Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

papildināta - Vairāki Latvijas tūristi, iespējams, bija ļoti tuvu zemestrīces epicentram Japānā

Japānā patlaban atrodas vismaz 12 Latvijas tūristi, no kuriem vairāki, iespējams, ir bijuši ļoti tuvu zemestrīces epicentram.

Par to liecina Latvijas Tūrisma aģentu asociācijas dati un tūrisma aģentūru sniegtā informācija biznesa portālam Nozare.lv.

Kā pastāstīja tūrisma aģentūras Travel Time direktors Ēriks Lagzdiņš, diviem aģentūras klientiem, pēc izstrādātā ceļojuma maršruta plāna, Japānā vajadzēja ierasties tikai desmit minūtes pirms zemestrīces. Abiem tūristiem piektdien vajadzēja ielidot ļoti smagi cietušās Japānas pilsētas Sendai lidostā un ar vilcienu doties uz kādu no valsts līčiem.

"Visu rītu mēģinām ar viņiem sazināties, bet pagaidām bez rezultātiem. Tāpat cenšamies sazvanīt arī viesnīcas, kurās viņiem vajadzēja apmesties, un lidsabiedrību, ar kuru viņi lidoja. Ja lidmašīna bija aizkavējusies, tad vēl ir cerība, ka šie ceļotāji nemaz nav nokļuvuši līdz Sendai lidostai," uzsver Ē.Lagzdiņš.

Aģentūras direktors klāsta, ka abiem tūristiem bija paredzēts ceļojums gandrīz divu nedēļu garumā. Ceļojuma plānā bija paredzēti iekšzemes pārbraucieni, izmantojot vilcienu satiksmi. Lai arī ceļotāji lidmašīnas biļetes nebija iegādājušies aģentūrā, Ē.Lagzdiņš apstiprināja, ka, ja gadījumā viņi lūgs palīdzību, aģentūra ir gatava nokārtot šo tūristu atgriešanos Latvijā.

Arī tūrisma aģentūrā Latvia Tours apstiprināja, ka piektdienas rītā Tokijā ar lidmašīnu vajadzēja ierasties divām aģentūras klientēm, taču patlaban Latvia Tours nav izdevies sazināties ar šīm ceļotājām. Tūristēm piektdien bija rezervēta viesnīca Tokijā, sestdien plānots brauciens ar vilcienu, bet vēlāk - daži iekšējie pārlidojumi. Kopumā šīm ceļotājām bija paredzēts Japānā uzturēties divas nedēļas.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Latvia Tours apkalpotās tūristes ir Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) ārštata padomniece Maija Celmiņa un SIA Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

M.Celmiņa savā īso vēstījumu sociālā tīkla Twitter kontā raksta, ka Japānā patlaban esot pieejams internets un fiksētie sakari, bet mobilie sakari ir traucēti. "Tokijā tagad nelieli pazemes grūdieni, bet mierīgi. Televīzijā izskatās traģiskāk nekā pilsētas centrā, kur cilvēki tusējas restorānos pie televizoru ekrāniem un nesteidzas pie miera," savā Twitter kontā no Japānas, kur patlaban ir vēls vakars, vēsta M.Celmiņa.

Kā biznesa portālam Nozare.lv pastāstīja M.Celmiņa, patlaban Tokijas centrā situācija esot mierīga. Pēdējie grūdieni bijuši pēcpusdienā, aptuveni piecos pēc Tokijas laika.

"Šorīt no rīta lidostā satikām vēl 14 Latvijas iedzīvotājus. Bija nelielas problēmas ar mobilajiem sakariem, bet nekas neliecināja par tuvojošos zemestrīci. Kad sākās zemestrīce, redzējām kā šūpojas mājas, bet nekādus nopietnus postījumus tā nenodarīja. Dienas vidū bija vēl daži spēcīgi pēcgrūdieni ar pusstundas starpību," stāstīja M.Celmiņa.

Patlaban Tokijā vēl nav atjaunota metro satiksme, kas, iespējams, rada lielos sastrēgumus uz autoceļiem, taču viesnīcā atkal darbojas lifti. Lielākā daļa iedzīvotāju Tokijā redzami ar masku uz sejas vai ķiveri galvā.

M.Celmiņa arī uzsvēra, ka iedzīvotāji ir ļoti labi informēti, kā rīkoties šādās situācijās. "Tiklīdz sākās pēcgrūdieni, cilvēki kafejnīcās gan paši slēpās zem galdiem, gan aicināja to darīt arī citus. Tika izdalītas arī segas," sacīja M.Celmiņa.

Patlaban viņa izvērtē situāciju un pēc tam izlems, vai turpinās savu ieplānoto ceļojumu vai mēģinās atgriezties Latvijā.

"Neesmu vēl interesējusies, kāda ir situācija lidostā, bet no pēcpusdienas visi Japānas televīzijas kanāli ziņo par notikumiem valstī, tāpat pieejams internets un tādējādi var saprast, kas notiek," skaidroja M.Celmiņa.

Jau ziņots, ka Latvijas vēstniecībai Japānā pagaidām nav informācijas par Latvijas piederīgajiem, kuri būtu cietuši zemestrīcē un cunami Japānā, sacīja vēstniecības misijas vadītāja vietnieks Oļegs Orlovs.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik vēstniecība strādā, lai apzinātu informāciju par to aptuveni 40 Latvijas iedzīvotāju situāciju, par kuru atrašanos Japānā diplomātiskajai pārstāvniecībai ir zināms.

Latvijas vēstnieks Pēteris Vaivars pašlaik neatrodas Japānas galvaspilsētā Tokijā, un atkarībā no situācijas tiks vērtēts, vai viņš drīzumā atgriezīsies Tokijā.

Jau ziņots, ka Japānas piekrasti piektdien satricinājusi 8,9 balles spēcīga zemestrīce, Tokijā spēcīgi sašūpojot ēkas, kuras cilvēki steigšus pametuši, kā arī izraisot postošu cunami. ASV Ģeoloģiskais dienests sākotnēji bija aplēsis, ka zemestrīce bijusi 7,9 balles spēcīga, taču vēlāk savus datus koriģējis.

Kā pavēstījusi Japānas valdība, zemestrīces un cunami nodarītie zaudējumi ir milzīgi. Zemestrīce ir spēcīgākā Japānā 140 gados, un tā pārspēj 1923.gada Lielo Kanto zemestrīci, kad 7,9 balles spēcīgs pazemes grūdiens Tokijā un tās apkārtnē nogalināja aptuveni 145 000 cilvēku un vairāk nekā 2,5 miljonus atstāja bez pajumtes.

Cietuši daudzi cilvēki, apstiprināta vismaz trīs cilvēku bojāeja.

Zemestrīces epicentrs atradies 24 kilometru dziļumā 373 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas. Zemestrīce notikusi plkst.14.46 pēc vietējā laika un ilgusi aptuveni divas minūtes. Pazemes grūdiens bijis jūtams arī 2500 kilometru attālajā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

Japānas Klusā okeāna piekrasti skāris cunami, krastā izmetot kuģus un aizskalojot visu savā ceļā piekrastē. Cunami augstums Ivates un Mijagi prefektūrās sasniedzis attiecīgi 4,2 un 3,3 metrus. Taču, kā vēsta telekanāls NHK, daudzviet cunami augstums pārsniedzis desmit metrus, un telekanāla demonstrētajos kadros redzami plaši plūdi. Desmit metrus augsts cunami novērots Sendai ostā. Applūdusi Sendai lidosta, un no gaisa uzņemtajos kadros redzams, ka uz termināļa jumta atrodas vairāki desmiti cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas