Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Netieši pierādījumi, ka uzbrukumā latviešu karavīriem afgāņi atbalstīja nemierniekus

Šāvienu un blīkšķu troksnis ieskāva tumsā slīgstošo Bari Alai novērošanas posteni. Bunkuru, kurā atradās latviešu un amerikāņu karavīri, apšaudīja no visām pusēm. Nemiernieki mēģināja iekļūt posteņa teritorijā. Tā 1.maija naktī sākās uzbrukums postenim Afganistānas austrumu provincē Kunārā, paņemot divu latviešu karavīru dzīvību. Notikumus pie Pakistānas pierobežas izvietotajā postenī Diena restaurēja pēc Aizsardzības ministrijas pārbaudes par notikušā apstākļiem. Bija iespējams iepazīties ar fragmentāru šī ziņojuma saturu, jo lielākā daļa ir slepena.

Saprotot, ka pašu spēkiem nevarēs atsist nemiernieku uzbrukumu, karavīri lūdza koalīcijas spēku atbalstu. ASV uz kaujas vietu nosūtīja helikopterus un lidmašīnas, kā arī ātrās reaģēšanas vienību. Kamēr vieni mēģināja sazināties ar koalīcijas karavīriem, citiem bija jāpieliek visi spēki, lai atraidītu uzbrukumu. Viņu vidū bija arī seržants Voldemārs Anševics, kurš kaujas laikā gāja bojā. Par izrādīto varonību viņš ieteikts augstākajam ārzemju karavīriem piešķiramajam ASV apbalvojumam — Bronzas zvaigznei.

Iespējams, pie posteņa ārējās sienas bija piestiprinātas sprāgstvielas. Tās izraisīja bunkurā esošās munīcijas eksploziju un pilnībā sagrāva to. Vēlāk, ierodoties papildspēkiem, bunkura drupās atrada bojāgājušos. Viņu vidū bija V.Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, trīs amerikāņu un trīs afgāņu karavīri. Vēl divi latviešu karavīri, kas šobrīd jau atgriezušies mājās, bija ievainoti. Apskatot posteni, nocietinājumā tika atrasti vismaz 15 granātmetēju šāviņu trāpījumi.

Operācija ilga deviņas stundas — daļa no uzbrucējiem nepaguva laikā atkāpties un kalnos tika pakļauti spēcīgam ASV gaisa spēku aviācijas uzlidojumam. Tiek lēsts, ka kopumā postenim uzbrukuši 30 kaujinieki, neskaitot tos, kuri nodrošināja atbalstu kaujā. Bez četriem Latvijas un trim ASV karavīriem postenī atradās arī 18 Afganistānas Nacionālās armijas karavīri. Vienpadsmit afgāņu karavīrus un viņu tulku sagūstīja nemiernieki.

Postenī gāja bojā astoņi nemiernieki, turpmāko piecu dienu laikā reģionā tika izvērsta plaša militārā operācija. Tajā, pēc amerikāņu mediju ziņām, piedalījās 400 amerikāņu, latviešu un afgāņu karavīru. Vēlākajā kaujas gaitā sabiedroto papildspēki iznīcināja vēl vismaz 20 uzbrucēju. Kad nemiernieki atbrīvoja sagūstītos afgāņus, operācija tika pārtraukta.

Atbrīvotos afgāņu karavīrus amerikāņi pratināja vairākas dienas. Viens no iemesliem bija aizdomas par to, ka viņi sadarbojušies ar nemierniekiem. Arī Latvijas militāristi centušies noskaidrot, cik patiesa ir informācija, ka karavīri, kuru apmācīšanā šajā reģionā iesaistījušies latvieši, ir slepeni pavērsušies pret viņiem. Pagaidām tam iegūti tikai netieši pierādījumi — atsevišķu afgāņu neskaidra prombūtne, kā arī aizsardzības uzdevumu neizpildīšana.

Gan amerikāņu, gan latviešu militārpersonas atzinušas, ka iespējamā afgāņu karavīru sadarbošanās ar aizvien aktīvākajiem Taliban nemierniekiem var kļūt par būtisku šķērsli situācijas uzlabošanā. Līdz šim uzskatīts, ka labi apmācīti afgāņu policisti un karavīri ir viens no stūrakmeņiem situācijas stabilizēšanai šajā valstī. Tagad neoficiālās sarunās tiek pieļauts, ka uzbrukumi, kurus, iespējams, tieši vai netieši atbalsta afgāņi, turpināsies.

Kunāra atrodas vienā no bīstamākajām Afganistānas daļām — Pakistānas pierobežā. Te afgāņu karavīru mācību misijā atrodas vairāk nekā 20 Latvijas karavīru. No Pakistānas Afganistānā ierodas liela daļa islāma nemiernieku. Bari Alai postenim ir svarīga loma koalīcijas spēku kontrolē pār nemiernieku aktivitātēm šajā reģionā, jo tas nodrošina iespējas plašai pārvietošanās koridoru novērošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas