Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - Uzdodoties par 4ATA, apgalvo, ka Poikāns nav Neo; policija pieļauj, ka situāciju kāds var izmantot

Internetā publicēts paziņojums, kura autori sevi nodēvējuši par 4ATA un Neo un kurā tiek apgalvots, ka policijas aizturētais Ilmārs Poikāns nav virtuālais personāžs Neo, viņam nav absolūti nekādas saistības ar 4ATA un viņš nekad nav bijis 4ATA sastāvā.

Saskaņā ar organizācijas Domain Tools sniegto informāciju, neo4ata.info lapa reģistrēta pirms mazāk nekā 24 stundām - 19. maija vakarā. To reģistrējusi un atbildīga par administrāciju ir kāda Laure Gaudemard, kura kā kontaktadresi norādījusi Francijas pilsētu ziemeļos Bajonu. 


Komunicēs tikai ar lapas palīdzību

Paziņojumā teikts: "4ATA oficiāli paziņoja par noiešanu pagrīdē līdz 2010.gada rudenim. Izmantojot šo apstākli, nekompetentās valsts izzadzējus piesedzošās iestādes atrada atbilstošu personāžu un nospēlēja bērnišķīgu teātri."

Tāpat tajā tiek apgalvots, ka Latvijas specdienesti ir "tikuši klāt" 4ATA Twitter kontam, ko iepriekš Neo šajā mikroblogošanas vietnē nosauca par vienīgo komunikācijas kanālu, kā arī e-pastiem. Visa turpmākā sabiedrības informēšana notikšot caur interneta lapu, kur publicēts paziņojums. Jāpiebilst gan, ka informācija par šādu paziņojumu plašsaziņas līdzekļiem nodota ar e-pasta starpniecību.

Kā apgalvo paziņojuma autori, "cirka klauni var rīkot preses konferences un ņemt par advokātu kaut vai Grūtupu - mums ar to nav absolūti nekāda sakara". "Vai tiešām mūsu valdošā kliķe ir tik bezkaunīga, ka liek tautai noticēt pilnīgām muļķībām par to, ka vairākus mēnešus nav spējuši atrast speciāli šai lomai piemērotu botāniķi, kurš apgalvo ka nemaz nav slēpies un gaidīja aizturēšanu vairākus mēnešus, glabājot uz sava datora visu iegūto informāciju? Vienkārši nožēlojami."


Aicina ziņot par caurumiem

Paziņojuma autori pieļaujot, ka situācija ar Neo atrašanu ir speciāli radīta, lai to izmantotu nezināmās pirmsvēlēšanu politiskajās intrigās vai arī tas ir kā neveiksmīgs mēģinājums spodrināt mundieru pogas.

Patlaban speciālisti nodarbojoties ar informācijas klasifikāciju un apstrādi no citām valsts datubāzēm, lai pirms vēlēšanām sniegtu vēlētājiem ieskatu, kāda ir valsts vadība, apgalvots vēstījumā.

Paziņojuma autori arī aicina sūtīt informāciju par kļūdām un caurumiem Latvijas valsts pārvaldes informācijas tehnoloģiju sistēmās, ar kuru palīdzību varētu iegūt jaunus datus un "izmantot cīņai ar valsts izzadzējiem". Viņi gan norāda, ka nākošajās akcijās diemžēl nākšoties pielietot arī nelikumīgas iekļūšanas metodes, kaut arī "mēs uzskatam, ka, redzot Latvijas izzagšanas apjomus, patreiz jau darbojas kara laika likumi".

Vēstījumā norādīts, ka tā autoru mērķi cita starpā esot "labot 4.maija Latvijā pieļautās kļūdas" un "atjaunot 18.novembra Latviju".

Jāpiebilst, ka paziņojums rakstīts ar zināmu humora devu, piemēram, tā autori pauž cerību, ka jauniegūtā informācija mainīs Latvijas politisko karti un "aizsviedīs politiskajā mēslainē visus Latvijas tautas kangarus un kakla kungus, kuri veikli maskējas zem pozīcijas un opozīcijas partiju sarakstiem un darbiem". "Nelīdzēs vairs ne kvadrāti, ne kubi," vēstīts paziņojumā.


Būs, kas izmantos situāciju

Valsts policijas pārstāve Linda Neimane-Zobena Diena.lv norādīja, ka policija nenodarbojas ar kaut kādu paziņojumu apstiprināšanu vai noraidīšanu. Patlaban tiek veikta izmeklēšana, kuras mērķis ir novērst visas saprātīgās šaubas. Policija gan paredz, ka esošo situāciju daži cilvēki izmantos saviem savtīgiem mērķiem un popularitātes uzlabošanai.

Dienas laikā paziņojumu izplatījušās personas neatbildēja uz Diena.lv nosūtīto e-pastu ar lūgumu sniegt pierādījumus tajā paustajiem apgalvojumiem.


Poikāns izvairīgs

Poikāns, kurš publiski apgalvo, ka viņš slēpies zem segvārda Neo, lūgts komentēt minēto paziņojumu, aģentūrai LETA uzsvēra, ka Latvijā pastāv vārda brīvība. "Katrs var teikt, ko viņš grib. Kā jau es rakstīju, lai kļūtu par 4ATA biedru, nav nekur jāstājas, pietiek ar kopīgu mērķi," norādīja Poikāns.

Viņš nevēlējās konkretizēt, vai pazīst cilvēkus, kas izplatījuši minēto paziņojumu.

Kā jau rakstīts, uzreiz pēc aizturēšanas I.Poikāns ar advokāta Alekseja Loskutova starpniecību apstiprināja, ka viņš ir Neo, kurš vairāku mēnešu garumā publicēja informāciju par valsts un pašvaldību iestāžu un uzņēmumu darbinieku atalgojumu. Aizdomās par datu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta un publicēšanu I.Poikānu tur arī policija. I.Poikāns pēc aizturēšanas apgalvoja, ka darbojies viens, lai gan iepriekš, kad izmantoja Neo vārdu, viņš lika nojaust, ka Ceturtās Atmodas tautas armijas (4ATA) darbojas vairāki cilvēki.


Biedrību vēlas atdot Poikānam

Drīz pēc Neo uzrašanās organizāciju ar nosaukumu 4ATA izveidoja žurnālists Imants Liepiņš, tomēr Neo Twitter paziņoja, ka viņam ar to nav saistības.

I. Liepiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņam neesot nekāda sakara ar mājaslapā "www.neo4ata.info" ievietoto paziņojumu. Tā autori, visticamāk, esot kādi nezināmi pašdarbnieki.Liepiņš atzina, ka izveidoto organizāciju "4ATA - Ceturtās Atmodas tautas aktīvisti" patlaban labprāt nodotu Poikānam.


(pievienots I. Poikāna un I. Liepiņa viedoklis)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas