Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināta - Atklāti būtiski pārkāpumi NBS mīnu kuģu iepirkumā

Iepazīstoties ar Aizsardzības ministrijas (AM) pārbaudes grupas ziņojumu par „Imanta” klases mīnu kuģu pirkuma līguma izpildes un ekspluatācijas organizācijas pārbaudi un tehniskās dokumentācijas iegādes procesa izvērtējumu, aizsardzības ministrs uzdevis atbildīgajām AM amatpersonām izvērtēt iespējas civiltiesiskā kārtībā vērsties pret AM un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonām par nelietderīgu valsts līdzekļu izlietošanu, kā arī lūdzis pārbaudes grupas atzinumu nosūtīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

KNAB preses pārstāve Ilze Leimane aģentūrai BNS gan teica, ka KNAB jau ilgāku laiku veic pārbaudi par Jūras spēku kuģu iepirkumiem un birojs šajā jautājumā sadarbojoties ar Aizsardzības ministriju. Kad ministrijas komisijas atzinums būs saņemts, tad to pievienos pārējiem pārbaudes materiāliem. Leimane gan atteicās prognozēt, kad KNAB varētu pārbaudi pabeigt, taču kriminālprocess neesot sākts.

Pārbaudes laikā tika konstatēti vairāki pārkāpumi NBS Jūras spēku Alkmaar klases mīnu kuģu tehniskās dokumentācijas iepirkumā. Līgums, kas bija noslēgts starp NBS JS un Nīderlandes Karaliskajiem Jūras spēkiem, neparedzēja tehniskās dokumentācijas iegādi latviešu vai angļu valodā – tātad tika nopirkta prece bez tās lietošanas instrukcijas lietotājam (NBS JS) saprotamā valodā.

No mīnu kuģu iegādes līguma noslēgšanas brīža 2005.gada 24.augustā līdz pirmajam rīkojuma dokumentam par tehniskās dokumentācijas iegādi angļu valodā bija pagājis viens gads un divi mēneši.

Tehniskās dokumentācijas iegādes procedūru 580 000 eiro apmērā tika uzdots veikt amatpersonām, kurām nav pieredzes starptautisku iegāžu organizēšanā un atbilstošu angļu valodas zināšanu. Tirgus izpēte netika veikta, netika izvērtēts līgumcenas pamatojums. Iepirkuma process noticis formāli, netipiski īsā laikā, nav izmantotas tiesības pieaicināt ekspertus. Tāpat arī konstatēts, ka iepirkuma līgums izstrādāts nepilnīgi un pavirši.

NBS rīcībā nav pieņemšanas–nodošanas akta precei (tehniskajai dokumentācijai angļu valodā) 580 000 eiro vērtībā. Preces piegāde nav notikusi atbilstoši līguma nosacījumiem.

Ministrijai ir pamatotas šaubas par iegādātās kuģu tehniskās dokumentācijas angļu valodā autortiesībām. Nav pārbaudīta katras iegādātās tehniskās dokumentācijas vienības atbilstība uz kuģiem esošajam tehniskajam nodrošinājumam.


(papildināta ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas