Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Nosaukuma dēļ apstrīd apvienības "Par labu Latviju!" reģistrāciju

Uzskatot, ka politiskās apvienības Par labu Latviju! nosaukums ir ļoti līdzīgs biedrības _Kustība par labu Latviju! _nosaukumam, kāda privātpersona Andris Jančevskis šonedēļ Uzņēmumu reģistrā (UR) apstrīdējis apvienības reģistrāciju (UR), Dienu informēja UR galvenā valsts notāra vietnieks juridiskajos jautājumos Sandis Karelis.

Privātpersona savā iesniegumā UR norādījusi, ka, atļaujot reģistrēt politisko apvienību ar nosaukumu _Par labu Latviju!_, kāds jau tās reģistrācijas brīdī bija biedrībai, ir pārkāpta Politisko partiju likuma 6.panta 1.daļa. Tā nosaka, ka partijas nosaukumam, tā saīsinājumam vai simbolikai ir nepārprotami jāatšķiras no Latvijā agrāk reģistrēta politiskā spēka u.c., kā arī biedrības vai nodibinājuma nosaukuma.S.Karelis atzina, ka apvienības un biedrības nosaukumi ir ļoti līdzīgi, taču UR saskaņā ar citu - likumu par Uzņēmumu reģistru - drīkst atteikt politiskās partijas vai apvienības reģistrāciju vien tad, ja tās nosaukums ir līdzīgs kāda cita politiskā spēka nosaukumam.Savukārt attiecībā uz biedrībām un nodibinājumiem UR var atteikt politiskā spēka reģistrāciju, ja tās nosaukums pilnībā sakrīt ar jau reģistrētas biedrības vai nodibinājuma nosaukumu. Šajā gadījumā nosaukumu līdzību UR nav tiesīgs vērtēt un atteikt politiskā spēka reģistrāciju, noteica S. Karelis.Pēc viņa teiktā, apvienības _Par labu Latviju!_ un biedrības nosaukums pilnībā nesakrīt. Arī pati biedrība nav iebildusi pret to, ka līdzīgo nosaukumu izmanto politiskā apvienība. Šo iemeslu dēļ privātpersonas iebildumi, visticamāk, tiks noraidīti, teica S.Karelis. Atbilde personai tiks sniegta, iespējams, jaunnedēļ.Jautāts, ja UR nav tiesīgs vērtēt līdzīgos nosaukumus, kura institūcija to vai ko citu var darīt, lai sajaucami līdzīgie nosaukumi neapgrūtinātu vēlētāju izvēli, S.Karelis pieļāva, ka lielākas tiesības šajā ziņā varētu būt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

(UR precizē, ka politisko partiju reģistrā ir ierakstīta politisko partiju apvienība ar nosaukumu Partiju apvienība Par Labu Latviju, bet Biedrību un nodibinājumu reģistrā ir ierakstīta biedrība ar nosaukumu Kustība par Labu Latviju.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas