Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

papildināta - Tiesībsargs mēnesi vērtēs, vai PLL priekšvēlēšanu avīzē nav pārkāpts liegums diskriminēt

Eiropas Latviešu jaunatnes apvienība (ELJA 50) Tiesībsarga birojam lūgusi izvērtēt, vai partiju apvienības Par labu Latviju! (PLL) priekšvēlēšanu avīzē ir pārkāpti vienlīdzīgas attieksmes principi un diskriminācijas aizliegums. Iesniegums esot nodots diskriminācijas ekspertiem un tiks izskatīts tuvākā mēneša laikā, _Diena.

lv_ uzzināja Tiesībsarga birojā. Pirms lietas izvērtēšanas nekādi komentāri netikšot sniegti.Iesniegumā Tiesībsargam ELJA 50 valdes priekšsēdētājs Ģirts Zēgners raksta, ka PLL mērķis bijis norādīt - ja balsos par _Vienotību_, seksuālās minoritātes tiks uztvertas vienlīdzīgi ar pārējām sabiedrības grupām un tas radīs draudus citām personām.Izdevuma pirmajā lappusē ievietota Saeimas deputāta Arta Pabrika (_Vienotība_, SCP) fotogrāfija ar parakstu «Geji balsos par Vienotību». Avīzes tālākajās lappusēs izmantots tas pats paņēmiens pie deputātu kandidātu Solvitas Āboltiņas, Ingrīdas Circenes, Sandras Kalnietes un A.Pabrika attēliem. _Vienotības _kandidāti vizuāli saistīti ar seksuālo minoritāšu un viņu draugu apvienību _Mozaīka_, avīzes saturā konstatētos iespējamos pārkāpumus savā iesniegumā apraksta ELJA 50. Minēta arī karikatūra izdevuma pēdējā lappusē, kurā redzami rokās sadevušies homoseksuāļi, kuri norāda uz Aināra Šlesera attēlu un saka: «Ai, ai, riebīgais! Viņš uz mūsu kāzām nenāks…».Personas ar citu seksuālo orientāciju ir mazvērtīgākas, to, pēc ELJA 50 domām, pauž PLL reklāmas avīze. Negatīvā attieksme pret šo personu grupu ir centieni paust pārākumu pār citu apvienību, proti, šajā gadījumā _Vienotību_. «PLL rīcība, nemaz nerunājot par tās zemo līmeni un apelēšanu pie vēlētāju visprimitīvākajiem aizspriedumiem, ir prettiesiska un diskriminējoša,» uzskata Ģ.Zēgners. «Tā kā likums minoritātes neaizstāv pietiekami stipri, tieslieta, visdrīzāk, netiks sākta, jo negatīvā attieksme nav izrādīta tiešā veidā. Tomēr ir neētiski un nepieļaujami norādīt, ka jūs taču negribat būt vienā klubiņā ar gejiem un lezbietēm,» vērtē Latvijas Cilvēktiesību centra (LCC) direktore Ilze Brands-Kehre. Neiecietības izrādīšana un iespējama naida kurināšana politikā esot bīstama prakse. Nepārprotami, ka diskriminējoša attieksme pret seksuālajām minoritātēm ir arī likuma priekšā, jo viņu tiesības netiek pietiekami aizstāvētas, skaidro I.Brands-Kehre. «Bet politiķi nedaudz nokavējuši, jo tie laiki, kad sabiedrībā bija klaji negatīva attieksme pret gejiem, ir pagājuši. Cilvēki kļuvuši iecietīgāki,» saka LCC direktore.

«Nav noslēpums, ka LPP/LC un Tautas partija ir par kristīgi konservatīvām ģimenes vērtībām, kas gan nav pieņemams dažādām homoseksuālām organizācijām. Priekšvēlēšanu avīzē vienkārši tiek konstatēts fakts, ka homoseksuāļu organizācijas ir izteikušas aicinājumu balsot par Vienotību,» saka PLL pārstāvis Edgars Vaikulis.

Viņš uzsver, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti. Vaicāts, vai priekšvēlēšanu avīzē nav saskatāma diskriminācija, E.Vaikulis atbild: «Kur tad viņa ir? Nav jau apgalvots, ka geji nedrīkst balsot par PLL.»

(papildināta ar PLL viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒSTULE TIESĪBSARGAM

 

ELJA 50 iesniegumu Tiesībsargam lasiet šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas