Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Noraida opozīcijas priekšlikumus 2020.gada budžetam

Ministru kabinets ārkārtas sēdē noraidīja visus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus 2020.gada budžeta projektam pirms tā izskatīšanas Saeimā otrajā lasījumā, bet atbalstīja vairākus koalīcijas priekšlikumus, tostarp mainīt vairākas detaļas plānotajā jaunajā partiju finansēšanas modelī un pārdalīt 1,956 miljonus eiro Olimpiskā centra Rēzekne pabeigšanai.

Tāpat valdība vienojās par papildu 18 miljonu eiro novirzīšanu mediķu atalgojuma palielināšanai, no kā lielākā daļa rasta, pārdalot līdzekļus dažādās programmās. Pēc finanšu ministra Jāņa Reira (JV) paustā, vienīgie papildu līdzekļi 2020.gada budžetā ir Latvijas Bankas peļņas prognozes pārskatīšanas rezultātā gūtie 4,2 miljoni eiro, kas tiks novirzīti mediķu atalgojuma celšanai. Ar šo priekšlikumu koalīcija nāca klajā vien vakar.

Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2020.gada valsts budžeta projekta, vidēja termiņa budžeta ietvara 2020., 2021. un 2022.gadam likumprojekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam līdz 1.novembrim kopumā saņēma 324 priekšlikumus.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam.

Valsts budžeta likumprojektam iesniegti 77 priekšlikumi, bet vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektam - 56 priekšlikumi. Savukārt 26 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegts 191 priekšlikums. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas Saeimas frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un arī nozaru ministrijas.

Valdība atbalstīja koalīcija priekšlikumu valsts budžeta finansējumu ļaut piešķirt tikai tām partiju politisko organizāciju (partiju) apvienību sastāvā esošām partijām, kas bijušas apvienību sastāvā, startējot Saeimas vēlēšanās.

Iepriekš piecu koalīcijas partiju deputāti iesnieguši grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, rosinot noteikt, ka politisko organizāciju (partiju) apvienībai, kurai piešķirts valsts finansējums, atļauts to piešķirt tās sastāvā esošajām politiskajām organizācijām (partijām), ja tās bijušas minētās apvienības sastāvā, kandidējot iepriekšējās Saeimas vēlēšanās.

Tāpat valdība lēma aicināt Saeimu atbalstīt priekšlikumu 2020.gada budžetā paredzēt papildu līdzekļus 1,956 miljonu eiro apmērā Olimpiskā centra Rēzekne pabeigšanai, kā arī tika iezīmēti 1,6 miljoni eiro nākamgad gaidāmajiem XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem saistībā ar izveidojušos sadārdzinājumu.

Pēc valdības sēdes finanšu ministrs žurnālistiem stāstīja, ka valdība nelēma par papildu naudu budžetā, bet gan lēma par finansējuma pārdali. Vienīgie papildu līdzekļi 2020.gada budžetā ir Latvijas Bankas peļņas prognozes pārskatīšanas rezultātā gūtie 4,2 miljoni eiro, kas tiks novirzīti mediķu atalgojuma celšanai. "Kopumā mediķu algām tika pārdalīti 18 miljoni eiro, bet virs četriem miljoniem eiro pārējām programmām," piebilda Reirs.

Tikmēr starp noraidītajiem priekšlikumiem ir deputāta Ivara Zariņa (S) ideja 2020.gada budžetā paredzēt 1200 eiro, lai no Ministru kabineta sienas noņemtu uzrakstu "Viens likums, viena taisnība visiem".

Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins iesniedza priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam, lūdzot vairāku Liepājas izglītības iestāžu vajadzību apmierināšanai piešķirt 28 118 eiro.

Saeimas deputāte Evija Papule (S) iesniedza priekšlikumus nākamā gada valsts budžetam, piedāvājot daļu partiju finansējuma palielināšanai paredzēto līdzekļu pārdalīt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rezidentu apmācībai. Šim mērķim Papule lūdz nākamā gada budžetā paredzēt 991 000 eiro, līdzekļus rodot no jaunā politisko organizāciju finansēšanas modelim nākamajam gadam iezīmētās naudas.

Netika arī atbalstīts Zaļo un zemnieku savienības priekšlikums Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) budžeta programmā Latvijas NVO fonda un latviešu valodas apguves programmas noteikt 1,4 miljonus eiro, no kā vismaz 200 000 eiro būtu izmantojami Nevalstisko organizāciju (NVO) fonda darbības virzienam, kas paredzēts reģionālo un vietējo NVO darbības stiprināšanai un interešu aizstāvībai.

Netika arī atbalstīts deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas (S) priekšlikums, kas paredzēja uzdot Ministru kabinetam izstrādāt normatīvos aktus, kas paredz, ka no 2021.gada 1.janvāra ģimenes valsts pabalsts par pirmo bērnu ģimenē ir ne mazāks par 50 eiro, par otro - ne mazāks par 100 eiro un par trešo un katru nākamo bērnu - ne mazāks par 150 eiro mēnesī.

Tāpat noraidīts deputātu Jūlijas Stepaņenko, Katrinas Sprūdes, Lindas Liepiņas, Alda Gobzema un Didža Šmita priekšlikums paredzēt 8,1 miljonu eiro pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika nodrošināšanai no 2020.gada 1.septembra. Noraidīts arī deputātu priekšlikums paredzēt 4,2 miljonus eiro pirmsskolas izglītības iestāžu bērnu no 1,5 līdz četru gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pedagogu darba samaksas pakāpeniskai finansēšanai no valsts budžeta 2020.gadā.

Noraidīts arī minēto deputātu priekšlikums paredzēt zinātnes bāzes finansējumu 28,7 miljonu eiro apmērā, nodrošināt papildus finansējumu ikgadējam finansējuma pieaugumam studijām valsts dibinātās augstskolās 29,9 miljonu eiro apmērā, kā arī piešķirt finansējums 1,1 miljona eiro apmērā augstskolu mācībspēku darba samaksas paaugstināšanas grafika nodrošināšanai no 2020.gada 1.janvāra.

Paredzēts, ka galīgajā lasījumā par likumprojektiem Par valsts budžetu 2020.gadamPar vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022.gadam un 26 pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 13.novembrī.

Top komentāri

Vienotības sonderkomanda!
V
Aši, aši, ķerieties pie komentāru rakstīšanas. Izstāstiet visiem, cik mediķi ir slikti, cik opozīcija nelietīga un Kariņš, Reirs un Bordāns labi!
Vienotība
V
Paši rosina un paši atbalsta!
prom
p
Opozicināri, škic no ceļa! Jūs esak kremlīni
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas