Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nodokļu reformu nodod vērtēšanai Saeimā

Valdība otrdienas vakarā nodeva Saeimai vairāk nekā desmit likumprojektu, kas paredz izmaiņas nodokļu sistēmā. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) jau vairākkārt uzsvērusi, ka jaunā reforma dos drošības sajūtu, ka nākamajos trijos gados būs nemainīga un prognozējama nodokļu politika. Saeima plānojusi izmaiņas nodokļu likumos izskatīt kā steidzamas divos lasījumos nākamajā nedēļā, tos pieņemot 21. jūlijā.

Sociālie partneri – Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) – pirms valdības sēdes ieradušies pie premjera Māra Kučinska (ZZS) un apliecinājuši atbalstu nodokļu reformai, sēdē informēja premjers. Viņš augstu vērtējot partnerus, kuri ir sapratuši, ka kaut kur ir arī jāpiekāpjas. Reformas ietvaros daļēji tiek risināts arī veselības finansēšanas jautājums, paredzot palielināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par vienu procentpunktu, kas līdzīgi sadalās starp darba devējiem un darba ņēmējiem. Veselības ministrijai uzdots iesniegt valdībā veselības finansēšanas likumu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis gan atsauca LTRK atbalstu reformai, jo tā neesot sasniegusi sākotnēji prognozēto mērķi. Viņaprāt, tā nav vienkāršojusi nodokļu iekasēšanu, pašvaldības nav motivētas veicināt uzņēmējdarbības attīstību savā teritorijā, kā arī neesot dzirdēts, ka valdība gatavotos samazināt tēriņus publiskajā sektorā. Uzstāšanos Rostovskis tomēr beidza cerīgi: "Novēlu, lai jums izdodas ielikt pamatus straujākai Latvijas attīstībai."

Reizniece-Ozola (ZZS) informēja, ka ministrijas, tāpat kā pērn, pārskata savus izdevumus un jau pēc nedēļas valdība varētu iepazīties ar revīzijas rezultātiem. Ministre cer, ka LTRK būs kļūdījusies un reforma tomēr došot labumu cilvēkiem.

Ievērojamas izmaiņas plānotas likumā par Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), paredzot ieviest diferencēto IIN. No 2018. gada iecerēts ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā piemērot 20% likmi, algas daļai virs 20 000 – 23%, bet ienākumiem, kas lielāki par 55 000 eiro, – 31,4%. Pakāpeniski palielināsies neapliekamais minimums. Pensionāriem neapliekamais minimums 2018. gadā būs 250 eiro mēnesī, 2019. gadā – 275 eiro mēnesī, 2020. gadā – 300 eiro. Nolemts līdz 2023. gadam pagarināt termiņu, līdz kuram ar IIN neapliek Eiropas Savienības atbalsta subsīdijas lauksaimniekiem. Savukārt ienākumiem no kapitāla likme pieaugs līdz 20%, kas ir viens no kompensējošiem pasākumiem.

Top komentāri

Zane
Z
Valstij pliks dupsis, cer izbraukt uz nodokļu celšanu... Mums nodokļi tādi paši kā Dānijā... Runa jau nav par nodokļiem, vajag skatīt nodokļu naudas izlietojumu...??? Izšķērdīgi dzīvojot budžetu neaizlāpīs, ja visu algu atdotu valsts uzturēšanai... Viegli nāk nauda valsts aparātam, viegli arī aiziet ... Nav jādomā, kā nopelnīt, kā samaksāt par bērnu dārziem... Nav jādomā, kā izdzīvot...
pseidokreiss populisms
p
Sāka ar lozungu padarīt sistēmu vienkāršu un viegli administrējamu, pabeidza ar daudz sarežģītāku un dārgi administrējamu, turklāt, lielākie ieguvēji būs strādājošie bez bērniem ar zemu legāli uzrādīto atalgojumu, kā rezultātā pieaugs nevienlīdzība un aplokšņu algu sektora priekšrocības.
latvietis
l
BET,NAFIG MUMS VALDĪBU KURA KLANĀS MASKAVAI UN KURA NESPĒJ BARIKĀŽU VAROŅIEM PRIEKŠ ZĀLĒM PIELIKT TOS 75 LATUS ! BET SEV UN DRAUGIEM PIELIEK TŪKSTOŠUS ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas