Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

papildināta - Karogs pie privātmājām arī turpmāk svētkos būs jāizkar obligāti

Saeimas deputāts Igors Aleksandrovs (JL) karstu debašu laikā sēdē paziņoja, ka atsauc savu priekšlikumu grozījumiem Latvijas valsts karoga likumā, kas paredz obligātu karoga novietošanu pie privātmājām tikai divos datumos - 4. maijā un 18. novembrī. Priekšlikums raisīja emocionālas debates un asas vārdu pārmaiņas.

Grozījumi paredz, ka Latvijas valsts karogu pie privāto personu ēkām novieto 4.maijā un 18.novembrī, šobrīd likums nosaka karogu novietot arī 1. maijā un 11. novembrī, kā arī ar sēru noformējumu 25.martā, 14.jūnijā, 17.jūnijā, 4.jūlijā un decembra pirmajā svētdienā. Priekšlikums nemaina likumā noteikto, ka iepriekšminētajos datumos karogi novietojami pie publiskajām ēkām.

I. Aleksandrova iesniegto priekšlikumu, redakcionāli precizētu, Saeimas komisija iepriekš bija atbalstījusi. Tomēr sēdē deputāti strīdējās, vai obligāta karoga novietošana ir totalitāras valsts iezīme, vai tas neveicinās jaunatnes vēstures nezināšanu, kā arī izskanēja spekulācijas par priekšlikuma mērķiem. Deputāts Visvaldis Lācis atkal dziedāja no tribīnes.

"Latvijā notiekošais.. liecina par to, ka dienu no dienas mēs zaudējam patriotismu, Latvijas mīlestību, dzimtenes mīlestību... Sabiedrība šo balsojumu uztvers kā tautas priekšstāvju kārtējo rīcību, ka valsts simboli ir otršķirīgi, ka mēs, tautas priekšstāvji, to vērtējam kā kaut ko maznozīmīgu," klāstīja deputāts Jānis Lagzdiņš (TP), vēsta BNS. Savukārt Aleksandrova partijas biedrs Jānis Reirs sacīja: "Ja man būtu privātmāja, man valsts karogs plīvotu katru dienu."

Turpretī "Saskaņas centra" biedrs Nikolajs Kabanovs ("Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā") pauda, ka šis jautājums, viņaprāt, ir tukša salmu kulšana un nav nozīmīgs. Vēlāk tribīnē kāpa Zaļo un zemnieku savienības biedrs Ingmārs Līdaka, kurš, klāstot savu pozīciju, pēc Kabanova izteikumiem no plenārsēžu zāles skaļā balsī teica: "Aizver muti!"

Juris Dobelis (TB/LNNK) debašu karstumā priekšlikumu nosauca par stulbu.

Aleksandrovs beigu beigās nolēma savu priekšlikumu atsaukt, jo tas, viņaprāt, radījis nevajadzīgi asas diskusijas. Viņš gan izteicās, ka cer uz grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai par karoga neizvietošanu būtu maigāks sods. Arī pēc tam, kad I. Aleksandrovs paziņoja par priekšlikuma atsaukšanu, deputāti turpināja kāpt tribīnē un debatēt.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka komisijas atbalstītie priekšlikumi var tikt atsaukti tikai ar komisijas piekrišanu, tāpēc deputātiem par to bija jābalso. Par nobalsoja 22 deputāti, pret bija 52, atturējās deviņi.

18. novembris ir Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena, savukārt 4. maijs - Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas