Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

papildināta (14:26) - Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas pasākumi izmaksās nepilnu pusmiljonu latu

Šodien, 27. novembrī, valdībā izskatīja informatīvo ziņojumu par Latvijas Tautas frontes (LTF) 25. gadu jubilejas pasākumiem un lēma par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, kā arī 2013. gada budžetā. Ar šo jubileju saistīto pasākumu mērķis ir pārliecinoši un ilglaicīgi apspoguļot Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas vēsturisko nozīmību, kas ir akcentējama gan LTF jubilejas reizē, gan arī popularizējama ikdienā.

Lai sagatavotos un atzīmētu Latvijas valstij nozīmīgo gadskārtu, ko atzīmēs 2013. gada rudenī, ar Ministru prezidenta rīkojumu tika izveidota darba grupa, kuras uzdevums bija izstrādāt pasākumu plānu un koordinēt valsts institūciju, pašvaldību un nevalstiskā sektora darbu paredzēto pasākumu īstenošanā. Darba grupa ir izvirzījusi četrus prioritārus pasākumus: pamatekspozīcijas izveide LTF muzejā (321 837 latu apmērā), trīsdesmit tematisko izstāžu organizēšana, grāmatas izdošana par LTF darbību (19 000 latu apmērā) un dokumentālas filmas uzņemšana par LTF darbību (17 500 latu apmērā).

Īpaši nozīmīgs pasākums būs tematisko izstāžu organizēšana, ko veiks bibliotēkas, muzeji, arhīvi, kuru tīkls aptver visu Latviju. Šī aktivitāte ļaus izjust LTF jubilejas gaisotni ne tikai Rīgā, kur notiks centrālie pasākumi, bet visos Latvijas reģionos. Kultūras ministrija (KM), izsludinot atklātu projektu konkursu, aicinās pieteikties uz līdzfinansējumu pašvaldību bibliotēkas un muzejus, kā arī Latvijas Nacionālā arhīva reģionālās nodaļas. Prognozējams, ka projektu konkursa rezultātā, saņemot līdzfinansējumu (katram projektam līdz 2 000 latiem), visā Latvijā tiks izveidotas vismaz trīsdesmit tematiskās izstādes. Tās tiks organizētas tā saucamajās "atmiņas institūcijās" – bibliotēkās, muzejos un arhīvos. Šo  izstāžu mērķauditorija būs skolu jaunatne, savukārt projektu veidošanā tiks iesaistīti arī skolu muzeji. Savukārt visos jubilejas pasākumos aktīvi iesaistīsies gan vēsturisko notikumu dalībnieki un aculiecinieki, gan paaudze, kura dzimusi neatkarīgās Latvijas laikā.

Paredzēts, ka pamatekspozīcija LTF muzejā mūsdienīgā veidā aktualizēs vienu no spilgtākajiem posmiem Latvijas vēsturē – Trešo atmodu, uzrunājot visplašāko auditoriju, kā arī atklājot vēsturiskos notikumus un sabiedrības ceļu uz neatkarīgas valsts atjaunošanu. Muzeja ekspozīcija ļaus dziļāk izprast vēsturi gan Latvijas iedzīvotājiem, gan valsts viesiem. Lai iekārtotu LTF pamatekspozīciju vēsturiskajā celtnē (Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15), paredzēts veikt ēkas infrastruktūras sakārtošanu. Tāpēc biedrībai Latvijas Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome piešķirtais  finansējums daļēji tiks izmantots ēkas renovācijai.

Preses brīfingā, kas tika sarīkots pirms valdības sēdes, piedalījās bijušais LTF vadītājs Dainis Īvans, Ministru prezidenta padomniece un bijusī LTF Informācijas centra vadītāja Sarmīte Ēlerte un KM Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns. Klātesošie uzsvēra LTF izšķirošo lomu Latvijas neatkarības atjaunošanā, atzīmējot, ka tieši šis laiks apliecināja sabiedrības spēju apvienoties un uzņemties atbildību kopēju mērķu sasniegšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas