Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

papildināta - Premjeri par 23.augustu kā Eiropas staļinisma un nacisma upuru piemiņas dienu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
.....
.
Tiem,kas dzivo pagatne,nav nakotnes.Ka Latvijai.Un visiem komentu rakstitajiem.Jus jau "nokementejaties"lidz Latvijas bankrotam.Turpiniet tada pasa gara,un driz Latvijas teritorija bus vairak minaretu,neka baznicu.Vienreiz saciet stradat,ja jus to vel makiet...
Bumbins
B
Papriekšu apskaties pēc kā izskaties pats. Tu, lūzer, atgādini vienreiz putna kuņģī pārstrāda†u jāņogu!
V
V
Pašlaik taču arī notiek vistīrākais genocīds, kas ir sekas mafijas klanu īstenotajai valsts nozagšanas politikai, nu beidzot valsts izzagta pa tīro, un sākas genocīds, vai par godu tam Cipariņš nav ieplānojis vēl kādu sēru dienu, vai Zoo kādu krosiņu noorganizējis!?
monitors
m
Vispār pats MRP bez šaubām bija amorāls (dēļ slepenā pielikuma, it īpaši tādēļ, ka PSRS daudzināja "Nost ar slepeno diplomātiju! Miers bez aneksijām un kontribūcijām!), bet par politikas un morāles savstarpējām attiecībām visu jau 16.gs. ir paskaidrojis Makjavelli un tur nav ko piebilst. Ja arī Halifakss izteicās, ka ar šo līgumu pārdotas citu tautu brīvības, tad viņam nevajadzēja aizmirst, ko Čemberlens pirms gada nostrādāja Minhenē. Bet Staļinam, bez šaubām, 23.augusts bija lielā svētku diena, jo pirms dažām dienām PSRS nav neviena sabiedrotā (Mongoliju un Tannu Tuvas Tautas republiku atļaušos pie tādiem nepieskaitīt) un te pēkšņi niknākais ienaidnieks solās būt par partneri un sabiedroto. Skaidrs, ka nekāda ciešā draudzība tur sanākt nevarēja un arī nesanāca, jo valstu ideoloģijas bija savstarpēji izslēdzošas (vienkārši interešu sakritība). Starp citu pēc MRP Japānai pajuka visa saprašanās ar Hitleru, jo iepriekš bija domāts kopīgi pret PSRS karot,bet tā japāņi izlēma karot Āzijā un Klusajā okeānā un noslēdza ar PSRS 1941.gadā neitralitātes līgumu. Tā kā arī šajā ziņā PSRS ieguva. Vienuvārd sakot, PSRS izkļuva no diplomātiskās izolācijas, sanaidojot Vāciju ar Angliju un Franciju. Ko te īpaši Staļinam varētu pārmest? Ka viņam tāpat kā Hitleram nepatika Versaļas sistēma, un viņš to vēlējās noārdīt? Skaidrs, ka nekāds pacifists Staļins nebija, vienīgi nevēlējās, lai visa Eiropas lielvalstis mestos viņam krāgā. Tādēļ arī iepriekš virzījā kolektīvās drošības projektus, kamēr jutās no Rietumiem apdraudēts. Galvenā Staļina vaina nav MRP kā tādā (nevienotos viņš ar Hitleru, iespējams, Čemberlens vienotos, jo tas sabiedroto dīvainais karš bez kādas ofensīvas pret Vāciju, neizskatījās pēc militārās loģikas kalngala), bet tā izpildījumā. Bet arī te jāatceras, ka turpmākajos gados vienīgais, ko Rietumi Staļinam pārmeta bija Baltijas valstu inkorporācija. Par Polijas pazaudētajām teritorijām Jaltā un Potsdamā izlēma Poliju kompensēt uz Vācijas rēķina, Polija piekrita. Somija ar nekādas pretenzijas par Viborgu neizvirzīja, sociālistiskā Rumānija arī Besarābiju un Ziemeļbukovīnu neatprasīja un nedara to arī šodien. Un te nu jāsaka viennozīmīgi - Baltijas valstu inkorporācija 1940.gada augustā bija, iespējams, nopietnākā Staļina ārpolitiskā kļūda. Jo Rietumos nepacēlās balsis pret padomju karaspēka ievešanu 17.jūnijā, sak, kara laiki, placdarms jāaizsargā, nepacēlās balsis arī pret "tautas valdību" nodibināšanu, sak, PSRS ir vajadzīgi lojāli režīmi, bet "vēlēšanas" ar turpmāko Baltijas valstu inkorporāciju PSRS, tālāko sociālisma ievešanu un politiskajām represijām bija par daudz. Sākotnēji gan jūnija dienās cirkulēja ziņas, ka Latvijai būšot Mongolijas statuss, bet alkas pēc teritoriālā revanša apmigloja apziņu. Rezultātā Padomija dabūja tādu skabargu savā ķermenī, kad pie nopietnākas krīzes ar Padomiju bija cauri. Nu cerams, ka šīs MRP mācības būs noderīgas mūsdienu Krievijas līderiem.
lasītājs
l
Putlers paģībs, uzzinot par šitādām deklarācijām.
zvirbulēns
z
Šodien, kad Latvijas un citu Eirpas Savienības valstu kalendāros 23.augusts ir ierakstīts kā staļinisma un nacisma upuru piemiņas diena, arī Briselē Mini Eiropas parkā vairāk nekā 600 cilvēku piemin staļinisma un komunisma upurus, ziņo Ģirts Salmgriezis, Eiropas Tautas partijas grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks. Pagājušajā gadā Eiropas Parlamenta deputātei no Latvijas Inese Vaiderei kopā ar četriem citu valstu kolēģiem, izdevās panākt, ka Eiropas Parlamentā oficiāli pieņēma un izsludināja deklarāciju «Par 23.augusta pasludināšanu par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu». Tajā tika aicināti visi nacionālie valstu parlamenti pasludināt 23.augustu, dienu, kad tika noslēgts Molotova – Ribentropa pakts, par kopīgu Eiropas staļinisma un nacisma noziegumu upuru piemiņas dienu. Jāatgādina, ka 16.jūlijā Saeima nobalsoja par grozījumiem likumā «Par svētku un atceres dienām», un 23.augusts Latvijā oficiāli pasludināts par piemiņas dienu. ------------------------------ Nu, vai nav trako nam"? Latvijā jau likumā ierakstīta šī diena, bet Dombrovskis vēl tik paraksta apņemšanos to ieviest! Ārprāts, man nosarka pat aste, no tā analfabētisma!
Krievijas patriots.
K
Svastika ir viena no Latviešu tautas zīmēm jau no 10 gs., līdzīgas zīmes izmantoja arī citas tautas. Zvaigzne ir ne tikai padomju, bet arī amerikāņu simbolika. 1940. gadā, kad Latviju okupēja padomju krievija, tika izsūtīti un nošauti desmitiem tūkstoši cilvēku. Pašā sākumā tā bija miermīlīga operācija, taču jau pēc dažām dienām sākās slaktiņi. Līdz ar to arī radās mūžīgais naids pret boļševiekiem. Loģiski, ka šo situāciju izmantoja vācieši un kara otrā pusē savā sastāvā iekļāva Latvijas armijas struktūrvienības. Te pat nebija runa par brīvprātīgu iekļaušanos, jebkurā gadījumā tā bija piespiedu demobilizācija, tos kuri atteicās nošāva vai nosūtīja uz nāves nometnēm. Man rados ir vectēvi, kuri ir karojuši gan leģionā, gan sarkano pusē. Abos gadījumos šī bija piespiedu karošana jo saskaņā ar starpvalstu vienošanos nedrīkst piespiest okupēto valstu pilsoņus. Uskatu, ka mani radinieki ir kļuvuši par divu totalitāru lielvaru ķīlniekiem, par lielgabalu gaļu. Šā punkta sakarā varētu piespiest mūsdienu vāciju un krieviju sākt maksāt milzīgas kontribūcijas, jo Latvija kā valsts joprojām neko par šiem zaudējumiem nav saņēmusi. Visu laiku ir runa tikai par Krievijas nodarījumu, bet tiek noklusēta vācijas loma. Pie tam kontribūcijas saņēma tikai pēc 2. pas. karu pārdzīvojušās valstis, kas nozīmē, ka okupētās teritorijas nesaņēma neko. Ja kāds te joprojām mēģina kā vecs patafons malt veco SSSR laiku retoriku par fašistisko pirmskara Latviju, kurš savus vēsturisko bagāžu balsta tikai uz līdz 1980. gadam Krievijā izlaistajām grāmatām izlasa arī ko nebūt no objektīvās literatūras: Solžeņicina "Gulaga arhipelāgu", rietumu vēsturnieku analītiskos pētījumus, latvijas vēstures grāmatas uc. Vispār brīnos, ko var līksmot par tiem padomju laikiem, varētu domāt, ka Latviju no Krievijas šķir Berlīnes mūris. Šitos SSSR fanotājus uzskatu par vislielākajiem gļēvuļiem un divkošiem. Lūdzu ielejiet savos autiņos benzīnu pa 25Ls un pēc 4h Jūs jau būsiet savā sapņu zemē, tur jūs neviens neapspiedīs un tur Jūs tiešām būsiet tajā zemē, par kuru Jūs mūždien esat klusībā sapņojis. Tai pat laikā Jūs iekšēji saprotat, ka mūsdienu krievijā jūs tomēr atgriesties negribiet, jo te tomēr ir labāk. To esmu dzirdējis no daudziem krieviem, kuri ir paciemojušies krievijā, kuri atzīst, ka viņu zeme ir šeit, kuri ir iemācījušies latviešu valodu, ar kuriem iekdienā sanāk strādāt, ar kuriem ir normālas attiecības. Bet lūzeriem vienmēr atradīsies par ko čīkstēt, tad nacionalitāte ne tāda, tad fašists, jo pēc būtības ir slinks, ne pēc kā netiecas un tad arī mēģina atrast uz ko izgāst savu žulti.
Berta
B
Pēc Padomijas sabrukšanas un internacistu simbolu aizliegšanas izmantot neviens taču Latvijā nepārstāj izmantot āmuru. = :D:D:D Bet āmurgalvas āmura vietā lieto savas galvas.
klusais-2
k
Mīļie komentētāji-ignorēsim šo viltus Latvijas patriotu,kurš man atgādina ideālu komunistu ar savu dialektisko matreālismu.Mums ir jauna sensācija-izrādās,ka nacisti jau mituši senajā Indijā,no kurienes nāk svastikas simbols.Pie tam komunists-Ljas patriots-nezina,ka Hitlers izmantoja apgriestu svastiku(pretējā virzienā).
mnja
m
vēlreiz tev jautāju - kāds sakars pērkonkrustam (svastikai) ar fašismu? nacionālsociālistu simbols ir melna svastika baltā aplī uz sarkana fona - kur tu Latvijā esi redzējis šādu simbolu? Pērkonkrusts ir arī uz Somijas armijas karoga un arī tam nav nekāda sakara ne ar fašismu ne nacismu. Pērkonkrusts nav tikai senlatviešu zīme, šis simbols ir sastopams visā pasaulē jau no aizvēstures laikiem, tas ka viens ķēms to paņēma un ievietoja savā simbolā, nenozīmē, ka svastiku (pērkonkrustu) neviens vairs nedrīkst izmantot. Pēc Padomijas sabrukšanas un internacistu simbolu aizliegšanas izmantot neviens taču Latvijā nepārstāj izmantot āmuru..
latvijas patriots
l
Kad senlatviešu rakstu zīmi 'svastika' ir jusu nacionalais simbols tad nebrinieties kad visa pasaule zina latvija ir fasistu valsts!
KLM
K
Klausies, akadēmiķi Lisenko - ne Tavs vectēvs Staļins,ne brālēns Gitļers vēl nebija pat dzimuši , kad latvieši savos ornamentos izmantoja ugunskrustu, ne vis svastiku,kā apgalvo Tu,akadēmiķi! Te vēl viens ''gudrais'' (Kabanovs) nosacīti nesen brēca - Lāčpļēsis plēšot krievu totēmu -lāci - un tādēļ viņi sliktie.Akadēmiķi,pirms pļurkstēt - izlasi vismaz 1 klases vēstures grāmatu ,akademik!
monitors
m
Nu un kāda bija Eiropas valstu parlamentu reakcija uz šo EP priekšlikumu? Man liekas, ka labāk, ja staļinisma upuru un nacisma upuru piemiņai, katriem būtu sava diena. Jo līdz MRP katra no līgumslēdzējām pusēm bija dūšīgi pastrādājusi pie tā, lai šādi upuri tai būtu lielā skaitā. Starp citu, vai tie vācu kareivji, kas tika nošauti karadarbībā starp PSRS un Vāciju ir staļinisma upuri, vai arī tie padomju kareivji, kurus nošāva vācieši, ir nacisma upuri, vai par tādiem būtu jāuzskata tikai trešo valstu pilsoņi? Un vēl viena lieta - jēdziens "staļinisms"nav atbilstošs jēdzienam "nacisms", jo "nacisms" ir jēdziens ideoloģijas apzīmēšanai, kas nav saistīta ar vienu personu, bet jēdziens staļinisms saistās ar vienu vēsturisku personu. Tātad, vai nu mums ir pāris nacisms - komunisms(boļševisms), vai arī hitlerisms - staļinisms. Bet arī šajā gadījumā labāk katra režīma upuriem savu piemiņas dienu noteikt. Bez tam, ko tad mēs aizmirstam itāliešu fašisma upurus? Tos pašus etiopiešus taču bendēja ar iprītu, tas nenoliedzami. Var vēl izsludināt visu totalitāro režīmu upuru piemiņas dienu, tur arī polpotiešu un maoistu upuriem vieta atrastos. Tā kā Eiropas parlamentam darba Eiropas(un ne tikai) vēstures jomā vēl daudz, šim sasaukumam arī pietiks.
sērīgais
s
Vai tavuprāt būtu labāk, ja Saeimas nebūtu un visus Dombrovska dzērumā safantazētos lēmumus pieņemtu un apstiprinātu viņš pats?
Vizma
V
Pārteicos: nevis 'svastika', bet gan 'ugunskrusts' , vēl dēvēts par 'pērkonkrusts' .

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

 V.Dombrovska uzruna Viļņā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas