Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta - Cimdars gatavs atkārtoti kandidēt uz CVK priekšsēdētāja amatu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem paudis gatavību atkārtoti kandidēt uz CVK priekšsēdētāja amatu.

A.Cimdars apliecināja, ka pagājušajā nedēļā nosūtījis vēstuli visām Saeimas frakcijām un pie frakcijām nepiederošajam deputātam Visvaldim Lācim, kurā ir pārskats par iepriekšējo četru gadu darbību un nākotnes redzējums. "Esmu gatavs strādāt turpmākos četrus gadus un atkārtoti kandidēt uz Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amatu," atzina A.Cimdars.

Jau pirmdien A.Cimdars viesojies Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes sēdē, kas jau paudusi gatavību atbalstīt A.Cimdaru šajā amatā. Viņš arī sagaida uzaicinājumu no citām frakcijām.

Uz jautājumu par savām izredzēm tikt pārvēlētam, A.Cimdars atbildēja izvairīgi, norādot, ka svarīgs ir redzējums, bet "pakļaušanās partiju vēlmēm nav pieņemama".

"Par nākotnes uzdevumiem var diskutēt, ja manā redzējumā nav iekļauts kāds svarīgs uzdevums, par to var diskutēt un var arī koriģēt," teica A.Cimdars.

Savukārt, noraidot pārmetumus par e-vēlēšanu neieviešanu, A.Cimdars uzsvēra, ka "CVK nav tā īstā adrese, kam pārmest, ar to ir jānodarbojas valdībai". Viņš atgādināja, ka savulaik valdībā akceptētā e-vēlēšanu ieviešanas koncepcija ir tikusi apturēta un tagad vairs nav spēkā.

"Par e-vēlēšanām pārmest - tā ir nekompetence," sacīja A.Cimdars un piebilda, ka tas ir ne tik daudz naudas kā uzticamības jautājums. Viņš pašlaik darbojas arī Satiksmes ministrijas vadītajā darba grupā, kas izvērtē iespējas organizēt e-balsošanu.

A.Cimdars vēstulē frakcijām minējis 16 uzdevumu, kas būtu jāpaveic līdz 2014.gadam - sarīkot republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas 2013.gadā, sarīkot Eiropas Parlamenta vēlēšanas un 11.Saeimas vēlēšanas 2014.gadā.

Viņš iecerējis sagatavot priekšlikumus izmaiņām vēlēšanu procedūrās, lai palielinātu ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu iespējas piedalīties vēlēšanās, tautas nobalsošanās un parakstu vākšanas procedūrās. Viņš vēlas arī panākt vēlēšanu iecirkņu aprīkojuma atjaunošanu, galveno uzmanību pievēršot vēlēšanu iecirkņu nodrošināšanai ar vēlēšanu kastēm un vēlēšanu kabīnēm.

CVK vadītājs vēlas piedalīties priekšlikumu izstrādē balsošanas nodrošināšanai elektroniskā vidē 2013.gada pašvaldību vēlēšanās, 2014.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās un Saeimas vēlēšanās.

Starp uzdevumiem ir arī nodrošināt iespēju vēlēšanu iecirkņu komisijām 2013.gada pašvaldību vēlēšanās izmantot elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmu Balsis, izstrādāt un 2013.gada vēlēšanās īstenot pilotprojektu vēlētāju reģistrēšanai elektroniskās tiešsaistes režīmā, ieviest vēlētāju reģistrāciju elektroniskās tiešsaistes režīmā 2014.gada Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanās un izstrādāt risinājumu papildu balsošanas iespējai Saeimas vēlēšanās, lai vēlētāji, kuri vēlēšanu laikā neatrodas savā vēlēšanu apgabalā, var nobalsot par savā vēlēšanu apgabalā pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem.

A.Cimdars par uzdevumu izvirzījis arī izstrādāt normatīvo regulējumu, kas precizētu vietējo un starptautisko vēlēšanu novērotāju tiesības, pienākumus un akreditācijas nosacījumus, turpināt attīstīt CVK sadarbību ar Eiropas valstu nacionālajām vēlēšanu komisijām un starptautiskajām vēlēšanu organizācijām, sniegt attīstības palīdzību jaunattīstības un pārejas ekonomikas valstīm brīvu un godīgu vēlēšanu sarīkošanā, aktīvi līdzdarboties Eiropas valstu vēlēšanu administratoru asociācijā (ACEEEO), izplatot Latvijas pieredzi vēlēšanu sarīkošanā un sekmējot Latvijas atpazīstamību Eiropā un pasaulē.

CVK vadītāja plānos ietilpst arī CVK locekļu un darbinieku profesionalitātes un kompetences paaugstināšana, piedaloties starptautiskajās vēlēšanu novērošanas misijās, kā arī turpināt apzināt vēlēšanu vēstures materiālus un nodrošināt to ievietošanu CVK interneta mājaslapā.

Jau vēstīts, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atbalsta A.Cimdara atkārtotu iecelšanu Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amatā, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem teica ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Savukārt Vienotība pieļauj, ka varētu virzīt citu kandidātu.
Jautājums par CVK priekšsēdētāju koalīcijā tika atlikts uz nākamo nedēļu.

CVK locekļi un vadītājs jāievēlē līdz 2.maijam, plānots, ka vēlēšanas notiks līdz Lieldienām. Termiņu, kādā jāizvirza kandidāti komisijas pārstāvju un vadītāja amatiem, Saeimas prezidijs un Frakciju padome noteiks otrdien.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas