Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Nulles deklarācijas būs jāiesniedz 2012.gada sākumā

Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas jeb tā saucamās nulles deklarācijas būs jāiesniedz 2012. gada sākumā, tā otrdien nolēma Ministru kabinets, izskatot Finanšu ministrijas sagatavoto fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektu. Tas paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācijas būs jāiesniedz tādām personām, kuriem pieder īpašums vai finanšu līdzekļi vairāk nekā 50 minimālo mēnešalgu jeb 10 000 latu apmērā.

Likumprojektā ir paredzēts, ka deklarācijas jāiesniedz tikai tām personām, par kuru īpašumiem Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nav pieejamas ziņas no Latvijas valsts oficiālajiem reģistriem, vai kuriem pieder īpašumi ārvalstīs, vai kuru īpašumu un uzkrājumu vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas.

Deklarāciju iesniegšanas termiņš plānots trīs mēneši, deklarācijas varēs iesniegt papīra formātā un elektroniski.

Likumprojekta mērķis ir konstatēt fizisko personu mantisko stāvokli uz 2012. gada 1.janvāri un nodrošināt fizisko personu mantiskā stāvokļa, ienākumu un izdevumu atbilstības un attiecīgi nodokļu samaksas un ienākumu legalitātes kontroles iespējas nākotnē, kā arī izveidot sistēmu, lai konstatētu fizisko personu mantisko stāvokli, kas kalpotu par atskaites punktu godīgākas un tiesiskākas sabiedrības attīstībā.

Likumprojektā ir ietverta prasība visiem deklarācijas iesniedzējiem vienlaicīgi ieskaitīt skaidras naudas uzkrājumus savos kontos, lai nodrošinātu iespēju nodokļu administrācijai pārliecināties par šādu līdzekļu esamību un novērstu iespēju vienu un to pašu skaidro naudu deklarēt vairākas reizes. Šī norma radīs nelielu papildu administratīvo slogu, taču ir samērīga ar paredzēto ieguvumu - skaidras naudas kontroles iespēju.

Lai efektīvāk izmantotu valsts resursus, likumprojektā paredzēts saskaņot valsts amatpersonu deklarācijas prasības ar sākumdeklarēšanu.

Personām, kas 2012. gadā sniegs kārtējo valsts amatpersonu deklarāciju pēc stāvokļa uz 2012. gada 1.janvāri, būs jāpilda nulles deklarācijas likuma prasība ieskaitīt skaidru naudu kontā.

Valsts amatpersonām kā līdz šim tiks piemērotas stingrākas prasības, piemēram zemāks deklarēšanas slieksnis (20 minimālās mēnešalgas).

Likumprojekts vēl tiks izskatīts Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas