Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Neo: neviens neuzņemsies atbildību par iespējamo datu noplūdi tautas skaitīšanas laikā

Neviens neuzņemsies atbildību par iespējamo datu noplūdi tautas skaitīšanas laikā, uzskata Informācijas tehnoloģiju (IT) speciālists Ilmārs Poikāns, arī pazīstams ar segvārdu Neo.

I.Poikāns neminēja konkrētas personas vai iestādes, kurām būtu jāuzņemas atbildība par iespējamo personu datu noplūdi. “Tāpat neviens atbildību neuzņemsies, tas ir skaidrs!” konstatēja I.Poikāns.

I.Poikāns tautas skaitīšanas anketu aizpildīšanas procesā saskata divas problēmas – personas datu iespējamo noplūdi un mājaslapas lēno funkcionēšanu pirmajā dienā.

Lai gan ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) jau ierosinājis dienesta pārbaudi Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP) par to, kurš ir atbildīgs par iespējamo datu noplūdi un izstrādes procesa kļūdām, I.Poikāns uzskata – šis notikums raisījis parāk lielu ažiotāžu.

“Protams, teorētiski kāds šos datus varēja meklēt un izmantot, tomēr kurš būs tas muļķis, kurš masveidā sēdēs un meklēs kāda pases datus?” retoriski jautāja I.Poikāns.

Informācijas tehnoloģiju speciālists norādīja, ka atbildību par, iespējams, nekvalitatīvi izdarītu darbu vajadzētu uzņemties arī mājaslapas tautasskaitisana.lv veidotājiem, jo pirmajā dienā tā bija “ļoti lēna”.

I.Poikāns skaidroja, ka no līdzīgām ar iedzīvotāju autentifikāciju problēmām varētu izvairīties, ja Latvijā būtu ieviestas elektroniskās identifikācijas kartes. 

Jau vēstīts, ka Datu valsts inspekcija secinājusi, ka, nodrošinot iespēju tautas skaitīšanas anketu internetā aizpildīt, norādot personas kodu un pases numuru, CSP rīcībā esošie fizisko personu dati var tikt nodoti trešajām personām bez tiesiska pamata, tādējādi netiek ievērotas Fizisko personu datu aizsardzības likuma normas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas