu Visu Latvijai! biedru piesardzīgo attieksmi, nezinot, ko no viņa varētu sagaidīt.

Saeimas deputāts Jānis Dombrava, kurš strādā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, Naudiņu tomēr minēja kā spēcīgāko pretendentu, norādot uz viņa pieredzi ne tikai ministrijā, bet arī pašvaldībā un uzņēmējdarbībā. "Vislabāk jau būtu, ja amatā atjaunotu Eināru Cilinski, jo ar viņu grūti kādam sacensties,"piebilda J. Dombrava, būdams skeptisks, ka šī vēlme varētu piepildīties. Arī valdes loceklis Egīls Helmanis piekrīt, ka ar "Eināru grūti kādam konkurēt un ir ļoti žēl, ka tā ir noticis".

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena trešdien, 19.martā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas