Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta (3) - ZRP nolēmusi Saeimas priekšsēdētāja amatam virzīt Āboltiņu

Zatlera reformu partijas (ZRP) frakcija pirmdien nolēmusi Saeimas priekšsēdētāja amatam rītdienas sēdē virzīt pašreizējo parlamenta spīkeri un Vienotības līderi Solvitu Āboltiņu, pastāstīja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Holma norādīja, ka visi ZRP deputāti apņēmušies atbalstīt viņas kandidatūru un savus solījumus pildīšot.

ZRP gan vēl neesot par šo lēmumu informējusi pašu Āboltiņu, tāpēc pagaidām nav zināms, vai viņa rīt piekritīs kandidēšanai uz šo amatu.

Vienotības preses sekretāre Laila Timrota informēja, ka Vienotība ZRP lēmumu Saeimas priekšsēdētājas amatam izvirzīt Āboltiņu līdz rītdienai nekomentēs. Savukārt aģentūra BNS ziņo, ka Āboltiņu virzīs arī viņas pārstāvētā apvienība Vienotība, to apstiprinājis apvienības pārstāvis Dzintars Zaķis.

Viņš norādīja, ka pašlaik ir šķietami pietiekams balsu vairākums, lai Āboltiņa tiktu ievēlēta šajā amatā, lai gan ar aizklātajiem balsojumiem simtprocentīgi neko nevarot zināt, vēsta BNS.

Zaķis BNS arī uzsvēra, ka nav laba situācija, ka balsojumā par Saeimas spīkeru piedalās tikai viens opozīcijas virzīts pārstāvis, un piebilda, ka Āboltiņa ir augsta līmeņa profesionāle, kas līdz šim labi pierādījusi sevi Saeimas spīkeres amatā.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atzina, ka viņam nekas nebūtu pret šādu piedāvājumu, ja pārējā koalīcijas vienošanās par atbildības jomu sadali paliek nemainīga. Tiesa gan, tas esot viņa personīgais viedoklis, jo frakcijā šāda iespēja nav vēl apspriesta.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka tas esot šīs jaunās pašpasludinātās koalīcijas lēmums un vispirms esot jāsagaida, vai pati Āboltiņa tam piekrīt. "Mēs esam opozīcijas partija un par to spriedīsim," teica Brigmanis.

Ne ZRP, ne Vienotība šodien gan nepauda vēlmi izvirzīt savu kandidātu Saeimas priekšsēdētāja amatam, atzina partiju pārstāvji. Pēc Valda Zatlera neievēlēšanas Saeimas priekšsēdētāja amatā  Vienotība aicināja ZRP izvirzīt kādu citu kandidātu, tomēr šī partija no tā kategoriski atteikusies un aicinājusi kandidātu izvirzīt  Vienotībai, kas arī to nevēlējās.

Vienotība piedāvāja ZRP izvirzīt kādu citu kandidātu, piemēram, Vjačeslavu Dombrovski, tomēr ZRP to noraidījusi, norādot, ka neizvirzīs nevienu kandidātu.

Viens no ZRP redzamākajiem politiķiem Edmunds Sprūdžs šodien neizslēdza iespēju Saeimas priekšsēdētāja amatā atbalstīt Āboltiņu vai kādu citu  Vienotības kandidātu.

Politiķis izteicās, ka šādā situācijā ZRP pienāktos kompensācija ar kādu citu amatu, taču ir jāņem vērā ZRP atstājušais sešinieks un kompensējošo amatu - ministra, Saeimas komisijas vadītāja vai parlamentārā sekretāra amatu - varētu piešķirt ZRP pametušajiem deputātiem.

Sprūdžs norādīja, ka būtu bēdīgi valstij, ja tiktu izlemts veidot koalīciju ar Zaļo un zemnieku savienību, ZRP atstājot opozīcijā. Viņš apšaubīja, ka visi ZRP sešinieka deputāti būs gatavi iet koalīcijā ar ZZS - "labi, ja trīs no viņiem būs ar mieru spert šādu soli".

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas pirmajā sēdē tika izgāzta Zatlera Reformu partijaslīdera Zatlera kandidatūra Saeimas priekšsēdētāja amatam, par kuru neilgi pirms balsojuma vienojās koalīcija Vienotība, ZRP un Nacionālā apvienība, kā arī seši ZRP pametušie deputāti. Taču vairākums nenobalsoja par Zatleru, līdz ar to bija jāizvirza jauni kandidāti.

Pēc neveiksmīgajām vēlēšanām uz trešo kārtu Saeimas vēlēšanās uzvarējusī apvienība Saskaņas centrs Saeimas spīkera amatam izvirzīja Andreju Klementjevu, kurš 10.Saeimā bija vicespīkers.

Saeima pirmdienas vakarā nolēma izsludināt sēdes pārtraukumu līdz otrdienas plkst. 9.

(ziņa papildināta ar Dz.Zaķa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas